famine_year

Famine Year

Famine Yearin tummasävyinen ruttaaminen ei ehkä omaperäisyydellä juhli, mutta hyvin tehtynä on maistunut yhdelle jos toisellekin korvaparille. Eipä ole mikään ihmekään, kun tämän haastattelun toisen kysymyksen vastauksestakin ilmenee.

Lähdetään liikkeelle ihan peruasioista. Keitä yhtyeeseen kuuluu, miksi se perustettiin ja miten tähän on tultu?

Yhtyeeseen kuuluvat Pete (laulu), Make (kitara), Nike (basso) ja Tumppi (rummut). Famine Year perustettiin Tumpin ja entisen kitaristin Vesan toimesta noin 4-5 vuotta sitten. Hommat alkoivat edistyä 2008 kesällä kun Pete ja Nike liittyivät bändiin.

Onko tyypeillä minkälaista taustaa muissa bändeissä soittamisesta? Mitä muita bändejä jäsenillä tätä nykyä on?

Onhan meidän ukoilla kokemusta vuosien takaa jos jonkinnäkösistä retkueista, kuten Lo Cast Style, CC Vokula 6000, Inhale Corpses, Box Holiday, Igni et Ferro, Officer Down ja Drunken Troopers. Nykyään jäseniä soittaa Famine Yearin ohella mm. Unkindissa, Feastemissa ja Tukkanuotassa. Joka jäbä on ollut tahollaan enemmän tai vähemmän musakuvioissa mukana jo 10–15 vuotta ja bändin keski-ikäkin on jo kolmenkympin paremmalla puolella.

Kuvailisitteko sanallisesti, miltä Famine Year kuulostaa? Mitkä olisivat suurimmat ja ilmeisimmät vaikutteet?

Kai me ollaan väkivaltaista ja rujoa grindi-mausteista crustia. Vaikutteista on vähän paha lähteä sanomaan mitään, ihmiset saavat itse tehdä omat johtopäätöksensä musiikin perusteella. Dropdead ja mitä näitä nyt on, haha! Kaikki diggaillaan esimerkiksi Nailsia, Totalt Jävla Mörkeriä, Skitsystemiä ja klassikoista esimerkiksi Black Flagia. Alkujaan oltiin enemmän tuonne grindcoren suuntaan kallellaan, mutta nyt blastbeatit on vähän karsiutuneet, sellaista luonnollista muutosta.

Mitä haluatte lyriikoillanne ilmaista?

Lauletaan asioista mitkä vituttaa, ihan henkilökohtaisesta ahdistuksesta ympäröivään maailmaan. Ehkä vähän perusvastaus, mutta ei tässä yritetä pyörää uudelleen keksiä. Omasta kokemuspohjasta ja ajatuksista on kai kaikkein luontevinta ammentaa aiheita sanoituksiin. Ja jos vähääkään vaivautuu katselemaan ympärilleen, niin aika nopeasti niitä vitutuksen aiheita alkaa löytymään.

Demolla olisi NoFX-coveri. Miten te sen tekemiseen päädyitte, se kun ei ole kovinkaan ilmeinen valinta tämmöistäkin rytkettä soittavalle konkkaronkalle?

NoFX on kaikille meille ollut enemmän tai vähemmän tärkeä bändi jossain vaiheessa (paitsi Makelle) ja haluttiin tehdä coveri joka ei olisi sellainen tyypillinen nuotilleenveto. Ekalle demolle nauhoitettiin Black Flagin Wasted ja joskus ollaan soitettu livenä Misfitsin Bulletia, ideana on ollut aina tehdä niistä oman kuuloisia. Tuntuisi jotenkin tylsältä vetää aina niitä samoja Dischargeja tai Nasumeja.

Uskotteko tekevänne vastaisuudessakin vastaavanlaisia covereita?

Joo, eiköhän niitä tule, ihan nastaa niitä on ollut soittaa. Sen takia niitä on tehtykin että voidaan pitää vähän omaa kivaa bändin kesken. En usko että tullaan minkään muunlaisia covereita tekemäänkään.

Minkälaista palautetta Famine Year on tähän mennessä saanut?

Ihan jees, kaikki kaverit on tykänny, heh! Ihan totta puhuen, palaute on ollut varsin hyvää, ollaan oltukin vähän monttu auki. Siistiä jos joku tykkää.

Tulevaisuudensuunnitelmia, onko niitä?

Joulukuussa tulee split 7″ Hautauksen kanssa, sen tiimoilta tehdään kolme keikkaa; Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Ensi vuonna olisi tarkoitus tehdä kokonaan oma julkaisu ja keikkailla sen minkä ehtii. Olisi nasta käydä tekemässä joku ulkomaan pyrähdyskin. Jos jollain olisi kiinnostusta lähteä vaikka yhteisrundille kotona tai ulkomailla, niin ottakaa yhteyttä! Me keikkaillaan mieluusti jos vaan päästään lämpimään nukkumaan ja saadaan ruokaa ja kaljaa. Sama pätee splitteihin jne. Olkaa yhteyksissä!

Lopuksi saatte (vapaan) puheenvuoron. Mitä haluaisitte sanoa, mitä tässä ei vielä tullut esille?

Tämä oli itse asiassa hyvä haastattelu, ei kyselty epäolennaisuuksia eikä sitten tarvinnut tarinoidakaan sen kummemmin, haha! Perusasiat tuli käytyä läpi eli ei kai tässä kummempia. Kiitos!

www.myspace.com/famineyear
famineyear.bandcamp.com