Kuva: Stonetone

Stonetone

Syyskuun demoksi Lampaassa valittiin Espoolaisen Stonetonen kahden biisin EP ”Bubbles”. Siinä vähintään hyvä tekosyy lisäutelulle, jonka tuloksia seuraavassa.

Lyhyt historiikki. Millon ja miksi bändi on perustettu, ketä soittaa ja mistä tullaan?

Espoosta tullaan, paitsi rumpalimme Kendo, joka tulee Vantaan Hakunilasta. Pieni miinus luonnollisesti. Tosin nyt jengi asuu missä milloinkin. Joskus herran vuonna 2004 aloiteltiin, mutta tällä treenitahdilla bändi on käytännössä ollut kasassa vajaan vuoden. Itseilmaisun ilosta varmaan lähdettiin liikkeelle, naisia ei näin komeet jätkät luonnollisesti tarvinnu.

Tapio ”Toleranssi” Malmio laulaa ja soittaa kitaraa, Juho ”Jailbreak” Saarinen soittaa bassoa, Eero ”Kendo” Hyvärinen rumpuja, Valtteri Vento kitaraa. Kysymyksiin vastailija ei tarvitse mitään helvetin hauskaa lempinimeä.

Liittyykö bändin nimeen jotain syvällisempää tarinaa?

Lähinnä kova kiire ja kompromissi. Mutta onhan siinä Stone ja siitä plussa.

Kuvailkaa bändinne ulosantia lyhyesti (tai pitkästi).

Ikuinen pyrkimys on tehdä punkkia ja meininkiä with a twist. Tässä ei mitä ilmeisimmin ole kovin hyvin onnistuttu. Tällä hetkellä kova juttu on löysän miehen punk eli reggae ja gypsysounds, mutta saas nähdä mitä tulee. Aikamoiseen fiilistelyyn sorrutaan kyllä kieltämättä myös aika-ajoin.

Mistä yhtyeenne saa vaikutteensa ja toisaalta miten se erottuu massasta?

Eli siis ketä yritämme kopioida, niin ettemme kuulostettaisi heiltä. Diabloa yritettiin – ei mennyt sinne päinkään, System of a Downia yritettiin – ei natsannu yhtään. Disco Ensembleltä saatiin sentään komppi johonkin biisiin. Nyt koitetaan vähän rennommalla otteella vähän ”omaperäisempää”, koska me ollaan lopulta kuitenkin Taiteili-oita. Aika laajalta musiikinkuuntelupohjalta lähdetään, ja toivotaan että jatkossa saadaan tuotua vähän uusia tuulia PK-seudun meininkeihin ottamalla isompia riskejä.

Minkälainen on kappaleidenne syntyprosessi?

Valtteri tekee pohjat valmiiksi – laittaa meiliin – muut ei kuuntele niitä sieltä, joten reenikselle sitten arpomaan, hieromaan ja selvittelemään että miten ne menikään. Toleranssi duunailee myös sanoja ja lauluja kiitettävästi, Juho ”1.5” Saarinen kehittelee bassot ja Kendo vastailee rummuista aika pitkälle. Jos toimii reenikämpällä, niin silloin toimii aina ja joka paikassa. Ai ei?

Onko yhtyeellä jokin sanoma? Mistä lyriikat kertovat?

Nyt ollaan aika paljon pyritty halveksimaan Eteläespoolaista elämäntapaa, Jari Sarasvuomaisuutta ja Pukuja, mikä on tietenkin aika ristiriitaista kun osa bändistä täyttää kyseiset kriteerit, mutta ehkä se on myös siitä vapautumista. Sanoja ”I”, ”Me”, ”Feel”, ”Like” ja niiden erilaisia yhdistelmiä pyritään välttämään. ”Freedom” on aina kova laittaa. Meillä on omasta mielestä muutamia ihan hyviäkin lyriikoita. Riittäähän tässä nykymenossa kritisoitavaa.

Miten päädyitte pestaamaan Jonas Olssonin edellisen EP:n äänittäjäksi/tuottajaksi? Onko yhteistyölle luvassa jatkoa?

Ajateltiin nostaa vähän pykälää ja kokeilla jos oikea ammattilainen saisi meidätkin kuulostamaan ammattilaisilta. Haaste oli ehkä liian kova, mutta ei voi muuta kuin kiittää Olssonia hyvästä duunista. Erittäin taitava ja mukava kaveri, eli ei missään nimessä pois suljettu vaihtoehto että Jonasta pyydettäisiin uudelleen apuun. Kokkola on mukava kaupunki! ”Miks sä soittelet mulle ja kuka sä oot?”

Uusi EP on ilmeisesti tuloillaan, voitteko kertoa kuulijoille mitä on luvassa?

Tarkoitus oli laittaa Bubblesin jälkeen loput uusista biiseistä nauhalle kun noita nyt oli. Pienellä budjetilla jossain lähellä ja pitää siinä ohessa hauskaa. Otettiin yhteyttä Helsingissä olevan Drop Hammer Studiosin Matias Helteeseen ja parissa päivässä laitettiin 5 biisiä narulle. Luvassa on sekava kattaus Fight Clubia, gypsyreggaeskata, bongoja, Maran Kasseja ja paljon yllätyksiä, oikeasti. Ennalta kuulleet ovat sanoneet, että joku biisi kuulosti RHCP:ltä, ja että Tape kuulostaa Freddy Mercuryltä. Näistä on varmaan hyvä lähteä liikenteeseen. Jatkettiin ajatuksellisesti siitä mihin edellisen levyn ”1.5 Mastermind”:ssa jäätiin.

Mitä muita päämääriä/tavoitteita bändillä on tulevaisuudessa?

Pitkäaikainen tavoite on, että saataisiin joku muu maksamaan tämä homma. Rupeaa opintolainat olemaan aika tapissa. Levyn tekemisestä on nyt puhuttu jonkun verran. Ehkä yksi EP ennen levyä, että vähän päästään vielä kypsymään ja kehittymään, ei kehtais kuitenkaan paskaa tehdä. Kontakteja etsitään ja keikkoja on aina liian vähän.

Kiteyttäkää yhtyeenne yhteen lauseeseen.

”Minunkin nimeni on Forrest”

www.myspace.com/stonetoneband