Kieltolaki

Perinteisempää hardcore-linjaa edustava turkulainen Kieltolaki ei sanomisiaan säästele. Lähes unohduksiin joutunut haastis on viime vuoden lokakuulta, mutta ajanee asiansa näin jälkijunassakin. Kysymyksiin vastaili Juke ja Julle.

Kertokaapas nyt samperin retkuille keitä te ootte ja miksi kieltolaki on olemassa?

Kieltolaki on yhtä kuin Julle-basso, Juke-huuto, Jari-Pekka-kitara&taustat sekä Hane-rummut. Kieltolain olemassaoloon on olemassa selvät syyt – suomalaisen hardcore-musiikin degeneroituminen, melodisen punkrockin valta-asema Suomen scenessä sekä vanhojen miesten tarve päästä ilmaisemaan omaa turhautuneisuuttaan.

Onkos tommonen 82-kaman soittaminen tietoinen valinta ja kenen idea vai olikos se niin sanottu onnellinen vahinko?

Tyylilaji oli luonnollisesti tietoinen valinta, eri asia on onko tämä sitten puritaanista ’82-hardcorea. Selvää on, että jos hardcorea soitetaan, niin vaikutteet ja esikuvat ovat 80-luvun alkupuolelta EIKÄ 90-luvun metallinen wannabehardcore. Idea tuli alun perin Jari-Pekalta (kitaristi), joka oli tehnyt biisejä pöytälaatikkoon ja halusi perustaa suomalaista hardcore/punk-perinnettä kunnioittavan yhtyeen. Eli vahingosta ei voida puhua tässä yhteydessä.

Sanoituksenne ovat aikas kärjistäviä ja provosoivia. Onko se tarkoituksellista eli yritättekö herättää ärsyttämällä keskustelua vai onko tässä mitään suurempaa takana?

Miten niin kärjistäviä…?! Provokaatiohan on olennainen osa hardcorea, mikään ei saa olla liian pyhää. Luonnollisesti tämä oli tarkoituksellista. Sanoitukset pyritään pitämään mahdollisimman simppeleinä, jotta tyhmempikin Chambersin lukija ne voisi sisäistää. Punkkarithan eivät tunnetusti ole mitään järjen jättiläisiä. Mitään suurempaa agendaa ei sanoitusten takana ole. Parempi saada edes negatiivista palautetta kuin olla saamatta palautetta ollenkaan.

Kun ette ole kuitenkaan ihan perusräkäpunkkeja ja muutenkin on huomattavissa orastavaa suoraselkäisyyttä, niin onkos tästä tullut mitään palautetta punkkareilta, koska soitatte kuitenkin tommosta räkäsempää punkkia, ja vielä pirun hyvin..?

Mistäs sinä sen tiedät…?! No, ei olla mitään crusteja tosiaankaan ja käytämme mielellään myös puhtaita ja ehjiä vaatteita. Palautetta ei ole juuri tullut, koska olemme soittaneet vasta yhden keikan, joka sekin oli suuntautunut varsinaisen kohderyhmän ulkopuolelle. Demosta tosin on palautetta saatu ja se on ollut yllättävänkin positiivissävytteistä. Harvoin nyt tutuilta rehellistä palautetta saakaan. Pirun hyvin soitetaan, ihan varmaan joo. No, bändissä on muutama ”oikeahko” muusikkokin ja siitä pienoinen tyylirikko.

Mistä kertoo sikapaskahuora ja yleensäkin teijän sanotukset?

”Sikapaskahuora” kertoo basistin entisestä naisystävästä ja yleensäkin petollisista naissukupuolen edustajista. Sanoitukset kertovat lähinnä ahdistuksesta, masennuksesta sekä yhteiskunnan epäkohdista ja henkilökohtaisista ongelmista. Sanoituksemme ovat hyvin negatiivisia, koska ei tässä maailmassa ole juurikaan syitä iloon ja onnellisuuteen. Ei toivoa, ei tulevaisuutta.

Millon on tulossa julkaisuja ja kiertuetta?

Demolta tulee kolme biisiä Fight Recordsin kokoelmalle, joka ilmestynee alkuvuodesta 2006. Mistään muusta ei ole ollut puhetta, uusia biisejä tehdään koko ajan ja toivottavasti joku niitä jossain vaiheessa julkaiseekin. Keikkoja on tulossa loppuvuodesta Tampereella Vastavirta-klubilla, Turussa TVO:lla ja Helsingissä Sekakäyttö-rockissa. Kunhan olemme saaneet hieman nimeä bändille, niin olisihan se hyvä, jos kutsuja tulisi myös muihinkin kaupunkeihin.

Mikä mahtaa olla in ja miksi?

Melodinen punkrock vaikuttaa olevan ”IN” ja ainoastaan herra tietää miksi.

Onko poliittinen sanoma punkbändillä tärkeä ja miksi ei/on? miten ihmiset Turussa ja muualla on ottanut kieltolain vastaan eli millasta palautetta on tullut?

Tämä kysymys varmasti jakaa mielipiteet bändimme sisällä. Bändillämme ei ole yhteistä poliittista näkökantaa tai sanomaa. Yleisellä tasolla on hyvä jos bändillä on sanoma, ei sen välttämättä tarvitse olla poliittinen – onhan järkevämpää laulaa oikeista asioista ennemmin kuin velhoista ja demoneista. Kyllähän tutut tykkää, niin kuin aikaisemmin todettiin, mutta varsinainen palaute on ollut vähäistä. Tähän jo oikeastaan vastattiin aikaisemmin.

Loppuun saa puhua mitä sylvi suuhun tuo…

Ostakaa demoa ja pyytäkää keikoille – kontakti: kieltolaki@hotmail.com. Ei kai muuta. Skeneilijät voi painua vittuun..!