Amoral

Amoral

Haastateltavana tällä kertaa progressiivista heavy-vaikutteista death-metallia soittava Amoral. Bändi on juuri siirtynyt Spikefarmille Englantilaisen Rage Of Achillesin lopetettua toimintansa. Ennen kaatumistaan ROA ehti juuri julkaista bändin debyyttialbumin ”Wound Creations”.

Chambers Magazine a.k.a. Paskalehti ja Amoral-haastattelu. Olemme tällä hetkellä Elielin ravintolassa Helsingissä, oikein kiva ilma ja paikalla kitaristi Ben Varon. Aluksi särjetään jäätä ja kysytään, että mitkä ovat Benin yleiset tunnelmat, eli mitä kuuluu?

Ben: Hyvää kuuluu, kiitos. Lafka vaihtui ja hommat rupeaa näyttämään valoisammalta kuin koskaan. Hyvä aika olla tässä bändissä.

Nyt kun odotellaan toista kitaristia Silver Otsia vielä, niin voisitko kerrata Samperin lukijoille nopean biografian Amoralista?

Ben: Jees. Eli, vuoden 97 maissa ruvettiin rumpalin kanssa soittelemaan covereita yläasteen kellarissa. 2000 alkoi homma olemaan vähän totisempaa, Silver tuli messiin ja ruvettiin tekemään omia biisejä ja siitä lähtien on tehty omaa materiaalia. 2002 alkoi keikkailu jos en väärin muista ja saatiin täysmiehitys. Siitä lähtien voi sanoa, että Amoral on ollut olemassa.

Tässä vaiheessa saapuu paikalle yhtyeen toinen kitaristi Silver Ots. Mies tulee suoraan suihkusta ja selittelee näin epätoivoisesti myöhästymistään.

Mitkäs on Silverin tunnelmat liittyen lafkan vaihtoon ja noin yleensäkin tällä hetkellä?

Silver: Mä oon varmasti ihan samaa mieltä mitä Ben oli…

Ben: Ethän sä tiedä mitä mä sanoin!

Silver: Mut mä veikkaan, että oon.

Eli siis positiivinen juttu vai? Nyrkkipajalta isolle lafkalle…

Ben: Se on tylyä ja ei voi mitään pahaa sanoa Ragesta, se teki oikeasti sitä sen takia, että se diggaili. Ja pitää myös nostaa hattua, että se uskoi kaikkiin näihin bändeihin joita se otti. Kukaan ei ottanut meitä, Omnium Gatherumia, Manitouta, Kiuasta tai Eleniumia. Näille samoille lafkoille, jotka ovat nyt kiinnittäneet nämä bändit, on lähetetty aikoinaan samat demot kun Rage Of Achillekselle, joka otti kaikki.

Silver: Kyllä sinne Spinellekin aikoinaan Other Flesh (Amoralin vika demo. Toim. Huom) lähti.

Ben: Niin, ei kelvannut silloin, yhtäkkiä nyt on kova juttu. Sama juttu näillä muilla bändeillä.

Mua jäi kaikkein eniten kaivelemaan ja kiinnostamaan sen helvetin hyvän Wound Creationsin kohtalo. Tuleeko sitä saamaan enää mistään?

Ben: Tulee marraskuussa Spikeltä ulos.

Eli Spine osti oikeudet…?

Ben: Joo, kaikki oikeudet. Tulee bonusbiisillä tossa marraskuussa kunnon levitykseen. Ja se on aika jännä, on kuin tuota ei olisi koskaan tullutkaan aiemmin ulos. Spike painaa uudet promot ja lähettää kaikkiin lehtiin. Sitten toimistoissa ihmetellään, että eikös tämä tullut pari kuukautta sitten…? Se on vähän kuin uusi alku. Totta kai ne jotka on sen jo arvostelleet niin tuskin arvostelee uudestaan, mutta silti. Muuten se olisi varmaan jäänytkin unholaan ja en usko, että niitä olisi löytynyt enää mistään.

Mites nyt kun olette tuollaisen ison levy-yhtiön suojatteja, niin miten meinaatte jatkossa keikkajärjestelyt hoitaa?

Ben: Jossain vaiheessa yritetään päästä jollekin keikkamyyjälle. Se on vähän hankala saada ulkomaille itse järjestettyä mitään. Mutta lafka kyllä jeesaa jonkun verran näissä. Nyt on jo suunnitelmia mutta ei mitään varmistunutta.

Mitenkäs tulevaisuuden aikataulut? Nyt olette uudella lafkalla ja varmasti nyt ei ole huolta Wound Creationsin seuraajan julkaisijasta joten onko käryäkään koska WC voisi saada jatkoa?

Ben: WC:n uudelleenjulkaisu viivästyttää sitä projektia joten ei ainakaan vuoden sisään tule uutta. Vähän pitkä tauko tulee kyllä, nimittäin WC on nauhoitettu joulukuussa 2003. Mutta ei auta, tehdään uusia biisejä ja varmaan ensi vuoden puolessa välissä ruvetaan nauhottamaan niitä.

No mitäs mieltä te olette itse tästä Wound Creationsista ja sen saamasta suitsutuksesta?

Silver: Mä oon ollut aika samoilla linjoilla arvostelujen kanssa niissä hyvissä ja huonoissa puolissa. Vähän se on sellainen rönsyilevä mutta nyt on saanut sellaista biisienkirjoitustaitoa hiottua.

Ben: Joo, mutta yllättävän positiivisia arvioita kuitenkin. Jengi on esim. hehkuttanut soundeja, mikä on vähän outoa koska ne jäi vähän puolitiehen, mutta hyvä että ovat tykänneet. Ylivoimaisesti suurin osa ollut hyviä arvioita, jonkun verran keskivertoja ja oon ehkä yhden huonon arvion nähnyt.

Silver: Hyvin on arvostelijat tajunneet tän jutun mitä me ollaan haettu eli just tuollaista omaa tatsia tohon hommaan.

Olettekos joutuneet tekemään töitä sen eteen, että tällainen oma linja ja tatsi on saavutettu, vai onko se jotenkin tosi luonnollista teille? Te olette kuitenkin sellainen biisintekijä-kaksikko tässä bändissä…

Ben: Mun mielestä se ns. oma tyyli, joka on vielä hakusessa, koostuu siitä, että me tehdään tosi erilaisia riffejä mutta silti saadaan toimimaan ne samassa biisissä. Jos ainoastaan toinen meistä tekisi biisejä meille niin kyllä sen huomaisi.

Silver: Itse asiassa sen huomaa hyvin tolla levyllä kun siinä on pari biisiä mitkä Ben on tehnyt yksinään ja yksi minkä mä oon tehnyt. Kuten esim. Distract ja Last Round. Niistä hyvin huomaa, että ne on aika erilaisia biisejä.

Ben: Niin, Distract, saksanrässitystä, se on melkein kokonaan mun ja Last Round, lähes kahdeksan minuutin happohippa, niin se on Silverin biisi. Ja tyypilliset Amoral biisit on ne, joissa sekoitetaan näitä kahta, esim. Atrocity Evolution, ja siihen lähinnä tähdätään enemmän. Aluksi biisien tekeminen oli tosi vaikeaa kun riffejä karsittiin niin paljon. Ei siis meinattu saada biisin biisiä tehtyä kun aina joku sanoi, että se kuulostaa vähän tolta ja tolta, niin heti heitettiin pois. Jälkeenpäin se on palkinnut kun on hieman sitten oppinut tekemään biisejä sillä omalla tyylillä.

Tässä vaiheessa kokematon toimittajanplanttu intoutuu kiivaaseen hevikeskusteluun bändin kanssa. Puheeksi tulee mm. Decapitated…

Haluisitteko heittää jotain vaikutteita… ?

Ben: Kyllä ainakin se eka Decapitated-levy oli aika avartava. 15-vuotiaat Puolan pojat tulee ja tiputtaa sellaista settiä että siinä jää monet kakkoseksi… Sieltä tuli se, että on kiva heittää joku pieni tekninen riffi aina johonkin väliin…

Silver: Ja tietenkin Meshuggah! Ja mitä enemmän itse huomaa, että on jostain ottanut vaikutteita, niin toi Darkane on yksi, eritoten Insanity-levy. Siinä on just ne Meshuggah-elementit mutta ei niin hullua. Vähän rässiä mukana.

Ben: Itse mä kuuntelen enimmäkseen kasarirokkia, siis Skid Row:ta ja tollasta. Eihän se kuulu tossa mutta se rokin paiskominen… Homman pitää nimenomaan rokata ja groovata. Hommassa pitää olla munaa eikä mitään hipelointiä!

Haastettelu rönsyilee enemmän vapaan keskustelun puolelle biisien tekemisestä ja muusta musaan liittyvästä, joten on aika antaa periksi ja jättää haastiksen virallinen osuus ja siirtyä kokonaan terassille viihtymisen puolelle… Amoralista kuulemme varmasti lisää myöhemmin, siihen asti: tsekatkaa Wound Creations!