Tuonen ”Tuli kulkee” albumi biisi biisiltä

Lahtelaisen Tuonen toinen albumi ”Tuli kulkee” ilmestyi marraskuun 21. päivä. Seuraavassa yhteyeen toinen laulaja Jaakko Teittinen käy läpi levyn kappaleet yksitellen omasta näkökulmastaan.

1. Tuli kulkee taas

Tää on eka biisi levyllä ja eka biisi, joka on tehty ”Tuli kulkee” -albumille. Kiteyttää tän meiningin aika hyvin. Meikäläisen suosikkibiisi edelleenkin näistä. Ja varmaan myös ehkä sanoitustenkin takia. Eli olen ihan tyytyväinen tähän sanoitukseen. Kuulostaa vähän Apulannalta toi kertsi ja silleen. Ei siitä oikein sen enempää. Se on suosikki. Ei kaikilla, mutta mulla.

2. Ihmisvihaa

Kappaleen titteli on pöllitty herra toimittajalta (ole hyvä toim. huom.). Äsken lainailtiin Apulantaa ja nyt on sitten Kirkaa kertosäkeessä; ”Hetki lyö” ja näin päin pois… Aika tollasta levylle tyypillistä tuuttausta, blastia löytyy. Niin ja tässä biisissähän on hauskasti tavallaan kaksi kertosäettä. On tämmöinen huutokertsi biisin alussa ja biisin lopussa on tällainen kliinikertsi. Ja eri tekstit molemmissa. Tavallaan kaksiosainen biisi, vois ehkä ajatella.

3. Tuhon käsi

Tää on ollut MySpacessa jo demo-vaiheesta asti kuunneltavana. Ihan alkupään kappaleita, joita tehtiin levylle. Ja tää biisi kertoo perheväkivallasta, jos niin haluaa tulkita. Sen voi varmaan tulkita muutenkin, mutta tämmöinen ajatus tässä on ehkä ollut. Ja ehkäpä eniten ”hittipotentiaalia” omaava biisi, jos nyt sellaista voi sanoa tältä levyltä löytyvän. Hyvä biisi, tykkään kovasti. Tosin Tuhon kädestä voisin lisätä vielä sen verran, että studiossa oli käytössä muistaakseni joku 90 raitaa kun sitä tehtiin, että siellä on tavaraa ehkä jopa liikaakin. Jokainen päättäköön sen itse.

4. Karu totuus

Tää on kyllä kanssa kiva biisi. Se kertoo olotiloista semmoisen railakkaamman illan jälkeen. Kuinka pelottaa ja ahdistaa ja vituttaa. Krapulasta siis, ja miten se karu totuus iskee silloin. Siinä on itseasiassa meikäläisen säkeistö. Tässä on kanssa vähän tämmöinen kaksiosainen meininki. Siinä on alussa paljon tollasta meikäläisen karjuntaa ja lopussa sitten Aksun melodisempaa kertsiä. Semmonen monipuolinen kappale myöskin.

5. Nyrkillä

Tämmönen puolimatkan fiilistelypätkä, joka on alkanut meikäläiselle vasta viime aikoina vähän aueta, noin niinkuin kappaleena. Aika junnaava, tarkoituksella tietysti tehty ns. rauhallisempi biisi, mutta aika murskaavat riffit siellä kuitenkin on. Tommosta nykyajan ahdistusta siitä, kun miehen pitää olla kaikkea, eikä mikään riitä. Siis naisten mielestä. Ei tää kuitenkaan erobiisi ole, ihan vaan perusvitutusta siitä suhteesta.

6. Hullun sanoja

Hullun sanoin on kulkenut työnimellä ”jenkki”. Eli ilmeisestikin vähän tällainen jenkkimetallivaikutteinen. Siinä on hauska kitarariffi tossa alussa, mikä saa mielenkiinnon heräämään, ehkä. Siinä on vissiin ainoa biisi, missä on kertsi vedetty puoliksi Aksun kanssa. Eli taas vähän erilaista lähestymistapaa tohon rakenteeseen. Nyt on yritetty välttää sitä, ettei ihan samanlaisia rakenteita koko aikaa olis.

7. Narrin elämää

Tässä on Kehon, eli Ville-Aleksi Vallin tekemä alkuriffi. Tämmöstä perustuuttausta, blastia löytyy, taas kerran. Tässä on tätä ”viihdetaiteilijan fiilistä” vähän mukana: miltä se tuntuu olla siellä lavalla kaikkien pilkattavana. Ehkäpä edellisen levyn tiimoilta kehkeytynyt ajatus tähän sanoitukseen, koska välillä ei ollut hirveen mukava olo siellä lavalla, kun biisit nyt vähän oli mitä oli.

8.Pimeys voittaa

Viimeisenä tämmöisenä nopeampana biisinä on aika suoraviivainen biisi, ”svedu”, elikkäs vähän tällainen ruotsimetallivaikutteinen. Kehoittaa elämään omaa elämää, eikä vaan odottamaan sitä viimeistä pelastusta.

9. Janoan verta

Kun tää kahdeksan biisiä on ehkä ollut vähän enemmän tämmöistä ”pahuutta kaikkea kohtaan”, niin tässä on hieman erilainen lähestymistapa. Jos vois ajatella, että tämä levy on henkilö, niin hän on kohdannut paljon pahuutta tässä maailmassa. Riippuvuuksia ja väkivaltaa ja nyt sitten viimeisessä biisissä hän kostaa nämä kaikki vääryydet. Myös tällainen hitaampi kappale, missä on puolet jotain kitaransurinaa ja kiertoääntä siinä lopussa. Kannattaa sitten kuuden minuutin kohdalla jo skipata alkuun koko levy…