Avainsana-arkisto: Arch Enemy

Arch Enemy syyskiertueelle

Maaliskuussa uuden laulajan, kanadalaisessa The Agonist -bändissä vaikuttaneen Alissa White-Gluzin, saanut ruotsalainen metalliyhtye Arch Enemy julkaisee kesän alussa odotetun uuden albuminsa ja lähtee levyn myötä keikoille. Suomen kiertueensa yhtye käynnistää Joensuun Kerubista keskiviikkona 17. syyskuuta, jatkaen seuraavina päivinä Tampereen Pakkahuoneelle ja Helsingin The Circukseen, jossa yhtye esiintyy Unioni festivaalin pääesiintyjänä. Kiertue päättyy Jyväskylän Lutakkoon lauantaina 20. syyskuuta.

Vuonna 1996 perustettu Ruotsi-metallin kivijalka Arch Enemy julkaisee 9. studioalbuminsa ”War Eternal” kesäkuun alussa. Levyllä yhtye esittelee uuden solistinsa Alissa White-Gluzin, joka on aikaisemmin vaikuttanut kanadalaisessa The Agonist -bändissä. Angela Gossow, joka liittyi Arch Enemyyn vuonna 2000, siirtyy Alissan bändiintulon myötä sivuun keulakuvan paikalta ja keskityy jatkossa managerointiin. Alissa ensiesiintyminen bändissä tapahtui uuden albumin nimikkobiisin ”War Eternal” merkeissä.

[youtube url=InRMwptcgAo]

Arch Enemy (SWE)

Ke 17.9.2014 Kerubi, Joensuu. Ennakkoliput 25 euroa (Levy-Eskot & Kerubi) / 27 euroa (Tiketti)
To 18.9.2014 Pakkahuone, Tampere w/ Insomnium. Ennakkoliput 29 euroa (Lippupalvelu)
Pe 19.9.2014 Unioni festivaali / The Circus, Helsinki. Ennakkoliput palvelumaksuineen 35 euroa
La 20.9.2014 Lutakko, Jyväskylä. Ennakkoliput 27 euroa (www.jelmu.net) / 29,50 euroa (Tiketti)

www.archenemy.net
www.livenation.fi

Tuska Open Air 2011

Perjantai 22.7.2011

Pauliina Heikkilä (PH): Tuska Open Air Metal Festival oli täksi vuodeksi uusiutunut muutamallakin tapaa, ja vanhojen puritaanien mielissä kumpikin iso muutos oli kauhulla odotettu. Omien alkoholijuomien tuonti alueelle vielä Kaisaniemen aikoihin nyt oli liian hyvää ollakseen totta, ja sen odotettiinkin loppuvan hetkenä minä hyvänsä, eli siitä nyt järjelliseen ajatteluun kykenevä ihminen pystyy pääsemään yli. Paikan muutos Kaisaniemestä Suvilahteen sen sijaan tuntui vielä ennen festarin alkua olevan kovempi pala purtavaksi.

Aivan turhaan, sillä Suvilahti osoittautui alueena erittäinkin toimivaksi. Sunnuntainen pikagallup aiheesta oli yksimielinen, eikä kukaan haikaillut enää paluuta vanhaan. Jonoja ei tainnut koko aikana muodostua kuin Alepan myyntitraileriin ja EMP:n nimmarikojulle. Anniskelualueet olivat huomattavasti väljempiä kuin Kaisaniemessä aikoinaan, vaikka tunkua luulisi olleen eksponentiaalisesti enemmän. Vessoihinkin pääsi jonottamatta, eikä alueella liikkuessa tullut minkäänlaisia pullonkauloja vastaan neljältä eri lavalta toiselle siirryttäessä. Aika harva tuntui kaipaavan myöskään Kaisaniemessä aina ilonamme ollutta hiekkakentän pölyä…

Jouni Parkku (JP): Komppaan. Suvilahdessa oli todella nopeaa siirtyä pisteestä A pisteeseen B pisteiden C ja D kautta. Urbaani miljöö sopii paremmin metallifestareille kuin pölyinen hiekkakenttä. Missään ei tosin päässyt pakoon auringolta, mutta toisaalta Kaisaniemi oli pakattu jo vuosikausien ajan liian täyteen. Tutusta ja turvallisesta luopuminen on aiheuttanut kuitenkin ihan ymmärrettävästi närää, mutta purnattiinko samalla tavalla kun Tuska siirtyi VR:n makasiineilta Kaisaniemeen?

Omalta osaltani Tuska alkoi jo aikaisin Black Breathilla. En tosin ehtinyt nähdä setistä kuin vain kolme viimeistä biisiä, mutta harkitsin levyn ostamista sen perusteella. Cause For Effect taas oli hauska, kuten aina. Alunperin ajattelin katsoa Forbiddenin koko keikan, mutta basso/rumpu/duo-ryhmä vei viime hetkellä pitemmän korren. Kannatti, sillä Forbidden kuulosti todella löysältä. Laulajakin kuulosti donitsiin tukehtuvalta juopolta isoäidiltä, ja siinä sitten tulkittiin Black Sabbathin Children of the Seata. Ei näin!

Sen sijaan ennakkoon löysänä pitämäni Hell oli yllättävänkin tiukka, ja varsinkin laulajalla oli hyvä meno päällä. En tosin jäänyt katsomaan sitä sen pitemmäksi aikaa, kun Inferno-lavalta piti ravata viereiselle Klubilavalle (se uusi, neljäs lava mikäli joku ei vielä hiffannut) vilkaisemaan Tinneriä, joka oli pari vuotta aiemmin perunut Puntalan vetonsa viime hetkellä. Bassoton, ilmiselvistä Blind Guardian-diggareista koostunut kokoonpano ei ollut ihan ainoa punk-bändi näillä kekkereillä, mutta suurimpia yllättäjiä se kyllä oli. Huh!

PH: Henkilökohtaisesti tämänvuotinen Tuskani alkoi Arch Enemystä. Tiukka keikka, vaikka ilman naispuolinen laulaja -kuriositeettia bändi tuskin nauttisi nykyisen kaltaista suosiota aika keskivertotuotannollaan. Angela Gossow todellakin osaa ottaa yleisönsä, ja hehkeän naisen esiintyessä miesvaltaiselle yleisölle siihen nyt ei korkeampaa ydinfysiikka tarvitakaan. Vielä yömyöhään, tuntitolkulla keikan jälkeen kuultiin Helsingin yössä useammankin raavaan hevimiehen huokailevan Angelan ihanuudelle. Herttaista!

JP: Mielestäni Jex Thothin Jessica on ihanampi, vaikka tällä saattavatkin kainalokarvat hieman rehottaa, kuten Salonen asiasta huomautti. Arch Enemy ei ole koskaan ollut mieleeni, joten hiippailin takaisin pimeälle (mutta sitäkin hikisemmälle) klubilavalle katsomaan Goresoerdia, ihan vain sen takia että Lampaassa oli bändistä juttua. Jos olisin oikeasti lukenut ko. haastattelun ja tiennyt bändin soittavan moista säksätystä, olisin ehkä sittenkin jättänyt bändin katsastamatta.

PH: Kaukana mainstreamista oli myös seuraava esiintyjä, ruotsalainen klassista vanhan liiton death metalia soittava Grave. Kerrassaan huippu esitys, mutta pääjehu Ola Lindgrenillä on ollutkin muutama vuosikymmen aikaa treenata miten death metallia parhaimmillaan vedetään. Keikan puolessavälissä piti tehdä suuret valinnat, katsoako loppuun vaiko siirtyä osittain Graven kanssa päällekäin soittanutta Electric Wizardia katsomaan. Electric Wizardia kun oltiin etukäteen hehkutettu maasta taivaaseen, tuli sitten tehtyä virhevalinta ja vaihdettua loistava döödis aika lameen doomiin. Mikään doomiin vivahtavakaan kun harvemmin toimii valoisassa ulkolavalla, imho, mutta minä näytin olevan mielipiteineni paitsiossa.

JP: Mieluummin Electric Wizardin olisi nähnyt siellä teltassa. Eihän tuo pörinä auringonpaisteeseen tosiaan sopinut. Toisaalta näin jälkikäteen olisin mennyt ehkä sittenkin katsomaan enemmän Gravea, mutta nyt kävi näin. Lighthouse Project on toki nähty aiemminkin, mutta en olisi heti arvannut bändin soittavan Tuskassa. Hyvin paljon siellä klubilavalla vaan olikin punk/hardcore-jengiä, mutta hevarit pysyivät poissa. Harmi, sillä bändin musiikki voisi tosiaan heillekin maistua, varsinkin kun uusi materiaali vaikutti jatkavan hyvin paljon ”Atonementin” linjoilla. At The Gates oli sen sijaan yllättävänkin tylsä, vaikka hittejä toki tulikin täyslaidallinen. Kuuntelin sitä mieluummin kevätkäärylettä syöden kuin itseni henkihieveriin mossaamalla.

PH: Minä hakeuduin vuorostani samoihin aikoihin varjoon ja Klubilavan infernaaliseen kuumuuteen, vienona toiveena että kotimaisen black metalin kylmyys á la Cavus viilentäisi ympäristön. Aivan täysin traditionaalista bläkkistä bändi ei ole, ainakaan enemmän vanhan liiton Norja-skeneä arvostavan silmissä, mutta tiukat genretykset sikseen. Cavus oli ehdottomasti mustinta mitä perjantai tarjosi. Keikka oli mielestäni päivän parhaimmistoa, ja aivan varmasti aion nähdä herrat vielä uudestaan. Street kredibiliteettiä toki lisäisi, jos yleisöön heitettävä kuollut rotta olisi a) lavalla tapettu tai b) suloisen kirjavan kesyrotan sijaan villi lajitoverinsa.

Jaz Coleman / Killing Joke

JP: Sillä välin kun Cavus jääti Klubilavalla, olin taas paistattelemassa päivää EMP-lavan edustalla. Tällä kertaa siellä soitti Killing Joke, joka ei sopinut sinne yhtään paremmin kuin sähkövelhokaan. Killing Joke tosin oli parempi tappamaan auringon, mutta liian lyhyt soittoaika jätti toivomaan lisää, nyt kun olen vihdoinkin päässyt Killing Jokeen sisälle. Itselleni bändi oli perjantain ehdoton kohokohta.

PH: Perjantain pääesiintyjä Morbid Angel on jakanut rajusti mielipiteitä viimeisellä ”Illud Divinum Insanus” -levyllään. Harva die-hard-vanha fani on varauksetta kehunut levyä, kun taas tällaiset allekirjoittaneen tapaiset yhtyettä aina arvostaneet muttei raivoisasti diggailleet tuntuvat pitävän levystä paljonkin. Vanhat sedät joka tapauksessa vetivät aivan uskomattoman kovan keikan, jonka jälkeen mutinat uuden levyn paskuudesta loppuivat ainakin hetkeksi. Suhteellisen lähellä lavaa soundit kuulostivat juuri siltä kuin raaka metalli parhaimmillaan voi ulkoilmaolosuhteissa kuulostaakaan, keli oli iltamyöhällä vielä mukavan lämpöinen ja jengi diggasi. Todella oiva lopetus helteiselle päivälle Helsingin Suvilahdessa!

JP: Olihan se nyt hyvä, vaikka keikka tuntuikin olevan turhan samanlainen kuin vuonna 2008 Kaisaniemessä heitetty. Setti painottui lähes kokonaan kolmen ensimmäisen levyn materiaaliin ja uusia biisejä soitettiin vain kolme kappaletta, nekin ikään kuin äkkiä ”alta pois”. Eikö bändillä ole luottoa uuteen matskuunsa ja alkaako tässä maistumaan jo nostalgia?

[flickrfeed photoset=72157627213533099]

Lauantai 23.7.2011

PH: Lauantai oli esiintyjälistaltaan vähiten puhutteleva, joten mestoille houkutteli vasta 15.00 aloittanut kotimainen Medeia. Herrat ja rouvan jokusen kerran viime vuosina nähneenä tiesi odottaa laadukasta death metal -painotteista viihdettä, ja sitä todellakin Medeia taas tarjoili. Soundit Klubilavan betonibunkkerissa nyt eivät ehkä sitä optimaalisinta akustiikkaa tarjonneet, mutta hyväksyttäköön tuollaisen raivokkaan energisen esiintyjän ollessa kyseessä. Opethia en kyllä samassa paikassa haluaisi nähdä… Klubilavan suurena plussana on ihan oikeat vessat, luksusta ainakin näin naispuoleiselle festarikävijälle. Niin hieno asia, että trooppisia lämpötiloja huitelevat sisälämmötkin voi antaa anteeksi, varsinkin kun pienimmälle lavalle sijoitetut bändit olivat vielä festarien mielenkiintoisinta antia.

JP: En ymmärrä Medeian päälle, joten kollegani ratkaisu tuntuu hieman ihmeelliseltä. Tosin eipä hän mitään ihmeellistä menettänyt, kun Epica kiinnosti hetken vain kauniin laulajansa takia ja Mononen se vasta nöyrä olikin. Bändihän pukeutui kauluspaitoihin ja yhdenkin kappaleen nimi oli Horonkäristys. Eipä siitä mitään käteen jäänyt, kuten ei myöskään Witcherystä, vaikka bändi on muinoin pari kovaa levyä tehnytkin. Fleshpress sen sijaan oli jotain täydellistä, ja en malta odottaa sitä hetkeä kun pääsen kuulemaan bändin synkkää runttausta toistamiseen.

PH: Klubilavan seuraava vetonaula oli turkulainen Axegressor. Rässi genrenä on pääsääntöisesti jäänyt menneisyyteen omissa suosikeissani, mutta jokin aika sitten Axegressorin keikan PRKL Clubilla nähneenä en olisi suostunut missaamaan tätä mistään hinnasta. Tällä kertaa bändi veti vielä kovemman esityksen, ja saa minut vakavasti harkitsemaan vanhan farkkuliivin kaivamista naftaliinista ja palaamaan takaisin lapsuuden thrash metal -diggailuun. Turustakin siis voi tulla Suomen kartalle jotain todella hyvää!

JP: Siinä Fleshpressin ja Axegressorin välissä soittanut Feastem oli kuulemma kova, mutten nähnyt. Katatonia soitti silloin päälavalla, ja olin toki vanhana diggarina sitä katsomassa. Sitä ennen olin tosin vilkaisemassa Tarotia ja olen entistä vakuuttuneempi että bändin aika alkaa olla ohitse. Nyt soundeista sai jopa selvääkin, mutta muuten meno oli samanlaista kuin Saunassakin.

Devin Townsend

PH: Devin Townsend on kokenut silmissäni pienen inflaation juostessaan Suomessa alvariinsa eli päivän pääesiintyjä minulle oli norjalainen Enslaved. Norjan viime päivien tapahtumien takia bändillä oli surunauhat käsissään, mutta välispiikeissä asiaan ei otettu kantaa. Ehkä ihan hyvä niin. Esiintymisestä ei muutenkaan huomannut minkäänlaista himmailua, ja miksi olisikaan, sen verran pro kavereista parin vuosikymmenen kokemuksella on kuitenkin kyse. Enslavedin levyillä hetkittäin hieman liiankin prominentit folk-vaikutteet loistivat poissaolollaan livenä, ja kokonaisuus oli todella maittava. Kaipaamaan jäin vain viime aikoina settilistassa ollutta Led Zeppelinin ”Immigrant Song” -coveria, mutta sekin kaipuu unohtui vanhan helmen Allfadr Odinnin päättäessä setin. Loisto keikka!

JP: Samaa voi sanoa niin Church Of Miserystä kuin myös kotoisesta Rotten Soundistakin, jotka soittivat hyvät keikat. Japanilaisten kohdalla ei voi muuta todeta kuin että eipä ole stoneri kuulostanut pitkään aikaan yhtä hyvältä. Ja vaaralliselta, kun miehistö laittoi itsensä likoon. Itse pidän teutonipowerin pioneeribändi Blind Guardianin alkuaikojen speed metal-levytyksistä, nykyiset LotR-henkiset oopperalevyt kun eivät enää jaksa säväyttää. Olin huvittunut siitä miten kiipparisti näytti Bilbo Reppulilta, mutta eniten minua ihmetytti (tai paremminkin säälitti) miten vakituinen sessiobasisti Oliver Holzwarth sysätään aina taka-alalle. Näin miehen ehkä kaksi kertaa, kun mies oli kahlittu rumpukorokkeen viereen. Ei tukkansa leikannut Hansi kuitenkaan bassoon enää tartu, joten antaisivat miehelle hänen ansaitsema arvonsa, jumaliste!

Enslavedin kanssa päällekkäin vetänyt Ghost kuulosti huomattavasti paremmalta kuin levyllä. Zombipaavi-imagoon luottava vanhan liiton hevibändi oli väkevää katsottavaa myös visuaalisesti ja monelle bändi tuntui olevankin odotetuimpien Tuska-esiintyjien listalla. Kvelertak-paitojen ohella Ghost-rytkyjä näkyi liikenteessä eniten. En jäänyt katsomaan Deviniä, vaikka Anneke onkin ihana. Mieluummin olisin ollut viime vuonna katsomassa Ziltoid-spektaakkelia.

[flickrfeed photoset=72157627213536093]

Sunnuntai 24.7.2011

PH: Sunnuntaina paikalle oli pienestä festariväsymyksestä huolimatta raahauduttava kukonlaulun aikaan näkemään Suomen omaa legendaarista Impaled Nazarenea. Näemmä moni muukin oli laittanut herätyskellon soimaan ehtiäkseen paikalle, ja osittainen päällekkäisyys norjalaisen, paljon hypetetyn Kvelertakin kanssa ei näyttänyt vähentävän Impaled Nazarene -diggarien määrää Inferno-teltassa. Myönnettäköön, kohdeyleisökään nyt ei ole ihan yksi yhteen mutta joka tapauksessa oli mukava nähdä teltta lähes täynnä. Impaled Nazarene vaikutti myös paitojen perusteella olevan eniten ulkomaalaisia fänejä paikalle houkuttanut suomalaisbändi, eikä mikään ihme, sen verran isoa kulttisuosiota se nauttii ainakin rankemmasta metallista pitävässä Kreikassa. Ja tuskin metallituristit keikkaan pettyivät, ainakaan minä en!

JP: Muistuttipa tuo keikka jälleen siitä, miten hyviä biisejä Impaled Nazarene on tehnyt. Ehkä uusikin levy pitäisi jossain vaiheessa tsekata.

PH: Impaled Nazarenen jälkeen ehti kiiruhtamalla näkemään vielä vajaa puoli tuntia EMP-lavalla soittanutta Kvelertakia. Satuin näkemään bändin talvisen Finnish Metal Expo -keikan, jonka perusteella rankkasin Kvelertakin ”black ’n rollin” (genretys josta bändi itse haluaisi irti, enkä minäkään täysin ymmärrä perusteita määritelmälle, ainakaan sen black-aspektin osalta) kategoriaan ”ihan jees”. Tuskan keikan jos olisin sattunut näkemään ensin, nauttisi bändi silmissäni ainakin jonkin verran isompaa arvostusta, sen verran kovalta se sunnuntaisessa Suvilahdessa kuulosti! Päällekkäisyyksiltähän ei soittoaikojen puolesta voi välttyä, jos kerran halutaan käyttää neljää lavaa ja tuoda esille ziljoona bändiä, mutta mieluummin kärsin valinnan vaikeudesta kuin aikataulusta missä ehkä on se yksi ainoa kiinnostava akti/päivä.

JP: Minä en ehtinyt nähdä sekuntiakaan! Tarkoituksenani oli katsoa, kun Ilosaaressakin jouduin poistumaan Kvelertakin keikalta. Mutta mieluummin kävin vilkaisemassa Totalselfhatredia, mutta toisaalta se ei ollut ihan yhtä hyvä kuin olin etukäteen olettanut.

PH: Sunnuntain ruotsalaisjuhlan aloitti Shining Club Stagella. Bändin johtomies Niklas Kvarforth kun on huumeongelmineen ja vihanhallintakyvyttömyydessään sen verran erikoinen persoona, ettei esiintymistään kannata missata, vaikka bändin aikaisempi tuotanto enemmän sydäntä lämmittäisikin kuin viimeisin, pehmeähkö ”VII: Född Förlorare”. Tällä kertaa Kvarforth käyttäytyi liiankin mallikkaasti aka tylsästi, jollei yleisöstä jotain herran vanhasta harrastuksesta itsensä viiltelystä huudelleen totaalista verbaalista dissausta oteta huomioon. Ja sekin laitettakoon itsepuolustuksen piikkiin. Kun visuaalista puolta bändissä edustaa vielä uusi basisti Christian Larsson, jonka raatimme yksimielisesti valitsi Mister Tuska 2011:ksi, keikkaan piti olla kovinkin tyytyväinen. Parempi kuin taannoinen Nosturin esiintyminen!

JP: Minä en siis kuulu tuohon raatiin! Jos aion tehdä nimityksiä, niin nimeän Witcheryn laulajan Tuskan tukevimpaan kuntoon päässeeksi musikantiksi. Ja oli Kvarforthillakin kaljamaha, mutta sen takia en ollut varovainen kuvaamiseni kanssa. Mies ei tosin tehnyt kolmen ensimmäisen biisin aikana muuta kuin juonut viskiä ja polttanut salaa tupangia. Shiningin jälkeen olikin omalta osaltani se Tuskan v*ttumaisin päällekkäisyys, kun piti valita Jex Thothin ja Agnostic Frontin väliltä. Ratkaisin asian kuvaamalla Jex Thothia kolme ensimmäistä biisijä ja sitten menin pälyilemään Agnostic Frontia, joka ei rehellisesti sanottuna soittanut järin ihmeellistä keikkaa. Joku toinen aika ja paikka?

PH: Kvarforthillahan saattoi olla pientä Suomen retken jet lagia, miestä kun näkyi torstaista asti Helsingin baareissa massuaan lisää kasvattamassa! Jex Thoth ei oikein semi-ulkotiloissa jaksanut innostaa yhtä hyvin kuin Hammer Open Airin jatkoklubilla, eli siinä ei oikein missannut mitään jos valitsikin toisin. Huippuhyviä biisejähän bändillä kyllä on, ja Jessica on kainalokarvoineenkin kovin karismaattinen pimu.

Iltapäivästä päälavalla Amorphis tarjoili sitä samaa mitä Amorphis on Joutsen-vuodet järjestään ollutkin, show jossa jo melkein alkaa toivomaan että kämmäisivät nyt edes jotain. Todella ahkera keikkailu on hionut esiintymiset jo kohta liiankin särmättömiksi. Samaa mieltä kanssani oli screenilläkin näytetty ”Ei taas Amorphista”/tmv-lappua kantanut aatteen toveri! Siis älkää nyt käsittäkö väärin, Amorphis on ja tulee varmasti aina olemaan Suomen aatelia sarallaan, mutta hieman liian lälly viimeisin levy ja liian monta keikkaa nähtynä liian lyhyessä ajassa ovat aiheuttaneet lievän leipääntymisen. Toisaalta, jos vanha klassikko The Smoke aiheutti kylmät väreet siinä helteessäkin, keikka ei voinut olla sittenkään kovin huono!

JP: Olen nähnyt Amorphisin vuodesta 2006 lähtien joka kesä vähintään kerran, vaikken ole tietoisesti edes pyrkinyt tuohon toimintaan. Amorphis on vaan sattunut samoille festeille kuin minäkin. Hyvä bändi ja hyviä biisejä, mutta liika on liikaa. Uusinta levyä en ole edes kuullut enkä jaksanut tätäkään keikkaa katsoa puoliväliä pitemmälle.

Black Crucifixion

PH: Tuoreen ”Hope Of Retaliationin” myötä rovaniemeläinen Black Crucifixion nousi sunnuntain kiinnostavimpien artistien kastiin. Harmi vaan, että suuri yleisö ei ollut ihan samaa mieltä kanssani, ja Klubilavalle oli vaivautunut vaan muutama kourallinen ihmisiä. Pitkä, vaikkakin rikkonainen historia näkyi soiton tiukkuudessa, ja ne viisaat jotka olivat paikalle saapuneet varmasti poistuivat tyytyväisinä. Kaikkien niiden death metal -bändien lisäksi kun festivaalin line-uppiin olisi toivonut enemmänkin mustuutta, mutta jos yleisökato on tuollainen niin ymmärrettäväähän se on ettei bläkkisbändejä buukata keikoille. Ihan tyhmää.

JP: Black Crucifixion oli kyllä hyvä ja ”Hope of Retaliation” todella mukava yllätys. Itsekin kiinnitin huomiota yleisön vähyyteen, vaikka bändi oli todella kovassa iskussa. Mutta enpä allekirjoita tuota yleisökatoväitettä, kun Shiningin aikana tupa oli täynnä. Vai johtuiko se niistä ulkomusiikillisista seikoista?

PH: Sunnuntain ja Tuskan 2011 päätti ruotsalaiset Amon Amarthin viikingit. Totta, Amorphiksen tapaan heiltäkään ei kukaan naismuistiin ole nähnyt huonoja keikkoja, mutta energisyysaste on pysynyt kohdillaan vaikka jokainen esiintyminen onkin tasaisen hyvä. Laulaja Johan Heggin välispiikit nyt ovat hieman läpinäkyvän kansaa nuoleskelevia suomalaisine kirosanoineen, mutta muuten miehestä huokuva lavakarisma on aivan omaa luokkaansa. Siihen taustalle taidokkaat muusikot jotka myös ilmiselvästi nauttivat lavalla olemisesta, mainio biisimateriaali ja hyvät soundit (ainakin lavan edessä) niin ainakaan minä en olisi halunnut päättää tämänvuotista Tuska Open Airia millään muulla tavalla!

JP: Hyvät levyt, hyvät biisit, pitkäjänteisyys ja kohdalleen loksahtanut kokoonpano. Eiköhän siinä ole Amon Amarthin suosion salaisuudet, vaikka itse en ole mieltänytkään bändiä pääesiintyjäainekseksi. Hyvää soittoa, mutta jota en itse voinut katsoa loppuun asti suuren junaseikkailun takia. Itselleni vuoden 2011 Tuska Open Air oli kyllä ehdottomasti kovimpia Tuskia miesmuistiin, ja on vähintään itselleni yhtä hyvä kuin vuoden 2008 Tuskakin. Ellei jopa parempi.

PH: Esiintyjälistallisesti tämä ei mene Tuska-lempparieni joukkoon, mutta muuten kokonaisuus on ehdottoman positiivinen. Järjestäjät Finnish Metal Events on kyllä jälleen kerran tehnyt loistavaa työtä, kaikki toimi niin hyvin kuin toivoa saattaa. Kelitkin olivat kohdallaan, lauantaista pientä sadetta lukuunottamatta. Ja oli kiva myöntää olleensa totaalisen väärässä kammotessaan Suvilahteen muuttoa!

[flickrfeed photoset=72157627337836966]

Kuvagalleria: Ruisrock 2010

Ruisrock 2010 9.-11.7.2010

40-vuotisjuhlaansa viettänyt Ruisrock keräsi Turun Ruissaloon kolmen päivän aikana yli 71000 festivaalivierasta. Yleisöä hemmottelivat ennätyshelteen lisäksi mm. Rise Against, Billy Talent, NoFX, The Specials, Anti-Flag, Flogging Molly ja kitaralegenda Slash.

Kuvat: Akseli Väisänen

Arch Enemy

Keskelle talvea oluentuoksuinen tuulahdus kesäisestä Tuskasta, jossa toimittajamme tapasi ARCH ENEMYn basistin Sharlee D’Angelon kaliateltassa.

Ok, tässä sitä mennään! Nyt kun olette kiertäneet Eurooppaa, Japania, Pohjois-Amerikkaa, Meksikoa ja kukaties missä vielä, niin mistä sanoisit kaikkein intensiivisimmät Arch Enemy -fanit löytyvän?

No meillä on tosiaan melko uskollinen fanikanta ja heitä on kyllä ihan kaikkialla. Mutta intensiivisimmät… Sanoisin että Meksikossa, jossa kävimme hiljattain soittamassa alkukesästä.

Millaista siellä nyt sitten oli?

Hurjaa. Jengi oli ihan irti. Joskus ollaan jouduttu yrittämään saada yleisöä lämpimäksi ja saada käpäliä pystyyn, mutta siellä oli kova meininki ennen kuin kerkesi kissaa sanoa. Jengi lauloi mukana koko setin alusta loppuun, vaikkei siellä kukaan oikeastaan edes puhu englantia, yrittivät jotkut laulaa jopa kitarasoolojen mukana! Ei ole tarkoitus tässä nyt mollata faneja muualla maailmassa, mutta tuo reissu oli kyllä ikimuistoinen meille. Se reissu tavallaan määritteli uuden ”standardin” Arch Enemy -faneille.

Onko jokin maa tai paikka missä Arch Enemy kieltäytyisi soittamasta tyystin, syystä tahi toisesta?

Ei. Sellaista paikkaa ei ole olemassa. Soitamme mielellämme kaikkialla.

Hmm, okei. Entäs Angela?

Nooh, sinun täytyisi kysyä tuota sitten häneltä suoraan. Mutta en jaksa uskoa että hänkään kieltäytyisi soittamasta kaikkialla. Ja jos meillä on jossain päin ollut huonompi meininki, niin ei sillä ole koskaan ollut mitään tekemistä minkään yksittäisen yleisön tai kaupungin kanssa. Korkeintaan on voinut olla joskus kyse promoottoripuolen jutuista tms.

No hain tähän asiaan vähän pohjaan Angelan heittämistä kommenteista koskien esim. muslimeja ja uskontoja ylipäätään. Noista kommenteista voi hyvinkin helposti monet saada sellaisen kuvan että ainakaan hän itse ei haluaisi kovinkaan helposti vaikka muslimiyhteisöille heittää keikkaa jne…

No itselläni nämä asiat ei tuota ainakaan ongelmia, mutta ymmärrän kyllä mistä Angelan kohdalla tuulee. Toki erilaisia näkökohtia uskontojen kanssa tulee aina olemaan mutta Angelalla painaa mieltä myös sellaiset asiat kuin esim. naisten asema muslimiyhteiskunnassa ja ikivanhat suhtautumistavat perheen sisäisiin asioihin, joilla ei ole mitään tekemistä nykypäivän kanssa. Mutta jos vaikka soittaisimme nuorelle muslimiyleisölle, en usko että heillä on enää samanlaisia ajatuksia niinkään paljoa kun taas heidän vanhemmillaan. Jos ymmärrät mitä tässä haen takaa?

Jep jep…

Veikkaan myös että jos soitamme jossain maassa missä metallimusiikki ylipäätään on jotain aivan ennenkuulumatonta, niin kuitenkin ne ihmiset ketkä meitä saapuisivat katsomaan, eivät tulisi sinne meitä mistään tuomitsemaan eivätkä olisi mitään fundamentalisteja, vaan osaisivat kyllä suhtautua oikealla tavalla.

Entäs tämä teidän uusi dvd-julkaisu? Siinä on ainakin setit kunnossa. Haluaisitko jakaa siitä omia ajatuksiasi?

No se kannattaa ainakin ostaa itselleen! Ei vaan, siinä on siis pääjuttuna yksi Lontoon keikka ja paljon lisättyä bonarikamaa, mm. Manchesterista. Hieno asia tuossa on se että tällä tavoin saatiin mukaan kuvaan sekä Christopher että Fredrik (vanha ja uusi kitaristi). Mukana on myös hieman opastusta meidän biiseihin, koska monet alalle hakeutuvat muusikot kysyvät meiltä jatkuvasti kuinka joku juttu kuuluu soittaa jne…

Miksi muuten joka toinen bändi nauhoittaa live-dvd:nsä aina Lontoossa?

No meillä se sattui oleman sen kiertueen päätöskeikka ja halusimme tehdä siitä spesiaalin. Olimme olleet pitkään tien päällä, mm. Cradle Of Filthin kanssa Pohjois-Amerikassa. Meillähän oli aika lailla rundia rundin perään ja dvd:tä koitettiin itse asiassa alunperin saada kuvattua Ranskassa. Sen taltioi eräs ranskalainen tv-yhtiö, mutta se rahamäärä mitä he pyysivät sen materiaalin käytöstä oli jotain ihan älytöntä. Sen takia oli kaikkein parasta että lähdettiin omin avuin kyhäämään sitä juttua.

Kun kyseessä sitten oli pitkän työrupeaman päätöskeikka, oletko sitä mieltä että se oli sen rundin parasta settiä?

No, eiköhän kaikki meistä ollut jo melko väsyneitä siinä main, mutta se fiilis kun joku suuri koitos saadaan päätökseen ja tiedät että kun kerran vielä vedät 110% tuolla lavalla niin pääset ansaitusti pitämään taukoa ja lepäämään… Se fiilis antaa niin suurta potkua että tietää. Se oli vielä joulun alla, joten päätimme puristaa itsestämme kaiken väännön irti mitä meissä oli jäljellä. Sen jälkeen olisimme vapaita ajattelemaan joulunviettoa. Ja hyvä tunnelmahan siellä oli tottakai, tupa täynnä jengiä ja kovat löylyt. Meillähän oli Dark Tranquility ja Nightrage mukanamme myös.

Puhutaanpa hetki sinusta – olet ollut mukana melkoisen monessa bändissä ja projektissa vuosien varrella. Mistä pystyit oikein löytämään aikaa ja energiaa kaikkiin niihin juttuihin?

No en aina pystynytkään. Jossain vaiheessa kun kasaat itsellesi juttuja päällekkäin, huomaat että edessäsi on ongelma. Yksi esimerkki on vaikka se että äänität yhden levyn ensimmäisen bändin kanssa ja siihen perään vielä toisen levyn toisen bändin kanssa. Sitten kun molemmat levyt tulevat ulos samoihin aikoihin – siinä sitä ongelmaa sitten onkin. Alkaa kiertueet totta kai ja kaikkien kanssa ei voi soittaa yhtä aikaa. Päätin etten halua enää joutua moisiin käänteisiin. Mutta elämässäni oli aika jolloin uhrasin kaiken musiikille, en tehnyt enkä ajatellut mitään muuta. Sama periaatteessa nytkin, mutta mietin vähän tarkemmin mihin ajaudun mukaan. Yleensä se meni siten, että tutut bändit tulivat aina kysymään että haluaisinko soittaa heidän levyllään, enkä halunnut missata ikinä tällaisia hienoja tilaisuuksia. Kun itsellä alkoi olla nimeä soittimen varressa ja kaikki tulivat vuorollaan kyselemään minua, niin se teki aina sen verran gutaa egolle, ettei niistä ikinä halunnut kieltäytyä. Se oli yhtä hässäkkää silloin joskus, mutta en vaihtaisi siitä sekuntiakaan pois. Ikävä kyllä vuorokaudessa on vain 24 tuntia…

Jep, tiedän tunteen… Oliko kaiken tuon uhrauksen takana musiikillinen ambitio vai sanoisitko olevasi teillä päin vain paras basso mitä löytyy?

No en oikein tiedä miksi kaikki minua aina pyysivät mukaan, mutta uskon että soittoni on puhunut puolestaan ja siksi minua oltiin aina nykimässä joka paikkaan. Esimerkiksi silloin kun Dismember lähestyi minua, en ollut aiemmin oikeastaan soittanut sen tyylistä old school deathiä sen kummemmin, mutta kun he olivat kuitenkin yksi lempparibändeistäni niin pakotin allakkaani vain lisää tilaa johonkin väliin ja näin olin mukana.

Missä muualla tulet tulevaisuudessa mahdollisesti soittamaan Arch Enemyn lisäksi?

No juuri nyt on aika taas aika kortilla, mutta Witcheryn kanssa olen puuhastellut. Tuossa puuhattiin juuri levykin ulos taannoin. Mutta taas kerran – aikataulujen järjestäminen on ongelmallista, varsinkin kun Witcheryn muillakin jäsenillä on omia bändejä myös.

Mitäs Spiritual Beggarsille nykyään kuuluu?

Sama homma siinäkin, mutta aina silloin tällöin kun aikataulumme eivät mene keskenään ristiin, räpelletään hieman biisejä, enkä pitäisi mahdottomana että jossain vaiheessa saisimme julkaistua levynkin pihalle. Ja toivottavasti saadaan sen perään rundattua oikein kunnolla.

Mitä tekisit jos seuraava albuminne olisi aivan suunnaton hittikiekko ja möisi miljoonia?

Heh, no varmasti rohkaistuisin siitä sen verran että yrittäisimme luoda toisen yhtä menestyneen levyn! Jos tienaisimme yllättäen vaikka miljoonia dollareita ja olisi helppo ajatella että nyt on homma hoidettu ja voi siirtyä turvallisesti muihin juttuihin, niin en usko että näin kävisi. Ellei joku katkoisi sitten käsiäni irti tai jotain. Mutta siinäkin tapauksessa pystyisin omassa päässäni vielä ”kirjoittamaan” biisejä! Onhan tämä kaikki niin verissä ettei tämä tule ikinä loppumaan. Ainoa mistä voisi jossain vaiheessa ehkä vähentää, olisi kiertäminen. Mutta jos nyt möisimme miljoonia, tarkoittaisi se vain sitä että meillä olisi taas miljoonia faneja enemmän joka puolella ja kiertäisimme mantereita entistä enemmän. Eli niin kauan kuin jalkani vain kantavat, tulen jatkamaan.

Eli prioriteetit ei tulisi muuttumaan mihinkään?

Ei, mutta toisaalta jos olisin rikas niin kuin Metallican jätkät tai Ozzy, voisin sitten lennätellä yksityiskoneellani perhettäni joka paikkaan ja viettää heidän kanssaan aikaa… Ei raha sinänsä merkitse paskaakaan, mutta toisi se niin paljon vapautta kaikkeen tähän touhuun ainakin. Voisi tehdä asioita niin erilailla kuin nyt. Voisi elättää perheensä ilman ongelmia. Rahalla voisi saada kyllä niin paljon asioita tehtyä, vaikkei se itsessään merkitse minulle niin paljoa.

Kuinkas se sanonta sitten… ”Mitä enemmän rahaa, sitä enemmän velvollisuuksia”?

No ilman muuta, juuri näin. Mutta kai sitä siinä vaiheessa olisi varaa palkata ihmisiä hoitamaan asioita puolestasi? Mutta helvetti, mikä minä nyt olen näitä asioita edes miettimään… Heh! Mutta saahan sitä unelmoida!

Mikä on Arch Enemyn suuri tavoite?

Tavoite on joskus luoda kaikkein paras metallialbumi koskaan.

Tuon halusinkin kuulla! Hieman off-topic tässä nyt, mutta onko Angelalla poikaystävää… *kröhöm!*

Tuota… Tätä saat mennä kyllä kysymään häneltä itseltään.

Ok. Entä mikä tekee Angelasta niin… sellaisen… uskomattoman paketin?

Persoonallisuus ehdottomasti! Hän on niin uskomaton ”front woman” ettei mitään rajaa. Hän osaa ottaa yleisönsä missä vain ja milloin vain. Jopa silloinkin kun hän oli ensimmäistä kertaa kanssamme lavalla, me muut olimme tosi hermona että kuinkahan tässä nyt sitten käy… Kyseessä oli tosi iso keikka ja hän vain asteli lavalle ja otti koko shown haltuun samantien. Meidän kolmas keikkamme hänen kanssaan oli jo Japanissa, yleisöä kevyesti sen 2500 ihmistä. Angela oli niin luonteva kuin olisi soittanut aina stadionsettejä! Kysyinkin häneltä jälkeenpäin että kuinka hän siihen pystyi. Hän osoitti sormella ohimoaan ja sanoi että oli tehnyt stadionkeikkoja koko ikänsä, omassa päässään. Ja hän ei hermoillut pätkääkään missään vaiheessa. Hän sanoi että oli odottanut sellaista tilaisuutta niin kauan, että kun se vihdoin toteutui, hän oli täysin rento ja luonteva alusta loppuun. Ja tietenkin hän on tiukka vokalisti, hieno persoona ja lavakarismaa löytyy kuin Helvetin kätyriltä… Nämä kaikki asiat vaikuttavat siihen kokonaisuuteen.

No itse fanitan ainakin jonkin verran! Rispektit vaan hänelle. Mutta tuosta Japanista puheenollen, mikä vie Arch Enemyä sinne soittamaan niin mielellään?

No Japani oli oikeastaan ensimmäinen maa joka otti Arch Enemyn omakseen. Tämä oli kai vuotta 1997, eli hieman ennen minun aikaani, mutta näin se kuitenkin meni. Mutta japskit arvostavat kuitenkin aina jotain tiettyä. En tiedä mitä, mutta on paljon bändejä jotka menestyvät kaikkialla muualla paitsi Japanissa.

Ollaanko siellä jollain tavalla puristeja asioiden suhteen?

En osaa sanoa. Meidän musiikissamme heitä kiehtoo varmasti melodiset kitarat ja se että kuulostamme melkoisen brutaalilta. Mutta taas joku power-metalli ei koskaan ollut siellä niin iso juttu. Eli siellä päin kaivataan selvästi sitä kovaa aggressiota ja sitä pientä melodisuutta varmaankin.

Tullaanko koskaan kuulemaan Angelan laulavan puhtaita vokaaleja Arch Enemyn levyllä?

En osaa sanoa. Kukaties hän joskus muuttaa lähestymistapaansa tai sitten ei. Toki hän osaa laulaa puhtaastikin, mutta ei niin hirveästi vain pidä siitä. Siinä ei hänen mielestään vain ole samanlaista voimaa takana kuin huutamisessa. Ja hänhän on niin suuri death-metallifanikin. Mutta en koskaan sano en koskaan. Nykyäänhän näitä löytyy, deathiä ensin ja sitten kertsissä puhdasta laulua sun muuta… Näitä on jo muutenkin ihan liikaa. Joka tapauksessa me olemme kaikki tyytyväisiä tähän mitä nyt tällä hetkellä vedämme.

Mitkä ovat suomalaiset suosikkibändisi ja miksi?

Hmm… suomalaisia… Nyt pitää ihan miettiä. Viimeaikaisista en osaa oikein sanoa mutta vastaan tähän että Hurriganes.

Ihanko totta?!

Heh, ilman muuta! Kuuntelen heitä ja muksuna tuli varsinkin kuunneltua tosi paljon. Mutta uudemmista voisin mainita vaikka Bodomin ja Impaled Nazarenen. Ja olen valmis antamaan kunnian myös Lordille siitä mitä he onnistuivat tekemään. Mitä tahansa mieltä oletkin heistä, oli se aika perhanan cooli juttu kuitenkin.

Mikä on kaikkien aikojen paras death-metallialbumi?

Huh! Voi paska… Tsiisus, sanotaan että Entombedin Clandestine.

Kuuluisia viimeisiä sanoja?

”Kuka ostaa minulle seuraavan tuopin!?”

Hahaa! Tuohon et ollut valmistaunut…

No en, heitin lonkalta ensimmäisen asian mitä mieleen tuli!

No ei kai siinä muuta. Kiitän sinua ensimmäisestä live-haastiksestani ja toivotan hyvää jatkoa.

Tuntuiko se sinusta hyvältä?

Kyllä kyllä…

Minusta myös! Heh…

Arch Enemy – Anthems of Rebellion

Laskelmoitua tai ei, bändin edelliselle levylle ”Wages Of Sin” pestattu naisvokalisti on tuonut sille runsaasti uutta kuulijakuntaa, tai no, ainakin yhden. Kuulin nimittäin huhua, että eräässä ruotsalaisessa death-metal bändissä örisee nainen kuin rujoimmat karjut ikään, ja olihan se testattava. Ja oikeassa olivat, ihan äkkiä en Angela Gossow’n kanssa lähtisi pimeälle kujalle vääntämään… enpä! Pian tämä ulkomusiikillinen ”pikkuseikka” kuitenkin unohtui, kun kitaraveljesten Christopher ja Michael Amottin johdattama Arch Enemy raivasi tietään energisellä ja aggressiivisella ryminällään. Laulu on edelleen tärkeässä osassa, mutta ilman toimivia kipaleita tuskin olisi joutunut näin ahkeraan tehosoittoon.

Vaikka ”Anthems of Rebellion” on jo bändin viides albumi, en myöhäisherännäisenä haikaile aikaisempien lättyjen perään tippaakaan. Uusi tuotos on kaikin puolin mallikelpoinen teos, jonka rinnalla edelliset aikaansaannokset ovat täysin merkityksettömiä. Biisit on rakennettu taidolla ja harkiten, soundien tukiessa hyvin päällekäyvää ilmapiiriä. Vaikka 13 biisin aikana tarjoillaan varsin vuolaasti sooloa, tuplapedaalia, jyhkeää kitaravallia sekä häilyvää syntikkaa, on levy varsin ilmava eikä se kuulosta täyteen ahdetulta. En olisi kyllä pistänyt pahaksi, vaikka koneita olisi käytetty rohkeamminkin. Oman henkireikänsä mäiskeeseen tuo myös pari instrumentaaliraitaa. Biiseistä parhaiten kolisevat Silent Wars, Dead Eyes See No Future ja Instinct.

”Anthems of Rebellion” on erittäin monipuolinen levy, joka ei turpaan tuutatessaan paljoa kysele. Ai niin, ”jos nyt joku ajattelee että hehkutan levyä sen takia että vokalisti on nainen, hän on oikeassa!”