Cronus

”Titaani Cronus (muinaiskreikaksi Κρόνος) oli kreikkalaisessa mytologiassa vahvin titaaneista. Kukistettuaan isänsä Uranoksen leikkaamalla irti tämän peniksen Cronus nousi maailman valtiaaksi. Cronus nai sisarensa Rhean ja heidän lapsiaan ovat Hestia, Demeter, Hera, Haades, Poseidon ja Zeus. Tietäen kohtalon määränneen, että yksi hänen lapsistaan kukistaa hänet, Cronus nieli lapsensa, mutta Rhea toimitti Zeuksen turvaan. Myöhemmin Rhea petkutti Cronuksen oksentamaan nielemänsä lapset. Zeuksen johdolla nämä kukistivat Cronuksen ja sulkivat hänet, sekä titaanit Tartarokseen.” – Wikipedia

On siinä taakkaa kannettavana laulu-, ja soitinyhtyeellä, joka anasti nimensä tuolta muinaiskreikkalaiselta titaanilta. Cronus-kaksikko on oiva ilmentymä Suomen vitaalin sludge-kentän nousukaudesta. Tämän kahden miehen duon ”The Pit”-itsekustanne ravisteli kuulijoita hereille. Mitä on luvassa seuraavaksi?

Nopea esittely. Mistä tullaan ja ketkä tulevat?

– Sijainti menee tuonne Itä-/ Kaakkois-Suomen puolelle. Kokoonpanoon kuuluvat O (basso ja vokaalit) sekä P (rummut).

Lyhyesti Cronuksen historia. Koska, miksi ja milloin? Jäsenistön muut projektit (menneet, nykyiset ja tulevat).

– Alunperin aikomuksena oli tehdä väkivaltaista ja meluisaa noise corea tai grindiä saman nimen alla, mutta musiikillinen ulosanti muotoutuikin loppujen lopuksi hitaaksi ja ankeaksi. Jossain vaiheessa havaitsimme kahden muusikon olevan aivan riittävä määrä, ja siihen jäimme. Muita projekteja löytyy sekä noisen, grindin, että psykedelian laitamilta, mutta niitä voidaan puida tarkemmin muissa yhteyksissä.

Tarina nimen takaa?

– CRONUS on Kreikan mytologiasta lainattu nimi, joka jo ilman kummempia selittelyjä kuulosti murskaavalta. CRONUS oli titaaneista vahvin ja syrjäytti isänsä maailman valtiaan paikalta leikkaamalla tämän peniksen irti. Samankaltaista mielenilmaisua tässäkin haetaan…

Miten kuvailisitte orkesterin ulosantia? Oliko tyylilaji tietoinen valinta vai sattuman kauppaa?

– Tyylilajin valinnan voidaan sanoa muotouneen sekä tietoisen pyrkimyksen, että sattuman yhteissummana.

Mistä saatte vaikutteenne ja millä yritätte erottua?

– Emme varsinaisesti edes yritä erottua muista samansuuntaisista bändeistä, vaan yksinkertaisesti pyrimme tekemään musiikkia, josta itse pidämme. Vaikutteita olemme imeneet niin sludgesta, doomista, dronesta, kuin kirjallisuudesta ja elokuvistakin. Yksittäisistä artisteista voisi mainita ainakin jenkkiläisen Halon.

Mitä orkesterinne edustaa lyriikallisesti? Mistä sanoitukset kertovat ja onko teillä jokin suurempi agenda?

– Suuri inspiraation lähde ovat H.P.Lovecraftin kirjoitukset, mutta olisi melko kapeakatseista leimata lyriikat pelkäksi Lovecraftin palvonnaksi. Sanoituksista löytyy näkemyksiämme mm. primitiivisten vaistojen ruokkimisesta ja päihde-meditaatiosta. Tekstit sisältävät myös okkulttisempia ulottuvuuksia.

Millainen on Cronuksen tulevaisuus? Tavoitteita ja päämääriä?

– Eteneminen tulee olemaan hidasta mitä luultavammin kaikilla Cronuksen toiminnan osa-alueilla kuten tähänkin asti.

Miten näette Suomen musiikillisen kentän hidastelijan silmin katsottuna?

– Suomi on täynnä loistavia yhtyeitä niin doom metallin, kuin sludgenkin saralla. Rima on siis todella korkealla.

Yhtye, jota haluaisitte lämmitellä?

– Mitähän tähän nyt heittäisi. Edesmenneet Graves At Sea ja Iron Monkey olisivat olleet ehdottomasti sellaisia.

Kiteyttäkää Cronus yhteen lauseeseen.

– ”Handle with holy care the violent wand of gods.”

Loppuun vapaita sanoja (mainostamista, kiitoksia, haistatuksia…).

– Kiitoksia mielenkiinnosta. CRONUS/Fleshaw splitti tekeillä. Ostakaa pois kun valmistuu.