Drawn Awake

Drawn Awake

Tamperelainen Drawn Awake nappasi Kuukaden demo -tittelin melodisella death metallillaan, joten oli aika ottaa selvää, mistä bändistä oikein on kyse. Kysymykssin vastasi toinen kitaristi Henkka.

Miten Drawn Awake lähti kasautumaan? Keitä oli silloin (ja nyt) mukana, ja koska tämä tapahtui?

Drawn Awake perustettiin kesän 2011 aikana. Yhtye kasaantui aktiiviivisesta musiikkitoiminnasta kiinnostuneista tyypeistä ajatuksella ”nyt tehdään, eikä meinata”. Alusta lähtien suunta oli selvä; ensin nauhoitetaan biisit ja sitten lähdetään keikoille.
Yhtyeen jäseniin kuuluu Juuso Koivula (kitara), Ville Aatsinki (rummut), Henri Vuorela (kitara) ja Kai Palo(laulu/basso). Juuso ja Henkka ovat vuosien takaa tuttuja Deaf Saint projektin ajoilta. Kaitsu astui kuvioihin vuoden 2011 alussa aloittaen ensin basistin ja myöhemmin myös laulajan roolissa. Viimeisimpänä puuttuvana palasena tuli Ville, vuoden 2011 lopulla, täyttämään rumpalin saappaat (Circle EP:llä rummut kävi soittamassa Rolf Pilve).

Suurimmat musiikilliset vaikutteet? Melodista ruotsideathia löytyy varmasti hyllystä, mutta miten on esim. Unearthin ja Darkest Hourin laita?

Musiikillisia vaikutteita on jäsenillä laidasta laitaan, ruotalaisdeathia myöskään unohtamatta. Soittimista löytyy pääosin In Flamesin lisäksi mm. Triviumin, The Hauntedin ja Sylosiksen tuotoksia. Unearth ja Darkest Hour ovat jäsenille hieman tuntemattomampia.

Millainen on kappaleidenne syntyprosessi? Miten kappale lähtee muodostumaan, ja onko säveltäminen tuottanut haasteita?

Biisit syntyy Koivulan Juuson pöytälaatikosta johon erilaisia melodioita on vuosien varrella kerääntynyt sadoittain. Tämän jälkeen armottoman tuotantoprosessin ja jäsenten täyttämien ideoiden siivittämänä tuotos tehdään valmiiksi. Sanoitukset hoitaa Henri Vuorela. Haasteita säveltämisessä on ollut ja tulee varmasti aina olemaankin, mutta niistä selvitään yhdessä ideoimalla ja kokeilemalla erilaisia juttuja, jotta päästään haluttuun lopputulokseen.

Mikä on mielestänne onnistuneen biisin resepti? Riffit, melodiat, sanoitukset vaiko näiden kaikkien tasapaino?

Onnistuneen biisin resepti sisältää hyviä riffejä, tarttuvia melodioita, sanoman ja tunnetta. Meille tärkeetä biisintekovaiheessa on myös että kaikki ideat otetaan huomioon ja demotaan treeneissä tai draftinauhoituksissa. Riffit ja melodiat tuovat ytimen teoksiin, mutta kuten ruuanlaitossa lopputulos riippuu myös siitä miten sen maustaa.

Entäs sanoitukset, mitä ne käsittelevät? Onko yhtyeellä jokin sanoma?

Sanoitukset käsittelevät useita aiheita elämän ja arjen ympäriltä. Circle EP:n biisit sisältävät ajatuksia mm. elämän pienistä riippuvuuksista ja ihmismielen ristiriitaisista tuntemuksista.

Minkälaisen vastaanoton olette tähän mennessä saaneet? Mikä mahtaa muuten olla keikkatilanne? Mitä päämääriä/tavoitteita bändillä on tulevaisuudessa, ja millaiset ovat suunnitelmat niiden toteuttamiseksi?

Vastaanotto Circle EP:llä on ollut todella positiivinen, erilaisia arvosteluita on tullut kiitettävä määrä ja jonkin verran keikkatarjouksia myös esitetty. Hieman ensimmäisen EP:n julkaisun jälkeen alkoi toisen EP:n nauhoitus. Levy on nyt laulunauhoituksia ja miksausta vaille valmis. Vuodenvaihteen tienoilla julkaistavalla levyllä vierailee Negativen ”Nakki” joten jonkin verran koskettimia on myös luvassa biiseihin. Vuosi 2013 onkin varattu keikoille.

Death/thrash/metal-bändejä on viime vuosina ilmestynyt runsain joukoin, ja tekniikan kehittymisen myötä bändit tuntuvat julkaisevan hanakammin levyjä keikkailun sijaan. Allekirjoitatteko väitteen ja mikä on Drawn Awaken resepti erottua massasta?

Tekniikan kehittyminen on antanut monille mahdollisuuden nauhoittaa musiikkia, mikä on ainoastaan positiivinen asia. Enää ei tarvitse olla aina suurta rahoittajaa takana tehdäkseen hyvää nauhoitusjälkeä. Tosin markkinointikoneistot pyörivät edelleen rahalla. Keikkailuun panostaminen on hyvä tapa erottua massasta ja saada levyjen kappaleet kuulolle ja tätä tapaa tulee myös Drawn Awake käyttämään.

Millaisena kasvualusta Tampere on metallibändille? Entä paikallinen skene, löytyykö bändien väliltä yhteistyötä ja miten koette sopivanne kokonaiskuvaan?

Kasvualustana Tampereessa on hyvät ja huonot puolet. Keikkapaikkoja lähialueelta löytyy useita ja keikkoja ei ole vaikea saada, mutta treenitilojen puute nousee jatkuvasti otsikoihin ja kovin halvalla ei hyviä tiloja enää vuokralle saa. Yhteistyötä muiden yhtyeiden kanssa tuntuu löytyvän helposti ja vasinkin yhteiskeikat saa monesti järjestettyä hyvinkin vaivatta. Paikallinen skene on laaja, raskaimmasta siihen kevyimpään mahdolliseen, mutta kokonaiskuvassa olisi hyvinkin tilaa melodisen death metallin alueella.

Terveiset Tampereen kuntavaaliehdokkaille?

Tukekaa Tamperelaista musiikkikulttuuria ja sen tulevaisuutta.

drawnawake.com