Avainsana-arkisto: The National

Esittelyssä R&A-festarin musiikkielokuvat

26. Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali järjestetään 19.-29.9. Helsingissä. Esittelemme ohjelmiston musiikkipainotteisia elokuvia.

BB King: The Life of Riley (2012)

Näytökset: 22.9. klo 11:45 (Kinopalatsi 9), 23.9. klo 13:45 (Kinopalatsi 6), 27.9. klo 16:00 (Andorra), 29.9. klo 18:30 (Andorra)

[youtube url=qTiRcC5reAE]

Riley B. Kingin selviytymistarina Mississippin puuvillapelloilta ja valkoisen sorron alta bluesin legendaksi. Elokuvan kertojana toimii Morgan Freeman.

Beware of Mr. Baker (2012)

Näytökset: 21.9. klo 14:00 (Orion), 23.9. klo 21:00 (Kinopalatsi 8), 26.9. klo 21:00 (Andorra)

[youtube url=wqrigN8jxj8]

Ongelmatapaus Ginger Baker löi alkutahdit modernille rumpusoundille Creamin ja Blind Faithin riveissä, ja elää nykyisin 73-vuotiaana eteläafrikkalaisella farmilla. Beware of Mr. Baker nappasi tuomariston pääpalkinnon SXSW-festivaaleilla.

Laulu koti-ikävästä (2013)

Näytökset: 25.9. klo 18:15 (Kinopalatsi 6)

[youtube url=1oHxoNwa3DQ]

”Suomirokkia”-Aknestikin kitaristina uransa luonut Kai Latvalehto lähtee isänsä kanssa katsomaan lapsuuden maisemia Oulusta Göteborgiin autolla. Roadmovieta tahdittavat aidoissa lokaatioissa livenä äänitetyt ja kuvatut kappaleet.

Mistaken for Strangers (2013)

Näytökset: 24.9. klo 16:15 (Kinopalatsi 10), 25.09. klo 21:00 (Bio Rex), 26.9. klo 21:15 (Kinopalatsi 10)

[youtube url=QKYMHhMeexU]

The National -yhtyeen ”viides pyörä”, vokalisti Matt Berninger kutsuu pikkuveljensä Tomin mukaan kiertueassariksi. Kuvataiteisiin erikoistunut Tom ottaa mukaan videokameran, mutta innokkuuden vaihtuessa ulkopuolisuuden tunteeseen, kiertuedokumentista kehkeytyykin kuvaus veljessuhteesta ja miehestä elämänsä käännekohdassa.

The Great Hip Hop Hoax (2013)

Näytökset: 20.9. klo 21:00 (Andorra), 22.9. klo 21:15 (Kinopalatsi 9)

[youtube url=sUGUydxj-ck]

Lahjakkaat skotlantilaiskaverukset Gavin Bain ja Billy Boyd saivat aiemmin vastahakoiset levy-yhtiöt kiinnostumaan vaihdettuaan indentiteettinsä kalifornialaiseksi. ”Amerikkalaisen” Silibil n’ Brains -duon tarina paljastaa viihdeteollisuuden tekopyhyyden ja kertoo hiphop-sadun, josta melkein tuli totta.

The Stone Roses: Made of Stone (2013)

Näytökset: 20.9. klo 21:15 (Maxim 1), 23.9. klo 14:00 (Kinopalatsi 8), 25.9. klo 14:15 (Kinopalatsi 10)

[youtube url=2oMZkW0RjE4]

Sisäisiin erimielisyyksiin vuonna 1996 hajonneen The Stone Rosesin vaiheita seuraava ”The Stone Roses: Made of Stone” sisältää laadukasta konserttitaltiointia, historiikkia sekä yhtyeen viimevuotisen paluun seurantaa huipentuen megakonserttiin Manchesterin Heaton Parkissa.

Bonus: For No Good Reason (2013)

Näytökset: 20.9. klo 16 (Orion), 22.9. klo 12:15 (Maxim 2), 23.9. klo 12:00 (Kinopalatsi 8), 24.9. klo 12:00 (Kinopalatsi 8)

[youtube url=0HmICgPpees]

Gonzo-tohtori Hunter S. Thompsonin huumehuuruisten visioiden kuvittajana tunnetuksi tullut brittipiirtäjä Ralph Steadmanin taiteilijakuva. Charlie Paulin viidentoista vuoden ajan työstämän dokumentin haastattelijana toimii gonzo-kaksikon kummankin osapuolen kanssa kaveeraannut Johnny Depp.

Tarkempi ohjelmisto hiff.fi.

(Lähteet hiff.fi ja Wikipedia)

The National jäähallikeikalle lokakuussa

Tummasävyistä ja surumielistä indierockia soittava The National saapuu toukokuussa julkaistavan ”Trouble Will Find Me” -albumin maailmankiertueella Helsinkiin. Keväällä 2011 kaksi iltaa Kulttuuritalolla loppuunmyynyt yhtye soittaa Helsingin Jäähallissa torstaina 31. lokakuuta.

Vuonna 1999 perustettu The National nousi suuren yleisön tietoisuuteen ”Alligator”- (2005) ja ”Boxer” (2007) -albumien myötä, ja viides pitkäsoitto ”High Violet” (2010) takasi paikan vaihtoehtomuusikin kärkikastissa. Parhaillaan brooklynilaisyhtye valmistautuu kuudennen pitkäsoittonsa julkaisuun. Bändin itsensä tuottama ”Trouble Will Find Me” -albumi julkaistaan 21. toukokuuta 4AD-levymerkin kautta.

The Nationalista on myös juuri valmistunut dokumenttielokuva ”Mistaken for Strangers”, jonka ensi-ilta on huhtikuun puolivälissä New Yorkissa Tribecan filmifestivaaleilla. Aikaisemmin yhtye on soittanut Suomessa Kulttuuritalon loppuunmyytyjen konserttien ohella festivaalikeikat Ruisrockissa ja Ankkarockissa.

[youtube url=N527oBKIPMc]

The National (uk)
To 31.10.2013 Jäähalli, Helsinki

Liput alkaen 45 EUR / 51 EUR / 59,50 EUR, myyntiin pe 12.4.2013 klo 9.00
Bändin toiveesta lipun hinnasta lahjoitetaan 1 euro Partners in Health -organisaatiolle.

www.americanmary.com
www.facebook.com/thenationalofficial
www.fullsteam.fi

The Nationalille lisäkeikka

Indiesuosikki The Nationalille on saatu varmistettua lisäkeikka aiemmin julkistetun pikavauhtia loppuunmyydyn konsertin yhteyteen. Valtavan kysynnän vuoksi yhtye esiintyy Helsingin Kulttuuritalolla kahtena päivänä peräkkäin, 3. ja 4. maaliskuuta. Lipunmyynti lisäkeikalle alkaa keskiviikkona 3. marraskuuta.

The National (usa)
To 3.3.2011 Helsinki, Kulttuuritalo LOPPUUNMYYTY
Pe 4.3.2011 Helsinki, Kulttuuritalo
Liput 42 EUR +mahd. toimituskulut, myyntiin Tiketissä ja Lippupalvelussa ke 3.11.2010 klo 9.00

www.americanmary.com
www.myspace.com/thenational
www.facebook.com/thenationalofficial
www.fullsteamagency.com

The National maaliskuussa ensimmäiselle klubikeikalle Suomeen

Yksi tämän hetken suosituimmista vaihtoehtorockyhtyeistä The National saapuu ensimmäiselle omalle keikalleen Suomeen. Viimeksi Ruisrockissa vuonna 2008 ja Ankkarockissa vuonna 2009 nähty yhtye esiintyy Helsingin Kulttuuritalolla 3. maaliskuuta. 42 euroa maksavat liput tulevat myyntiin maanantaina 25.10.

Dessnerin ja Devendorfin veljespareista sekä vokalisti Matt Berningeristä koostuva brooklyniläisyhtye teki kansainvälisen läpimurron vuonna 2007 julkaistulla neljännell ”Boxer”-pitkäsoitolla. Samana vuonna The National ja erityisesti ”Fake Empire” -kappale olivat näkyvästi mukana myös Barack Obaman presidenttikampanjassa. Yhtyeen odotettu viides studioalbumi ”High Violet”. Marraskuussa albumista julkaistaa deluxe-versio, jolta löytyy ennen julkaisemattomia kappaleita, b-puolia, livetaltiointeja ja uusi versio “Terrible Love” -kappaleesta.

The National tunnetaan musiikkinsa lisäksi myös poliittisesta aktiivisuudestaan. Obaman kampanjan lisäksi Aaron ja Bryce Dessner tuottivat ”Dark Was The Night” -kokoelma-albumin, jonka myynnillä muun muassa Arcade Fire, David Byrne, Sufjan Stevens, Grizzly Bear ja Feist keräsivät varoja Red Hot -organisaation kamppailuun AIDSia vastaan.

The National (usa)
To 3.3.2011 Helsinki, Kulttuuritalo
Liput yyntiin Tiketissä ja Lippupalvelussa ma 25.10.2010 klo 9.00
42 EUR +mahd. toimituskulut
Ei ikärajaa, ostorajoitus: 5 lippua / asiakas

www.americanmary.com
www.myspace.com/thenational
www.facebook.com/thenationalofficial
www.fullsteamagency.com

The National – High Violet

The Nationalin ”Boxer” oli ilmestyessään (2007) todellinen jättipotti. Kolme, melko vähälle huomiolle jäänyttä albumia ennen läpimurtoaan julkaissut brooklynilaisviisikko ampaisi samoin tein ”hipstermedioiden” lellikiksi ja niin koti- kuin ulkomaisetkin lehdet suitsuttivat yhtyettä milloin milläkin superlatiivilla. Hypellä on kuitenkin aina varjopuolensa ja tuntuikin, että se tärkein, eli musiikki, jäi lapsipuolen asemaan kaiken markkinahumun keskellä. Edellä mainitusta syystä jättäydyin suosiolla bandwagonista, mutta vain herätäkseni muutamaa vuotta myöhemmin siihen faktaan, että The National on kuin onkin vuosituhannen tärkeimpiä indie-akteja.

”High Violet” jatkaa siitä mihin edeltäjänsä jäi, eli äänimaailma on samaan aikaan ”kylmäverisesti sinun” ja ”sydän toivoa täynnä”. Mutta jos Boxer oli albumi, jolta lohkaistiin ne yhtyeen suurimmat hitit, niin tämä viitoslevy on se, joka tullaan muistamaan Nationalin tasapainoisimpana kokonaisuutena. Klassikko on sana, jota harvoin käytän, mutta jo avauskolmikon (Terrible Love, Sorrow, Anyone’s Ghost) kulkeutuminen mielihyväkeskukseeni löystyttää kielenkantani kuin Jäger-shotti konsanaan.

Vielä Boxerin aikaankin Interpol-stigmoja kantanut orkesteri osoittaa viimeistään High Violetilla olevansa kaikkea muuta kuin halpa kopio. Tokihan näiden newyorkilaiskollegoiden äänimaailma risteää siellä täällä, mutta jos Interpol on Joy Divisionin maaninen jälkeläinen, on The National perinyt Ian Curtisin ja kumppaneiden taidon luoda murskaavan herkkää äänimaisemaa. Pelkäksi post-punk-reliikiksi ei kvintetti ole koskaan kuitenkaan suostunut, eikä suostu nytkään. Hauraat folk-sävyt ja introvertti kenkiin tuijottelu muovaavat albumista ajan hammasta kestävän mestariteoksen, jota Matt Berningerin runollisen arkiset lyriikat kuljettavat soljuvasti eteenpäin. Ja pakko sanoa, että vaikkei edellisiltä tuotoksilta tuttua ”huutamista” kuullakaan, niin herra käyttää hypnoottisen syvää ja matalaa ääntään kenties monipuolisemmin kuin koskaan.

Jos hyvän aterian jälkeen kuuluu sanoa, että se vei kielen mennessään, niin High Violetin kohdalla lähtövuorossa ovat korvat. Onneksi albumista voi kuitenkin naattia naattia kerta toisensa jälkeen ja veikkaankin, että lähestyvä kesä kuluu tiiviisti The Nationalin hellässä huomassa.