Stranded

Stranded on kokeneiden, en sano vanhojen, punkkonkareiden uusi bändi. Kun vanhoista raunioista aletaan muurata jotain uutta, ovat rakennusohjeet hyvässä muistissa, joten aikaa ei tarvitse tuhlata soittamisen ja maneereiden opettelemiseen. Mutta vanhat bändit on ollutta ja mennyttä, tähän sopiikin vanha sanonta ”Se joka tikulla paskaa kaivaa, se siihen lankeaa”. Kaikki tyynni, vuonna 2004 kasattu bändi on jo ehtinyt julkaista kaksi demoa, eikä homma tule siihen jäämään…

Kuinka bändillä menee tällä hetkellä?

Bändi on hyvässä iskussa tällä hetkellä, ollaan tehty suht säännöllisesti keikkaa viime syksystä lähtien ja ollaan treenattu välillä niin vitusti. Koko ajan tehdään biisejä ja yritetään ajaa hommaa eteenpäin.

Miten Stranded sai alkunsa? Oliko alkuvaiheessa jo selvillä soittajat ja musiikkityylinne?

Siinä vaiheessa ku Lamf hajos ni I.Striker ja Sid hommas uuden rumpalin ja jatko veivaamista. Kitaristia ei ollu. Wayne löyty Floggin Mollyn keikalta messiin varmaan vuoden päästä. Artsi halus kuviosta pois ekan demon jälkeen mutta onneks pian taas jollain keikalla löydettiin sit Henry. Eli soittajat ei ollu kokonaan selvillä, bändi on kasaantunu ja muokkautunu vähän niinku itestään. Musatyyli oli kyllä selvillä, eli punk-rock. Tosin sekään ei ihan kapea ala oo, ainakaan meidän mielestä.

Jäsenillähän on ollut muita bändivirityksiä, joten kertoisitko niistä hieman?

Joo, I Strikerilla ja Sidillä oli siis LAMF, minkä moni varmaan muistaa. Waynella oli sit Nollaseiska ja Henry veti Endstandissä monta vuotta pitkin maailmaa. Ei jaksais ihan hirveesti jauhaa noista vanhoista ku ne tosiaan on vanhoja. Kotisivuilta löytyy vähän historiaa jos jotakuta kiinnostaa.

Oliko helppo lähteä rakentelemaan uutta bändiä kun taakse oli jääneet sellaiset bändit kuin LAMF, Endstand ja Nollaseiska, eikä esim. LAMF ollut niitä ihan värittömiä bändejä?

Niin täähän nousi tavallaan Lamfin raunioista, Artsi oli sillon vielä kannuissa, äijät veti kolmistaan. Sit myöhemmin löyty Wayne ja Artsin häivyttyä Henry. Vaikeetahan oikeita soittajia yleensä on löytää. Henryhän oli soittanu viimeset vuodet täysin erilaista musaa. Loppujen lopuks homma kai kävi kuitenki aika kivuttomasti. Muille nää meidän vanhat bändit tuntuu olevan vaikeempi juttu ku meille itelle. Ei me niitä juttuja enempää mietitty. Me soitetaan nyt Strandedissa eikä siinä pitäis olla muuta.

Miten kuvailisit musiikkityyliänne eli mistä olette ammentaneet vaikutteita?

Musa tyyli…Good Old Punk-Rock! Vaikutteita on oikeesti niin hitosti, varmaan kuitenki Clash ja Pistols on niitä tärkeitä. Punk ja musiikki yleensäkin. Vanha rhytm n’ blues, reggae, soul jne. Niin ja Henkalla tietty myös hardcore jne. Kaikilla muutenki vähän erilainen musamaku ja se on hyvä. Tähän vois oikeesti kuluttaa koko päivän!

Miten pyritte erottumaan (musiikillisesti) samantyylisistä bändeistä ja kuinka paljon sillä on teille merkitystä?

Ei me varsinaisesti pyritä erottuun muuten ku että tehdään oma juttu niin hyvin ku pystytään. Eikä muutenkaan tuu silleen kytättyä että mitä muut bändit tekee ja miten. Vaikka tuleekin kuunneltua ja käytyä keikoilla. Meidän tyyli on kuitenki enemmän tota vanhaa koulua eikä suomessa oo ihan hirveesti samantyylisiä just nyt. Totta kai sillä on merkitystä, pakko on erottua että huomataan. Meillä alkaa nyt kuitenki oleen oma tyyli aika hyvin hanskassa. Johtuu varmasti siitä että ikää alkaa olla ja että me kuunnellaan paljon erilaista musaa (varmaan kaikki sanoo noin). Ja onhan meillä parhaimmat biisit ja hienoimmat housut.

Mistä sanoituksenne kertovat? Oliko englanti selkeä valinta kieleksi vai oliko myös kotimainen esityskieli esillä?

Sanat on yleistä kannanottoa asioihin ja turhautumisen ja vitutuksen purkamista. Lehtiä kun lukee ja kattoo uutiset ni sieltähän sitä löytää aihetta. Eikä oikeestaan tarvi ku elää ja käydä duunissa. Englanti oli selkee valinta, tavoitteena oli kuitenki ulkomaan keikat. Niin ja LAMF ja Nollaseiska veti kuitenki suomeks, se oli jo tavallan koettu…

Minkälaista palautetta olette saaneet esim. molemmista demostanne? Entä miten yleisö on ottanut vastaan ja minkälainen on muuten ollut suhtautuminen Stranded-bändiin?

Demot on saanu hyvää palautetta yleisöltä ja arvostelut on kans ollu positiivisia (eräskin Chambers Magazine esim). Keikoilla jengi on tykänny (jos sitä on ollu, heh) ja demoja on saatu myytyä jälkeenpäin. Jotai napinaa kuulee aina, johtuen vanhoista bändeistä ja ”meriiteistä”. Joillakin on liian isot laput silmillä ja asiat otetaan liian tosissaan. Kaikkia ei voi miellyttää eikä me todellakaan sitä edes yritetä. Joskus vaan vituttaa kaikki paskanjauhanta nimimerkkien takana noilla forumeilla. Tulisivat keikalle ja vinkusivat sit siellä jos siltä tuntuu.

Koska olette pukkaamassa oikeaa levyä pihalle ja onko himokkaat julkaisijat ottaneet jo yhteyttä?

Me ollaan lähetetty varsinki tota viimestä demoo pitkin maailmaa mutta vielä ei oo tullu edes negatiivista palautetta… Pitää vaan jatkaa pommitusta. Jonkinlainen julkaisu alkas oleen jo ajankohtanen, ollaan sen verran kauan oltu kasassa ja biisejäkin on vitunmoinen läjä. Omakustanne-ep tai sinkku sit jos ei mistään natsaa.

Oletteko asettaneet tarkkoja tavoitteita bändinne suhteen? Ulkomaille?

Jep, alunperinkin oli tarkoitus että tähdätään ulkomaille. Siksi kielikin englanti. Tavoitteena olis ekana saada joku julkaisija levylle ja muutamat keikat ulkomaille. Jatkossa sit samaa rataa vaan eli levyjä ja keikkoja. Tietysti bändin pitää uudistua ettei joka levy oo samanlainen. Linja on kuitenki pidettävä.

Olette vaikuttaneet punk-piireissä jo jonkin aikaa. Miltä touhu näyttää Suomessa tällä hetkellä?

Ihan lupaavalta näyttää meininki. Jengiä on alkanu käymään keikoilla ja levyjä menee kaupaks. I Walk The Line (ja Combat Rock yleensäkin) hyvänä esimerkkinä. Ja muutenkin bändejä on nykyään paljon ulkomaillakin kiertämässä. Edelleen on kuitenkin jotain nihkeyttä eikä punkkia oteta aina tarpeeks vakavasti. Liian monesti kuulee vielä sanottavan että ”punkkiahan tää vaan on”. Varsinki ku sen sanoo miksaaja ni sillon vähän mietityttää…

Entä tästä eteenpäin? Onko luvassa keikkoja tai muita bändiin liittyviä projekteja?

No tällä hetkellä on viis keikkaa kevääks, lisää yritetään hoitaa koko ajan. Demoa pitäis alkaa kans väsäämään taas ja lähetellä sitä sit. Latviaan ollaan yritetty säätää nyt jotain pientä. Kyllä tää tästä!