Keoma

Bändi galaksien reunamilta

Helsinkiläinen Keoma on onnistunut vakuuttamaan jo pariinkiin otteeseen Kuukauden demo -tittelin arvoisesti, ja onpa bändi huomoitu muissakin medioissa. Oli siis korkea aika ottaa selvää minkälainen kuusikko päivystää galaksien reunamilla cowboy-hatuissa ja ponchoissa.

Mikä Keoma on oikein bändejään ja mistä siinä on pohjimmiltaan kyse? Keitä yhtyeessä tällä hetkellä vaikuttaa, ja miten yhtye sai alkunsa?

Keoma on yhtye jossa vallitsee luova ja demokrattinen hulluus. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että kaikkien ideat otetaan avosylin vastaan ja ne laukaisevat ketjureaktion josta bändimme musiikki syntyy.
Viljelemme säännöllisen epäsäännöllisesti rauhallista fiilistelyä, rankkaa riffittelyä psykedeliaa ja kaikkea siltä väliltä. Pyrimme tekemään musiikkia unohtaen genrelliset rajoitteet, jotenkin kuitenkin päädymme silti lopulta kuullostamaan itseltämme.

Bio: Keoma sai alkunsa kun kitaristit ja vanhat bänditoverit Eero ja Jaakko päättivät tuopin ääressä perustaa jonkin sortin proggiksen, missä soitettaisiin covereita. Sovittiin että soitettaisiin vain hyviä biisejä. Treenikselle päästyään coverit kuitenkin heitettiin nurkkaan lähes välittömästi ja ensimmäiset Keoma riffit saivat muotonsa. Samoihin aikoihin Enrico otti yhteyttä myspacen välityksellä nähtyään Jaakon vanhan bändin rumpalin haku ilmon. Ja kun kemiat kohtasivat ja homma saatiin lähes välittömästi rullaamaan oli Keoman perusta valettu. Pian tämän jälkeen mukaan pulkkaan tuli vanha tuttu basisti mies Jari Keravalta. Bändi kaipasi kuitenkin vielä sitä yhtä tärkeintä eli solistia. Vuotta myöhemmin, kun biiisimateriaalia oli jo kertynyt runsaasti, kitaristi Eero bongasi karaokebaari Jonesista nuoren äänenkäytön ihmemiehen Jazin. Jazin pelottoman rohkea asenne ja voimakas saundi osui kuin nakutettu bändin saundiin ja tällä kokoonpanolla mentiin aina vuoteen 2012, jolloin Jari päätti jättää Keoman. Pojat eivät kuitenkaan jääneet murehtimaan pitkäksi aikaa vaan jo heti seuraavissa treeneissä hätiin saapui Jaska bassotaituri isolla B:llä! 2013 livekokoonpanoon on tullut myös mukaan Sampo joka on soittanut kaikki syntetisaattorit Keoman EP:illä. Alkuperäinen tavoite toteutui ja nyt soitamme vain hyviä biisejä.

Mitä musiikillisia vaikuttimia Keomalla on? Entä ulkomusiikillisia?

Keoman musiikilliset juuret ulottuvat 90-luvun alternative rockiin. Kun stoner rockin ja kaikkien parjaaman new metallin kautta kurvataan 2000-luvun progemetalliin ja sekoitetaan hyvin aletaan olla siinä pisteessä mistä Keoma operoi. Visuaalista tematiikkaa on haettu muun muassa ydituhon jälkeisestä maailmasta, galaksien reunamilta ja spagetti westerneistä. Tästä saamme aasinsillan bändimme nimeen, jonka keksimisestä kunnian saa italialaisrumpalimme Enrico. Hän on kovan luokan spagetti western -diggari ja ehta cowboy!

Miten kuvailisitte soundianne? Onko bändin alusta asti alkaen ollut tietoinen tarkoitus tehdä hieman ”tavallisuudesta poikkeavaa” musiikkia?

Hyvien melodioiden ja outojen rytmien yhdistäminen on alusta lähtien ollut homman tavoite. Se että haastamme itsemme jokaisella uudella kappaleella pitää intohimon soittamiseen yllä. Kemiamme osuvat hyvin yhteen huolimatta erilaisista musiikillisista taustoista ja biisit syntyvät luonnollisesti pakottamatta. Yritämme kuitenkin aina löytää uusia sävyjä ja teemoja musiikkiimme kuten Otvotilla inpiraatiota haettiin mediaatiomusiikista sekä ulkoavaruudesta. Progressiivinen häröily ja yhä raskaampi ilmaisu on vallanut pinta-alaa joka levyllä. Olemme sinkoutuneet outojen ratkaisuiden pyörteeseen ja nautimme kyydistä.

Mistä yhtyeen nimi on peräisin? Entä EP:n nimi? ”Otvot” muodostuu avausraidan nimen alkukirjaimista, mutta onko termillä syvempikin merkitys?

Kaikki tiedämmekin vastauksen tähän kysymykseen. Otvot eli ”On the Verge Of Truth” on vertauskuvallinen paikka jossa me kaikki seisomme äärimmäisen totuuden reunalla, kuitenkaan koskaan saavuttamatta sitä. Ep:n tarinassa tämä paikka näyttäytyy kaukaisena Otvotin kiertoratana. Tarinassa muinainen hallitsija joutuu mustan aukon imaisemaksi yrittäessään valjastaa sen voimat vallankäytön välineekseen. Syöksyessään valoa nopeammin mustan aukon syövereissä hänen olomuotonsa kokee hirvittävän muutoksen. Lopulta tämä vääristynyt hahmo sinkoutuu vieraalle protoplaneetalle galaksin reunamille paikkaan, joka tarinassa edustaa totuuden reunatilaa. Täältä venäläiset kosmonautit tulevat löytämään jotain mitä eivät olisi halunneet vuosituhansia myöhemmin.

Miten tämä bändi on otettu vastaan, niin keikalla kuin levylläkin?

Olemme saaneet erittäin positiivista palautetta kaikista kolmesta EPstä. Ekan EP:n ”hitti” Fade (A Time For You, 2010) valittiin Ranskalaiselle Combat Nasal metalli-kokoelmalle sekä viikon biisiksi Mikseri.net -sivustolla. The Journey (2011) valittiin mm. teillä Lammas Zinessä sekä Infernossa kuukauden demoksi ja Keomasta tehtiin samalla myös juttu Infernoon. Keikoilla vastaanotto on ollut erittäin hyvä heti ensimmäisestä vedosta lähtien. Meno on myös varmentunut vuosi vuodelta. Myös Jaskan mukaantulo on tuonut lisävahvuutta stemmalaulantaan sekä ripauksen virtuositeettia ja Sampon synat on tuotu levyiltä nyt myös keikoille mukaan maustamaan soppaa!

Mitä suunnittelette seuraavaksi tehtäväksi?

Suurten levy-yhtiöiden aika taitaa olla ohi emmekä jää unelmoimaan asiasta sen enempää. Tietysti jonkinlainen rahoitus olisi kiva löytää seuraavaan nauhoituksen kannalta, mutta toisaalta pienellä budjetilla tulee useasti tehtyä luovempia ratkaisuja. Lähitulevaisuuden tavoite olisi varmaankin tehdä paljon keikkaa, että mahdollisimman moni pääsisi kuulemaan uuden Epn biisit livenä. Otvot’s Orbit:in live-esityksen varalta on tehty spektaakkelimaisia suunnitelmia, mutta niistä kuulette lisää seuraamalla meitä esimerkiksi Facebookissa. Myös uusia livevideoita on luvassa!

Näin lopuksi voitte vielä esim. lähettää terveisiä lukijoille…?

In Enricos words: Thanks for following our efforts in making something a little different. Don’t give up on listening to our music. It’s like those 3D pictures that you need to look at for a while before being able to ”see”…………… inside.

www.facebook.com/keomafinland
keoma.bandcamp.com