Uusi Fantasia feat. Freeman

Uusi Fantasia

Ilosaarirock 2011, sunnuntaipäivä. Omalla kohdallani keikoilla ravaaminen on jatkunut jo viidettä päivää putkeen ja väsymyksen merkit ovat ilmassa. Olin kuitenkin taistellut väsymystä vastaan nähdäkseni itseeni talvella syvästi vaikuttaneen Uuden Fantasian keikalla, tarkoituksena myös haastatella bändiä. Alunperin haastattelu piti tehdä ”nuoren gurun” Street Cobran kanssa, mutta kuolemanväsynyt mies delegoi tehtävän kahdelle bändikaverilleen. Pöydän äärellä istuivat Kroko-Roc ja livekokoonpanoon kuuluva Jimi Python.

Uuden Fantasian keikkakesä alkoi hitaanlaisesti. Yhtye soitti vain Maailma kylässä-festareilla toukokuun lopussa ja kesäkuun ainoan keikkansa Provinssirockissa. Heinäkuulle tullessa tahti on kuitenkin kiristynyt, joiden takia hemmot ovat Ilosaaressakin.
– Nyt on joka viikonloppu 1-2 keikkaa. Onneksi näitä ei ole tämän enempää, tuntuu että näitä on meidän ryhmälle jo aika paljon, Kroko-Roc kommentoi haastatteluhetkellä käynnissä olevaa keikkakesää.

Uutta Fantasiaa ei juuri pelota leimautuminen yhden hitin ihmeeksi. Päinvastoin, ”Liian myöhään”-biisin ja Freemanin nostama hype nähdään jopa voimavarana.
–  Ehkä festareilla nämä ihmiset jotka eivät ole paljoa kuulleet sitä levyä, tajuavat siitä yhdestä biisistä ”ai niin, tämä on tää bändi” ja tulevat katsomaan sen innoittamina ja mielenkiinnosta, Jimi Python analysoi.
– Silloin kun sitä levyä tehtiin, se oli vain yksi biisi muiden joukossa, Kroko paljastaa. – En ajatellut, että siitä tulisi minkäänlaista hittiä, sitä vaan oli tosi hauska tehdä ja oli tosi siistiä kun Freeman tuli siihen mukaan.

Biisin hitiksi nouseminen tuli ainakin Kroko-Rocille yllätyksenä, vaikka esimerkiksi Jimi Python pystyi aavistamaan sen jo ensimmäisen demon kuullessaan ja paljastaa:
– Kohtahan se kelkka kääntyy toisin päin, kun Uusi Fantasia on tekemässä Freemanin uutta levyä. Siinä olisi sitten levyllinen hittejä.
–  Siellä on Freemanin omia biisejä suurin osa, sitten muutama meidän tekemiä ja yhteistyössä tehtyjä biisejä, Kroko laskeskelee.

Ainakin allekirjoittaneen mielestä levystä on tulossa mielenkiintoinen, sillä vieraileviin sanoittajiin kuuluvat ainakin Ismo Alanko, Paula Vesala ja Asa. Ja Hector. Vuodessa kolminumeroisen määrän keikkoja tekevä ammattimuusikko saatiin mukaan sattumalta, kun Street Cobra oli seuraamassa Menneisyyden vankien studiosessioita. Miehet ovat tyytyväisiä vielä kappaleesta tehtyyn videoonkin.
– Turhan moni vaan leimasi sen huumorivideoksi, Kroko havainnoi yleisön reaktioita.
– Ei, se on tehty vakavasti ja pilke silmäkulmassa. Rehellinen, kiteyttää Jimi Python liki neliminuuttisen videon yhteen sanaan.

Kappaleen tähti, eli hihattomissa turkiksissa ja kulahtaneissa piriverkkareissa viihtyvä Freeman ei kierrä varsinaisesti Uuden Fantasian mukana, vaan ilmaantuu aina keikkapaikoille sovittuina aikoina. Miestä ei voi kuitenkaan luonnehtia sessiomuusikoksi.
– Hän viihtyy heimossa, eli ei vedä vain keikkaa ja lähde sitten pois, Jimi Python valaisee. – Siinä on selvä yhteys bändin ja solistin kanssa.
– Freemanin levytyksen venymisen johdosta Uuden Fantasian disco-EP siirtyy hamaan tulevaisuuteen, Se oli työn alla jo aika pitkällä ja siihen tehdään yhteistyötä Eero ”kotkan poika” Johanneksen kanssa. ”Heimon” Marsipaanitanssi on itse asiassa Eero Johanneksen kanssa tehty, Kroko valottaa hieman Uuden Fantasian tulevaisuutta.
– Keikkojen osalta olemme menossa Primaveraan soittamaan Espanjan Madridiin ja Barcelonaan marraskuussa. Sitten oli vielä yksi Norjan Trondheimin reissu lokakuussa. Ehkä joku Belgian hommakin, Jimi Python paljastaa Uuden Fantasian keikkasuunnitelmista. Kysyntää ulkomailla riittää muutenkin, olihan yhtye soittamassa Pietarissakin muutamaa viikkoa ennen haastattelun tekemistä.
– Norjassa olisi ollut suunnilleen joka kuussa jotkut festarit, mutta ne eivät sopineet kun oli sovittu jo nämä Suomen keikat, Kroko manaa. Miehet eivät näe Suomen kielen käyttöä minkäänlaisena esteenä.
– Instrumentaalia musiikkiahan tämä on, joten se on sillä tavalla ”intergalaktista”. Mutta kun soitettiin sillä Pietarin keikalla Freemanin biisin laulut nauhalta – Freeman ei itse ollut paikalla – encorena, niin olivat venäläiset kyllä vähän ihmeissään.
– Sitten kun ruotsalaisessa levykaupassa DJ tiesi Uuden Fantasian ja kysyi onko tullut uutta matskua. Sanottiin että uusi levy on tullut ja se halusi heti Youtubesta katsoa onko olemassa mitään videota. Sitten se laittoi sen siellä levykaupassa soimaan, niin olihan se vähän vaikea tilanne, Kroko nauraa ja saa vierustoverinsa nauramaan onnettomalle ruotsalaiselle levykauppiaalle.
–Tämä musiikki on omimmillaan hämyisillä elektroklubeilla ja ehkä -festareilla. Varmaan on päästy näille suuren kansan yleisfestareille esiintymään juurikin Freemanin hitin takia, että siitä oltaisiin tultu tutuiksi, Jimi Python kommentoi viitaten samalla puolen tunnin kuluttua alkavaan keikkaan Ilosaaren Rentolavalla.

Tässä vaiheessa haastattelu laitetaan kiittelyiden myötä pussiin, Kroko-Roc ja Jimi Python lähtevät tekemään soundcheckia ja allekirjoittanut poistuu bäkkäriltä takaisin festivaalikansan keskuuteen. Siinä välissä törmään kuitenkin Freemaniin, jolloin käytän tilaisuuden häikäilemättä hyväkseni eli toivotan miehelle hyvää keikkaa ja saan siitä hyvästä hymyn ja kädenpuristuksen. Ilosaaren kohokohta oli selkeästi siinä.

[youtube url=v8x5Nl_y8YQ]

www.myspace.com/uusifantasia