My Grimace 2011

My Grimace

Lampaan Demorääkissä jo kolmesti rääkätty mutta jokaisella kierroksella tasaisesti pökköä pesään lyönyt My Grimace oli helppo valinta bändiprofiilin aiheeksi. ”Behind the Scene” -demon vastikään julkaissut viisikko on modernin metallimusiikin turvin viemässä jo monista metallibändeistään tunnettua Jyväskylää yhä lähemmäksi Suomen metallipääkaupungin titteliä. Jo muutaman vuoden ajan murjoneelle My Grimacelle heitetyihin kysymyksiin vastaamisesta huolehtivat Juha, Aleksi ja Roope.

Ketkä yhtyeen lineupin muodostavat, ja miten ukot ovat päätyneet soittamaan samaan bändiin? Koska tämä tapahtui? (Eli lyhyehkö historiikki).

Juha ja Aleksi aloittivat homman vuonna 2007 Viitasaarella ja kokoonpanot muuttuivat useaan otteeseen kunnes tapahtui paikkakunnan muutos Jyväskylän suuntaan. Joonatan on lapsuudesta asti ollut perustajille tuttu henkilö, joka lähti mukaan vuonna 2010. Edellisen vokalistin ja rumpalin lähdettyä bändistä Juha on bongaillut työpaikoiltaan uudet jäsenet bändiin, mm. Jere Hämäläisen ja Roope Salmisen. Saarioisen teurastamo on oiva paikka löytää metallihenkisiä ihmisiä.

– Jere Hämäläinen – Laulu
– Juha Kumpulainen – Kitara & sävellys
– Aleksi Salojärvi – Kitara & taustavokaalit
– Joonatan Jaakonaho – Basso
– Roope Salminen – Rummut

Miten musiikillinen tyyli lyötiin lukkoon? Vai lyötiinkö? Entä mitkä olivat keskeisimmät vaikuttajat?

Ei olla lyöty lukkoon. Ei olla edes ajateltu koko asiaa. Aina ollaan soitettu sitä mikä tuntuu hyvältä ja näin toimitaan jatkossakin. Pikku skidistä asti metallia ollaan kuunneltu joten tuskin esimerkiksi klassisen musiikin pariin ollaan siirtymässä. Vaikutteena on se ensimmäinen oikeasti iskenyt musiikkityyli; metalli. Ei ole tiettyjä yksittäisiä yhtyeitä tai henkilöitä vaikuttajina.

Teillä on tuo levytystahti ollut melko ahkera. Miten tiukan vääntämisen jälkeen biisejä alkaa syntymään vai onko säveltäminen hyvinkin helppoa?

Aikaisemmin se oli nimenomaan hirveän helppoa. Viisi uutta biisiä saattoi syntyä viikossa. Nykyään arjen rajoittaessa vapaa-aikaa, säveltämiseen ei löydy niin paljoa resursseja eikä inspiraatiota kuin ennen.

”Behind the Scenen” lyriikat vaikuttivat melko henkilökohtaisilta. Haluatteko avata, mitä juttuja tuolla on taustalla?

Ei lauleta niinkään henkilökohtaisuuksista vaan muiden henkilöiden kokemista vääryyksistä ja vihasta. Ollaan ehkä enemmän mietitty yleisen teeman mukaan sanoitukset ja keksitty demolle tietty konsepti.

Miten suuressa osassa lyriikat ylipäätään ovat My Grimacea? Mitä teemoja haluatte korostaa?

Olemme kaikki samalla aaltopituudella sanoituksien suhteen. Jos joku bändin jäsenistä haluaa korostaa sanoituksissa tiettyä teemaa, niin löydämme yleensä helposti sopivat ideat ja kompromissit. Suomalaisella miehellä tunteet tulevat parhaiten esille yleensä olut kourassa – niin myös sanoitukset.

Rehellisesti sanottuna metallimusiikkia tulee tätä nykyä melkeinpä ovista ja ikkunoista. Miten te erotutte omasta genrestänne? Vai kiinnostaako tämä erottautuminen lainkaan?

Sitä ollaan tehty aina mikä luonnolliselta tuntuu, erotutaan tai ei.

Millaisen vastaanoton My Grimace on noin yleisesti ottaen saanut?

Kyllähän meistä tykätään.

Jyväskylän metalliskene näyttää olevan hyvinkin vireä. Onko asia näin? Kerrotteko siitä jotain? Vai oletteko edes osa tuota skeneä?

Onhan se vireä. Hyvin sanottu äskeisessä kysymyksessä, metalliahan tunkee reiästä kun reiästä. Täällä taso on korkea ja tulee itsekin kuunneltua todella paljon paikallisia bändejä. Bändien kanssa tulee myös pidettyä yhteyttä ja sovittua yhteiskeikkoja. Onneksi musiikkikulttuuri elää Jyväskylässä sen verran voimakkaasti, ettei tarvitse kovinkaan kauaa etsiä keikka-/treenipaikkaa.

Loppuun voitte turista mitä mieleen tulee. Terveiset, uhkailut, kehotukset yms.?

Tuleville bändeille neuvoksi; soittaa ei tarvi osata, kunhan tukka heiluu tai kalju kiiltää!

www.myspace.com/mygrimace
www.facebook.com/mygrimace