Aihearkisto: Artikkelit

Hieman erilainen juhannusfestivaali

Tänä vuonna Juhannusta voi viettää perinteisten ulkoilmafestarien tai mökkibakkanaalien ohella myös mukavasti keskellä kaupunkia, pölyttömissä ja mudattoissa sisätiloissa, kun Tampereen Tullinaukiolla, Tullikamarin Pakkahuoneella, Klubilla, Telakalla ja Bar Passionissa järjestettävä Valtteri festival tuo juhannustunnelman kaupungin keskustaan. Ohjelmasta löytyy monenmoista rytmimusiikkia, esittelemme alla kolme täkyä oikean juhannustunnelman takaamiseksi. Huomaa myös jutun lopusta löytyvä kilpailu, josta voit voittaa itsellesi kahden päivän lipun tapahtumaan!

Shantel & Bucovina Club Orkestar, to 20.6.2013 klo 00.00 (Pakkahuone)

Saksalainen Shantel & The Bucovina Club Orkestar tanssittaa juhannuskansaa balkanilaisten rytmien tahdissa. Shantel esiintyi pari vuotta sitten Flow Festareilla, ja onnistui luomaan kolkkoon telttaan melko riehakkaan tunnelman.

[youtube url=K9ZX0K7ZwlI]

Red Snapper, pe 21.6.2013 klo 23.00 (Klubi)

Red Snapperin instrumentaalisoundissa jazz ja dub muuttuvat trip hopiksi ja jopa drum’n’bass -rytmeiksi. Varsinaisen keikkansa lisäksi Red Snapper soittaa erityisen akustisen keikan Tullinaukiolla perjantaina klo 19:00.

[youtube url=ev8jUs-omr8]

The Skints, pe 21.6.2013 klo 00.00 (Pakkahuone)

Brittiskan tulevaisuuden nimi The Skintsin avara soundi sekoittaa perinteiseen ska’han myös reggaeta, dubia ja punkia. Youtubesta löytyvien videoiden perusteella ainakin erityisen lahjakas ja monipuolinen bändi.

[youtube url=9NgOTFQHh8s]

Kilpailu on päättynyt! 2 päivän lipun tapahtumaan voittivat:

 • Matti Jatkola
 • Elina Karppinen

Onnea voittajille!

Katsojien valitsemat suosikit, top 5

 • 22-Pistepirkko & The Super Horns
 • Ochre Room
 • Scandinavian Music Group
 • Jaakko Laitinen & Väärä Raha
 • Nicole Willis & The Soul Investigators

Valtteri Festival 2013
Tullinaukio, Tullikamarin Pakkahuone, Klubi, Telakka ja Bar Passion 20.-22.6.2013

To: Shantel & Bucovina Club Orkestar (GER), DJ Andy Smith & MC Honey Brown (UK), Skindred (UK), Nicole Willis & The Soul Investigators, Dumari & Spuget, Ville Leinonen, Voimaryhmä, Eva & Manu trio, Jaakko Laitinen & Väärä Raha, The Bad Ass Brass Band
Pe: The Skints (UK), Red Snapper (UK), 22-Pistepirkko with Super Horns, Yona & Orkesteri Liikkuvat Pilvet, Scandinavian Music Group, Eva & Manu duo, Ochre Room, Riitaoja, Tanssiorkesteri Ajomiehet
La: Asa, Death Hawks, Iva Nova (RUS), Motelli Skronkle, Antero Lindgren, Pekko Käppi & K.H.H.L., Surffiveikot, Faarao Pirttikangas & Kuhmalahden Nubialaiset

Liput: 3pv (Klubi & Pakkahuone) 60 eur, 2 pv (to+pe, Klubi & Pakkahuone) 55 eur, 1pv to/pe (Klubi & Pakkahuone) 30 eur / päivä (ovelta 35 eur), la (Klubi) 10 eur (vain ovelta). Tullinaukion, Telakan terassin ja Telakan keikoille on ilmainen sisäänpääsy.

www.valtterifestival.fi

Ruisrockin liveseuranta

Lammas Zinen joukkue on tiukasti mukana kesän ykköstapahtuman käänteissä. Voit seurata Ruisrockin tapahtumia reaaliaikaisesti tämän sivun tai Lammas Zinen Twitterin kautta. Jos haluat osallistua tapahtuman liveseurantaan, lisää twiittiisi hashtagit #Ruisrock2012 ja #lammaszine.

[twitterfeed url=http://search.twitter.com/search.json?callback=?&rpp=100&q=%23Ruisrock2012+%23lammaszine&include_entities=true]

www.ruisrock.fi

Vaihtoehto pesäpallokenttäfestaroinnille – Lawatanssit 2011 ennakko

Kesällä saa tunnetusti hien pintaan monenlaisissa aktiviteeteissa. Varmastikaan huonoin tavoista ei ole tanssiminen hyvien ystävien seurassa luonnonkauniissa maisemissa. Perinteisemmän pesäpallokenttäfestaroinnin rinnalle on onneksi tullut vaihtoehtoja päästä syleilemään luontoäitiä tanssiaskellusten lomassa. Syvä ry on jo vuosia ollut järjestämässä tapahtumia ja kehittänyt metsässä tanssimisen ideaa eteenpäin, ja olikin korkea aika taas virittää antennit samalle taajuudelle yhdistyksen mystisen miehen Iikan kanssa ja kysellä missä tänä kesänä mennään.

– Syvä ry halusi tuoda Lawatanssit takaisin kehiin. Tapahtumapaikkahan (Mäntyharjulla) on sama, jota rakennettiin yhteistyössä Flowers Of Life -porukan kanssa. Metsäfestiwaal oli projekti, jossa oli hieman erilainen kokoonpano kuin tänä vuonna Lawatansseissa. Alueella on nyt kokonainen infrastruktuuri lavoineen ja teineen festivaalien järjestämistä varten, viime vuonna oli pelkkä metsä, pohjustaa Iikka tämän kesän tilannetta.

LawatanssitMuutoksia on tapahtunut myös musiikkikattauksessa, kun Rap & Hip-hop -artistien ja elektro-aktien lisäksi festareilla nähdään live-bändejä.

– Olemme halunneet tuoda Live -Stagelle kattauksen kiinnostavia bändejä ja projekteja, jotta musiikillinen kokemus olisi kokonaisvaltaisempi ja kattavampi yleisön viihtyvyyttä ajatellen. Festarin kahtena iltana on loistava sekoitus Rapin, Hiphopin ja konemusiikin lisäksi afrobeatia, reggaeta, funkia, psykedeliaa ja rokkaavaa soundia. Pyrimme yksinkertaisesti monipuolisuuteen. Lawatanssien Live -Stage on vaatimattomasti Suomen kovin. Mukana on vanhempia tunnetumpia muusikoita ja uudempaa edustusta.

Musiikkia soitetaan ilmeisesti ympäri vuorokauden, saako festareilla nukuttua ollenkaan?

– Festareilla on musiikkia pitkälle aamuun asti, Syvälawan ohjelma loppuu hieman aikaisemmin yöllä, kun taas Wider -Stagella voi jorata aamupäivään. Live -Stagen ohjelma on rakennettu niin että ei missaa kovia live-vetoisia orkestereita Syvälawalla. Ohjelmassa tulee olemaan myös taukoja. Tänä vuonna nukkuminen on entistä helpompaa kun leiriintyy uudelle leirintäalueellemme, joka sijaitsee kauempana itse festarialueelta.

Keiden artistien esiintymistä et aio Lawatansseissa itse missata?

– Koivuniemen Herrat, Laineen Kasperi, Kallio Underground, Talpa, The Riddler, Texas Faggot, Kiwa ja ehdottomana suosikkina Nummiranta ja Takahahmot, jossa on mukana Piirpauke -yhtyeenkin väkeä. Kerpomullets on myös tiukkaa funkulaa makuuni.

Barely Legal SoundsytemNettisivuilla hehkutetaan äänentoistoa (Barely Legal Sound System), osaatko kertoa siitä?

– Sen verran että kavereilla on homma hallussa, ohessa kuva heidän rakentamista skobeista. Kaverit ovat pyrkineet omien sanojensa mukaan laatuun ”Me ei olla lähdetty tuohon wattijuttuun. Antaa soundin puhua puolestaan” Heidän tavoitteena eivät ole kovat desibelit, vaan puhdas ääni. Olennaista ovat syvät bassolinjat, kirkkaat diskantit ja laaja dynamiikka. Kaverit ovat toimineet UG-skenessä vuosia ja ovat nyttemmin alan ammattilaisia – tykkäävät tehdä soundia puhtaasti, jota UG-skenessä arvostetaan.

Onko jotain hyviä muistoja aiemmilta Lawatansseilta tai Metsäfesteiltä, joista haluaisit kertoa lukijoille?

– No kuutteja oli syntynyt Lawatansseilla 2009 Puumalassa Saimaalla bassovoittoisen musiikkimme ja rennon rantameiningin seurauksena;) Metsäfestareilta tietty edelleen mielessä kun kaadettiin ja kuorittiin monta sataa puuta, tehtiin tukeista lavat ja rakennelmat. Mäntyharjun S-marketin katon kävivät Flowersin äijät purkamassa ja saatiin 3km kolmosnelosta lavojen pohjiksi. Parituhatta musiikin ystävää juhlimassa – Öisessä metsässä ajeltiin mönkijällä, jonka perävaunussa oli kokonaisia bändejä kyydissä keikkojen jälkeen.

Lawatanssit järjestetään kauniilla paikalla luonnonhelmassa, miten hyvin luonto ”kestää” sadat festivaalivieraat?

– Tiet ja alueet ovat rakennettu yleisöä ajatellen. Olemme hakettaneet kaiken karsitun puumateriaalin lavojen edustoille ja panostamme siivouspartioihin, jotka kiertävät aluetta 24h. Festivaalivierailta toivommekin ympäristön huomioonottamista ja omista roskista huolehtimista. Tuhkakuppeja pyrimme sijoittamaan alueelle mahdollisimman hyvin, isommat roskat ovat kuitenkin kerättävissä helpoimmin.

3 hyvää syytä tulla Lawatansseihin?

– Paras musiikki Suomessa
– Ehdottomasti tunnelmallisin ja hienoin festariympäristö Suomessa
– Kaksi hirsibaaria ja fiilis.

Lawatanssit 29.-31. heinäkuuta 2011 Mäntyharjulla
ENNAKKOLIPUT: 50 EUR / 1.7. LÄHTIEN 55 EUR
LIPUT PORTILTA: 60 EUR (lippuja rajoitetusti)
Ikäraja 18 vuotta

Bussikuljetuksia Helsingistä, Jyväskylästä, Tampereelta, Vaasasta ja Seinäjoelta. Lisäinfoa: www.lawatanssit.com

Laiwatanssit

Kesäisen rap/electro/dub -festivaalin Lawatanssien järjestäjä Syvä Ry. tuo kylmään Helsinkiin syyn hikoilla, kun Ravintolalaiva Wäiski lastataan kattavalla otoksella suomalaisia underground-artisteja. Lauteilla nähdään kahden päivän aikana noin 20 aktia, kärkiniminä Notkea Rotta, Stig Dogg ja Tekniset.

Poikkeuksellisen laajan esiintyjäkatraan saaminen kasaan vaatii varmasti muutakin kuin kovaa työtä. Lammas otti yhteyden Syvään tiedustellakseen kuinka temppu on tehty?

– Syvän porukka on muutaman viime vuoden aikana tehnyt yhteistyötä kyseisten artistien kanssa hyvällä fiiliksellä, joka on varmasti vaikuttanut yhdistävänä voimana. Asiaan vaikuttaa myös Syvässä vaikuttavien tahojen pitkä historia ja kokemus alalta UG-hengessä. UG-porukan yhdistämisessä työtä on tehty paljon niin Lawatanssien osalta kuin myös lukuisten muiden klubien puitteissa, kuten Kallio Undegroundin ja Osuman yhteisbileitä sekä Spugedeelisia teknoklubeja järjestettäessä, kertoo Ikarus Syvä Ry:stä.

– Klubeilla ja Lawatanssifestareilla on bailattu rankalla kädellä kuten tyyliimme kuuluu. Työ huvina ja huvi työnä – pyrimme siihen että artistit viihtyvät kuten yleisökin, jatkaa Ikarus työtavoista.

Kun meno on rankkaa niin artistien kuin järjestäjienkin taholla, on syytä kysellä millaisia artisteja paikalle on valikoitunut?

– Uudempia lauantain nimiä ovat mm. Heikki Kuula, Ville Kalliosta, Jeppe. Perjantaina Stig Dogg vetää akustisen keikan eikä lauantain osalta Notkean Rotan äijät paljoa turhia esittelyjä kaipaa. Pöhinää Laiwatansseissa! Menossa mukana myös OG Ikonen & Petos. Perjantaina on todella kovaa settiä tulossa Tekniset-yhtyeeltä ja Club Koomalta, joka ei ole Suomessa paljoa esiintynyt. James Reipas sekä Jimi Python mit Vex 20 000 ovat tiukkaa säätöä jotka laittavat menojalat kattoon. Perjantaina myös kulttimainetta niittänyt Nummiranta kannattaa tsekata. Lätkää räpylään…Whut?, valaisee Ikarus tanssien lineupia.

Laiwatanssit ovat talvinen vastine kesällä järjestetyille Lawatansseille, jotka herättivät huomiota varsinkin sillä, että musiikkia soitettiin 24h. Miten Lawatanssit sujuivat?

– Lawatanssit sujuivat hyvin, vaikka parannettavaa löytyisi joidenkin käytännön järjestelyjen suhteen, kuten useimmiten ensimmäistä kertaa uudessa paikassa järjestettävillä festareilla muutoinkin. Palaute on ollut hyvää. Paikkana Pistohiekka on vaativa mm. alueella kulkevan tien suhteen. Jouduimme hakemaan alueella mm. alennetun nopeusrajoituksen – eikä viranomaisten kanssa lupa-asioissa ole koskaan helppoa varsinkin jos lineup on ympärivuorokautinen, summaa Ikarus Lawatansseja.

Laiwatanssit Ravintolalaiva Wäiskissä 26.-27.2.
Liput: 12€/päivä, 20€/vkl
Lippuja ennakkoon Osw:n ja Geezersin kaupoista, sekä Cybershopin Itäkeskuksen ja Asematunnelin liikkeistä.

Vuoden 2009 parhaat

Lammas Zinen arvoisa toimittajakunta on valinnut omat suosikkinsa vuoden 2009 artisteista ja levyistä. Äänet hajaantuivat radikaalisti, eniten mainintoja sai kuitenkin ”Personal Vietnam” -levyllään ja muikeilla live-keikoillaan maineeseen noussut Delta Force 2. Muita huomioita on Jaakko & Jay:n menestyminen Kotimainen bändi -kategoriassa, sekä ”underground”-lehdelle hieman yllättäen PMMP:n ”Veden Varaan” -albumin nouseminen muutaman toimittajan listalle. Myös Lampaan kestomenestyjät Bolt ja St.Hood noteerattiin useamman toimittajan taholta.

Pyry Hanski

 • Levyt, Kotimaa
  1. Black Sun Aeon – Darkness Walks Beside Me
  2. Profane Omen – Inherit the Void
  3. Reverend Bizarre – Death Is Glory… Now
  4. Spiritus Mortis – The God Behind The God
  5. Torture Killer – Sewers
 • Levyt, Ulkomaat
  1. Raised Fist – Veil of Ignorance
  2. Black Hell – How the Rest Was Lost
  3. Shining – VI / Klagopsalmer
  4. Church of Misery – Houses of the Unholy
  5. Isis – Wavering Radiant
 • Bändit, kotimaa
  1. Profane Omen
  2. Black Sun Aeon
  3. Ghost Brigade
  4. Behexen
  5. Medeia
 • Bändit, ulkomaat
  1. Raised Fist
  2. Opeth
  3. Entombed
  4. Sólstafir
  5. Gojira

Jaakko Hirvioja

 • Levyt, Kotimaa
  1. Reverend Bizarre – Death Is Glory… Now
  2. Hannibal & Joku Roti Mafia – Streets of Nekala
  3. Sur-rur – Sur-rur
  4. Delta Force 2 – Personal Vietnam
  5. Risto – Sähköhäiriöön
 • Levyt, Ulkomaat
  1. Kylesa – Static Tensions
  2. Church of Misery – Houses of the Unholy
  3. Baroness – Blue Record
  4. The Prodigy – Invaders Must Die
  5. Fall of Efrafa – Inlé
 • Bändit, kotimaa
  1. Sur-rur
  2. Jaakko & Jay
  3. Jontti & Jodarok
  4. Joose Keskitalo
  5. OG Ikonen
 • Bändit, ulkomaat
  1. Kylesa
  2. Electric Wizard
  3. Church of Misery
  4. Fall of Efrafa
  5. Baroness

Janne Hirvisaari

 • Levyt, Kotimaa
  1. One Hidden Frame – Giant Steps
  2. Abduktio – S/t
  3. PMMP – Veden varaan
  4. Armageddon Clock – Past>Present>Future
  5. Pekka Streng ja Olympia-orkesteri – Unen maa
 • Levyt, Ulkomaat
  1. Propagandhi – Supporting Caste
  2. Strike Anywhere – Iron Front
  3. AFI – Crash Love
  4. Polar Bear Club – Chasing Hamburg
  5. Morrissey – Years of Refusal
 • Bändit, kotimaa
  1. Rilen
  2. Amazing Tails
  3. Speedtrap
  4. Atom Notes
  5. Jaakko & Jay
 • Bändit, ulkomaat
  1. forgetters
  2. Morrissey
  3. Henry Rollins
  4. Frank Turner
  5. Chuck Ragan

Jussi Kankaanpää

 • Levyt, Kotimaa
  1. Delta force 2 – Personal Vietnam
  2. Rakkaus – Jokainen Päivä On Taistelua
  3. Bolt – Behind Obstacles Lies Truth
  4. Torture Killer – Sewers
  5. St.Hood – For The Dead
 • Levyt, Ulkomaat
  1. NOFX – Coaster
  2. Rancid – Let The Dominoes Fall
  3. Municipal Waste – Massive Aggressive
  4. Death Before Dishonor – Better Ways to Die
  5. Cannibal Corpse – Evisceration Plague
 • Bändit, kotimaa
  1. Riistetyt
  2. Sur-rur
  3. Ratface
  4. Delta Force 2
  5. Bolt
 • Bändit, ulkomaat
  1. Tragedy
  2. Hatebreed
  3. Municipal Waste
  4. Protestera
  5. Post Regiment

Mikael Koskimaa

 • Levyt, Kotimaa
  1. Murmansk – Eleven Eyes to Shade
  2. Bolt – Behind Obstacles Lies Truth
  3. ASA – Via Karelia
  4. The Capital Beat – A Greater Fire
  5. Mesmer – The Ghost of a Tennis Court
 • Levyt, Ulkomaat
  1. Propagandhi – Supporting Caste
  2. Au Revoir Simone – Still Night, Still Light
  3. Fever Ray – Fever Ray
  4. Julian Plenti – Julian Plenti Is… Skyscraper
  5. Air – Love2
 • Bändit, kotimaa
  1. Jaakko & Jay
  2. Röyhkä ja Rättö ja Lehtisalo
  3. Huoratron
  4. Manna
  5. Solonen
 • Bändit, ulkomaat
  1. Erlend Øye (Kings of Convenience / The Whitest Boy Alive)
  2. Marina and The Diamonds
  3. Frank Turner
  4. Joey Cape
  5. Bradford Cox (Atlas Sound / Deerhunter)

Teemu Lahtinen

 • Levyt, Kotimaa
  1. Delta Force 2- Personal Vietnam
  2. Death With a Dagger – Dark Alleys
  3. Murmansk – Eleven Eyes to Shade
  4. Throat – Good Times EP
  5. PMMP – Veden varaan
 • Levyt, Ulkomaat
  1. Crippled Black Phoenix – 200 Tons of Bad Luck
  2. Fall of Efrafa – Inlé
  3. Khanate – Clean Hands Go Foul
  4. Switchblade – S/t (2009)
  5. Fever Ray – S/t
 • Bändit, kotimaa
  1. Delta Force 2
  2. Fleshpress
  3. Huoratron
  4. Magenta Skycode
  5. Death With a Dagger
 • Bändit, ulkomaat
  1. Crippled Black Phoenix
  2. Neurosis (nyt se on nähty!)
  3. Fall of Efrafa (r.i.p.)
  4. Ladytron
  5. Buried Inside

Tomi Mäenpää

 • Levyt, Kotimaa
  1. Armour – Armour
  2. Speedtrap – Raw Deal
  3. Lie In Ruins – Swallowed By the Void
  4. Spiritus Mortis – The God Behind The God
  5. Forced Kill – Speeding Death Velocity
 • Levyt, Ulkomaat
  1. Wolf – Ravenous
  2. Deströyer 666 – Defiance
  3. Absu – Absu
  4. W.A.S.P. – Babylon
  5. Tribulation – The Horror
 • Bändit, kotimaa
  1. Armour
  2. Forced Kill
  3. Speedtrap
  4. Lie In Ruins
  5. Solitaire
 • Bändit, ulkomaat
  1. Wolf
  2. Deströyer 666
  3. Absu
  4. W.A.S.P.
  5. Tribulation

Jouni Parkku

 • Levyt, Kotimaa
  1. Joose Keskitalo – Tule minun luokseni, kulta
  2. Riistetyt – Kuolonhymnejä
  3. Delta Force 2 – Personal Vietnam
  4. The Phoenix Foundation – The Phoenix Foundation
  5. Röyhkä, Rättö & Lehtisalo – Hiekkarantaa
 • Levyt, Ulkomaat
  1. Paradise Lost – Faith Divides Us – Death Unites Us
  2. Abandon – The Dead End
  3. Katatonia – Night is the New Day
  4. Napalm Death – Time Waits No Slave
  5. Deströyer 666 – Defiance
 • Bändit, kotimaa
  1. Röyhkä, Rättö & Lehtisalo
  2. Nazi Death Camp
  3. The Dwyers
  4. Damn Seagulls
  5. Joose Keskitalo
 • Bändit, ulkomaat
  1. Paradise Lost
  2. Katatonia
  3. Deströyer 666
  4. Depeche Mode
  5. Napalm Death

Anssi Salonen

 • Levyt, Kotimaa
  1. Death With A Dagger – Dark Alleys
  2. Speedtrap – Raw Deal
  3. Spiritus Mortis – The God Behind The God
  4. Viikate – Kuu Kaakon yllä
  5. Lie In Ruins – Swallowed By the Void
 • Levyt, Ulkomaat
  1. W.A.S.P. – Babylon
  2. White Wizzard – Highspeed GTO
  3. Cattle Decapitation – Harvest Floor
  4. Wolf – Ravenous
  5. U.D.O. – Dominator
 • Bändit, kotimaa
  1. Vacant Coffin
  2. Death With A Dagger
  3. Speedtrap
  4. Armour
  5. Solitaire
 • Bändit, ulkomaat
  1. Bullet
  2. Enforcer
  3. The Gates Of Slumber
  4. Ace Frehley
  5. Wolf

Jaakko Teittinen

 • Levyt, Kotimaa
  1. Bold – Behind Obstacles Lies Truth
  2. St.Hood – For The Dead
  3. PMMP – Veden varaan
  4. Cutdown – S/t
 • Levyt, Ulkomaat
  1. Biffy Clyro – Only Revolutions
  2. NoFX – Coaster
  3. Death Before Dishonor – Better Ways to Die
  4. Merauder – God Is I
  5. Earth Crisis – To The Death
 • Bändit, kotimaa
  1. Bolt
  2. Hero Dishonest
  3. St.Hood
  4. Ratface
  5. Cutdown
 • Bändit, ulkomaat
  1. Frank Turner
  2. Rise Against
  3. Alexisonfire
  4. Unearth
  5. The Sounds

Jarno Töyrynen

 • Levyt, Kotimaa
  1. Hasta La Vista Social Club – Lake Lark White Trash
 • Levyt, Ulkomaat
  1. Hola Ghost – The Man They Couldn’t Hang
  2. The Quakes – Negative Charge
  3. The Knockouts – Among the Vultures
  4. Rancid – Let the Dominoes Fall
  5. Reverend Horton Heat – Laughin’ & Cryin’
 • Bändit, kotimaa
  1. The Leopards
  2. Part Time Killer
  3. Vulture Club
  4. Laineen Kasperi
  5. Thee Apple Thieves
 • Bändit, ulkomaat
  1. PINK (Ehdoton ykkönen)
  2. Hola Ghost
  3. The Living End
  4. Social Distortion
  5. The Grit

Jussi Westerlund

 • Levyt, Kotimaa
  1. Cutdown – s/t
  2. St. hood – for the dead
  3. Bolt – Behind obstacles lies truth
  4. Torture Killer – Sewers
  5. Ill Omen – S/t
 • Levyt, Ulkomaat
  1. Earth Crisis – To The Death
  2. Merauder – God Is I
  3. H8 Inc. – A Clockwork Misery
  4. Hatebreed – S/t
  5. The Arrs – Héros Assassin
 • Bändit, kotimaa
  1. PMMP
  2. Katri Ylander
  3. Popeda
  4. Bolt
  5. YCKMD
 • Bändit, ulkomaat
  1. Earth Crisis
  2. La Roux
  3. Saxon
  4. Biohazard
  5. Slayer

No Shamen ”Ironing Day” biisi biisiltä

No Shamen laulaja/kitaristi Sampsa kertoo meille seuraavassa yhtyeen uuden ”Ironing Day” -levyn biisien taustoista, ja huomauttaa, että ”emme halua biisien sisältöjä ja merkityksiä ihan puhki analysoida, sillä kuulijalle pitää jättää löytämisen ilo ja oman tulkinnan mahdollisuus.”

Better Drunk than Part of the Machine (Parempi kännissä ku osa niiden koneen)

Simppelin tehokas AC/DC tyyppinen renkutus. Ei mikään ryyppäämisen ylistyslaulu vaan vitutusta urbaaniin trendi-pintaliitomeininkiin ja tyhjän jauhamiseen. Sekä ihmisten moralisointiin ja muuhun paskaan. Ollilakin kehtas taannoin olla huolissaan Suomen nuorison ryyppäämisestä kun se vaikuttaa negatiivisesti Suomen kailpailukykyyn kansainvälisillä markkinoilla, vaikka just hän ja hänen kansainväliset markkinat on iso osa-syyllinen ihmisten syrjäytymiseen, lamaan ja eriarvoistumiseen. ”Älkää kysykö mistä johtuu päihdeongelmaa…”

Born in Submission
Oma suosikki levyltä. Hieno yhdistelmä poppia ja räkää. Laulu vedetty melkein kerralla purkkiin ja hetkittän Perniön pingviini kuulostaa lähes Abnormin Patulta, mutta vain lähes. Horto paiskoo rummut kyllä hienosti, niinkuin koko levyllä. Herra lopetti ”huipulla”.

Empty Promises

Social Distortion tyyppinen punkballadi. Tehty alun alkaen pianolla, mut treeneissä Tiane kehitti ton uuden ”teemariffin”.

Faceless Life
Biisi joka äänitettiin kerran treeneissä kasetille niin että Tiainen soitti rumpuja ja Pekka kitaraa. Pekka kehitti ton plimplom-riffin ja Tiainen rumpusovituksen. Löysin biisin kasetilta melkein puolen vuoden jälkeen ja totesin et tää täytyy treenata. Ensin Pekka tosin käski mua tekemään siihen uuden kertosäkeen. Me ollaan joitakin muitakin biisejä tehty tällä kolmikolla mm. No Future for the Kids. Ainoo mistä enää löytyy klassiset Whoa-ooo taustat.

Light of My Life
Ollut setissä jo pitkään. Aluksi ajattelin biisin ihan peruspunkkina, mut Horto ja Pekka rupes vaan soittamaan sitä tälläsenä ”clash-dubbina”. Pekalla on tässä yks maailman hienoimmista bassokuvioista. Sanoista tuli lopulta kuitenkin ihan vitun tylyt vaikka olin päättänyt et nyt tulee kunnon hempeilyä edellisen levyn masentuneisuuden jälkeen.

Message
Kunnon rokkiriffibiisi, jota on todella mukavaa soittaa livenä. Sanoitukset saivat alkusysäyksen makasiinien palosta, mutta myöhemmät tapahtumat, esim. kouluampumiset, ovat tuoneet lisää näkökulmia tähän.

Tenderized
Pekan kuningastykitys on tällä levyllä tässä. Studiossa tuli sama reaktio ku aikasemmin Goodbyen ja Down & Outin kohdalla. Kun kuulee biisin ekaa kertaa laulujen kanssa ni aina ajattelee, et jätkält ei tuu koskaa montaa biisiä, mut sit ku tulee ni tulee kunnolla. No Shamen metallisin biisi – tähän asti.

Like a Bullet
Eka biisi joka treenattiin uutta levyä varten. Siitä syystä kyseinen kappale on ollut keikkasetissäkin aina silloin tällöin jo 2008. Alun ”teemariffi” syntyi kun soittelin akustista Smithsin hittibiisin ”There’s a Lightin” päälle. Apuäänittäjä Rami kehitti noi kertsin stemmat, jotka Pekka vetää. Niit oli siinä aluksi enemmänkin, mut rupes kuulostaa ihan liian kermaselta, joten jätettiin pois. Muutenkin tällä levyllä oltiin varovaisia noiden köörien kanssa, ettei mee ihan tavaramerkkimäiseks toistoks.

One by One
Laulu tekopyhyydestä (osoitettu myös itselle) ja pelosta joka rajoittaa elämää. Tätä meikä soitteli akustisella aika pitkään ja pähkäili et miten tästä saatais rokkiversio, koska biisi oli hyvä. Ja yritin sit pojille esittää jonkun mukarankan heviversion, joka ei toiminu yhtään. Pekka sano, et soita se leirinuotioversio, ja kaikki tykkäs biisistä. Sit Horto sano, et vedä vaan ihan samallalailla särökitaralla ku akustisellakin, että niin se Husker Du:kin teki ja sehän toimi heti ekalla yrittämällä. Ja lauloinkin biisin myös oktaavia matalammalta ku se mun normaali pingviinin piipitys.

Time
Sanoituksiltaan yksi levyn olennaisimpia laulua. Meidän kataloogissa myös harvinaisen seksipainotteiset sanat. Haikean melodinen poppibiisi, jossa hienon synkkä hevijyrä väliosa ja perseenkeikutus kertsi. Hyvin kuvaava kappale No Shamen nykytyönjaosta soitossa: meikä vetelee jotain perussointuja, mut jätkät kutoo päälle ja alle sellasta maanista kuvioo, et mä en edes tajuu miten se menee. Vika osan sanat kiteyttää koko levyn toisen johtavan teeman.

Rock’n’Roll Overdose
Täs on lähes koko biisissä toi edellä mainittu työnjako, ja maaninen alkuriffi kestää just niin ylipitkään ku pitääkin. Mä oon jo jonkin aikaa halunnu kokeilla, et miten tällasessa punkin paukutuksessa sais toimimaan pitkän ja moniosaisen kappaleen ja tää on nyt yritys siitä. Meillä oli toinenkin tällänen pitkä ”eepos”, mut siin oli liikaa treenattavaa ni se tippu pois. Tämäkin treenattiin ihan viimeisenä just ennen studioon menoa ja ehkä siitä johtuen jouduttiin soittaa kolmessa osassa.

Fuck the System
Tämä kiteyttää sitten sen levyn toisen johtavan teeman. Koko bändin ehdoton suosikki live-biisi. ja nimihän nyt on tietysti kovin ikinä. Ironian tiedostaen ilman ironian häivääkään.

www.ifeelnoshameatall.net

Vanhoihin puitteisiin uutta puhtia

Wikipedian mukaan lavatanssiksi kutsutaan tanssilavoilla ja -paikoissa tapahtuvaa tanssimista ja niissä erityisesti harrastettavia tanssityylejä. Suomen kesä on täynnä lavatansseja, mutta yksi erottuu joukosta, jos humpan ja valssin sijasta on halua heilua rap/electro/dub – musiikin tahtiin. Tästä maaseudun elävöittämisestä ei vastaa Kehittyvien maakuntien Suomi vaan Alakulttuuriyhdistys Syvä ry. Järjestäjän edustaja Ikarus kertoo meille alla mistä Lawatansseissa on kyse.

Missä Lawatanssit järjestetään ja milloin?
– Alakulttuuriyhdistys Syvä Ry järjestää vuoden 2009 Lawatanssit Puumalan Pistohiekan tanssilavalla 14.-16. elokuuta. Legendaarinen Pistohiekka sijaitsee Saimaan rannalla todella päräyttävässä luonnonmaisemassa. Tanssilavan yhteydessä on mahtava kilometrin mittainen hiekkaranta ja väljät tilat leiriytymistä varten. Mikkelistä on linja-autoyhteys Pistohiekan lavalle. Paikalle pääsee hyvin myös veneellä.

Kuinka paljon paikalle odotetaan yleisöä?
– Yleisöä odotamme saapuvan paikalle n. 500 henkilöä per päivä. Artistien ja muiden tapahtuman tuottamiseen osallistuvien henkilöiden lukumäärä on kahdensadan nurkilla. Lyhyesti: Lawatanssit-09 kokoaa jälleen yhteen kotimaiset rapin/hiphopin ja elektronisen musiikin tekijät. Tämän vuoden mainiona lisänä saamme nautiskella Pistohiekan rannoilla myös kotimaisesta reggae/dub-soundista yhdellä lisästagella.

Miten idea Lawatanssien järjestämiseen syntyi?
– Haluamme elvyttää suomalaista lavatanssikulttuuria hieman eri lähtökohdista kuin yleensä on totuttu ajattelemaan. Alakulttuuriyhdistys Syvä Ry:n avulla tuomme tanssilavoille kotimaisen parhaimmiston erilaisiin alakulttuureihin liittyvistä musiikkigenreistä. Pyrimme yhdistyksemme kautta tukemaan myös uusia artisteja eri puolilta Suomea. Wanhat tanssilavat ovat olleet pitkään ihmisten suosiossa ja pääosin vain iäkkäämmän kansan käytössä. Nykyään monet lavat alkavat hiipua toimintansa puolesta, koska nuoriso ei käy niissä. Tähän haluamme tuoda muutosta ja alkaa puhaltamaan vanhaan kulttuuriin uutta, raikasta ja erilaista henkeä.

Mikä on ollut lähtökohta artisteja valittaessa?

– UG-pohjalta – uusia ja vanhoja erikoisuuksia kattavasti ympäri Suomen.

Voitko nostaa esille joitain artisteja joiden esiintymistä itse erityisesti odotat?
– Elektronisen musiikin osalta ainakin James Reipas, Tekniset ja Texas Faggot. Rapin osalta varmasti Joku Roti Mafia ja U.A.A.U. tulevat päräyttämään. Puppa J:n setti rannalla tulee myös olemaan kova.

Millä tavalla Lawatanssit erottuu kesän lukuisista muista festareista ja tapahtumista?

– Paikka on ainakin Suomen kauneimpia, mahtava ranta ja puitteet. Laaja alue, viisi soundsystemiä ja taatusti undergroundeimmat bileet tänä kesänä. Vastaavia, pelkästään elektroniseen ja rap-musiikkiin keskittyviä tapahtumia roots/dub-soundeilla höystettynä ei ole järjestetty Suomessa. Musiikkia tulee myöskin 24h vuorokaudessa, joka on varsin harvinaista festareilla. Rap ja rantasoundit vaihtuvat yöllä tanssittavaan Suomisoundiin ja muuhun elektroniseen musaan. Tanssilavoilla ei yleensä järjestetä festareita muutoinkaan.

Tapahtuman järjestää Syvä ry, voitko kertoa enemmän mistä yhdistyksessä on kyse?
– Kiteytettynä:  Pyrimme yhdistyksemme kautta tukemaan erilaisten musiikkiin keskittyvien alakulttuurien toimintaa Suomessa.

Lawatanssien nettisivut löytyvät osoitteesta www.lawatanssit.com ja 35€ hintaisia ennakkolippuja tapahtumaan myyvät:
Tiketti
Cybershop (Helsingin asematunneli ja Kampin keskus)
Geezers (Vaasankatu 6, Helsinki)

Lasinsirpaleita vaahtokarkissa

”Eleven Eyes to Shade” on Murmanskin mainion ”Chinese Locks” -debyytin vielä mainiompi seuraaja. Nelikko oli sen verta juttutuulella, että pitemmittä puheitta: Hyvät naiset ja herrat – Murmanskin kakkosalbumi raita raidalta esiteltynä.

Sweet Trio

Olli (basso): Tämä biisi tehtiin alunperin suurinpiirtein kymmenessä minuutissa, kun basson efektimylly sattui jäämään päälle siten, että niistä lähti tuo kieppuva soundi, jonka päälle alettiin vain soittamaan ja biisin runko oli hetkessä valmis. Tämän jälkeen haettiinkin sitä vahingossa syntynyttä soundia hampaat irvessä puoli vuotta ennen kuin päästiin takaisin siihen ekan treenisdemon juttuun ja oikeankuuloiset asetukset löytyivät. Studiossa tämä meni ihan ekalla otolla ja loppuoutro, missä biisi yllättäen lähteekin liikkeelle, tehtiin puhtaasti vain siinä hetkessä improvisoiden. Omassa päässä Sweet Trio kumartaa hieman goottirockin suuntaan hengeltään, ja tarkoitan nimenomaan post-punkista noussutta goottirockia, The Cure, Bauhaus ja niin edelleen.

Laura (laulu/kitara): ”Älä avaa ovea palavassa talossa”

Sumac

Olli: Ehkä levyn aggressiivisin ja kirskuvin runttaus, jotain stoner- tai kraut-vivahdetta tässä varmaankin on. Kitarat on aika häiriintynyttä osastoa ja rummuissa mennään ihan luolamiesmeiningeillä. Äänitys tuli vähän kalliiksi: tämän yhteydessä saatiin kaks Ampegin bassokaappia hajalle – ei tee hyvää kamoille kun bassoa ajetaan ala- ja yläoktaavereiden läpi ja vielä helvetin lujaa. Meidän äänittäjä käveli koko viikonlopun kuppikuulosuojaimet päässään studiotiloissa, se kertonee jotain.

Jari (kitara): Tämän äänityksestä muistan että fiilis oli kyllä kohdallaan, paiskottiin täysillä menemään, kun mukana apukäsinä oleva Jaakon kaveri Lahdesta tuli vielä hakkaamaan lisärumpuja oli töminä huipussaan. Ja sen jälkeen ruvettiinkin miettimään että mistä löydetään Ollille bassokaappia lainaan että päästään jatkamaan äänityksiä.

Laura: ”Sinä hävisit jo ennen kuin avasit suusi.”
The Surgical Assistant

Jari: Tämä taisi lähteä alunperin jonkin verran hitaampana aikalailla niin, että Olli lähti treeniksellä soittamaan bassolla juttua, jossa oli melko paljon delaytä josta syntyi tasainen pulssi, muut lähdettiin vaan asteittain improamaan mukaan ja biisi muotoutui soittaessa. Se, että kaikki sovitusta myöten on tehty ihan vain soittamalla biisiä läpi niin, että rakenne alkoi pikkuhiljaa vakiintua ehkä osaltaan vaikuttaa siihen, että tämä tuntuu olevan levyn helpommin lähestyttävästä päästä.

Jaakko (rummut): Muuten mun mielestä levyn ehkä jopa kevyin biisi tunnelmaltaan.

Laura: ”Kirurgi, varo leikkausavustajan kostoa.”

Paper Dust

Olli: Biisi lähti tuosta Jarin kitaratremolo-jutusta, jonka päälle alettiin soittamaan. Less is more -ajatus aika vahvasti instrumentoinnissa ja Lauran vokaalit kannattalee kappaletta hyvin pitkälle. Tässä on kiittäminen levy-yhtiötä siitä, että biisi ylipäätään on mukana, oltiin itse jättämässä tämä tekemättä mutta viesti oli, että tehkää nyt jumaliste edes valmiiksi, hyvä biisi. Onneksi tehtiin, tämä on omia suosikkeja koko levyllä ja aika vahva tunnelma ja tärkeä kokonaisuuden kannalta. Venyttää meidän ilmaisua hieman rauhallisempaan suuntaan, mutta kyllä tässäkin on jännitettä. Ja feedbackiä.

Jari: Tämän kanssa tosiaan arvottiin ja mentiin sitten viimetingassa tekemään äänitykset loppuun samana viikonloppuna kun levy myös käytännössä miksattiin valmiiksi. Kannatti. Miksausvaiheessa esiin nostetut basso-whammy harmoniapamautukset kruunaa ainakin itselle tämän biisin lopun aukeamisen.

Jaakko: Selkeä osoitus omasta mielestä siitä, että toisinaan yllätetään itsemmekin siitä mihin suuntiin saatetaan mennä biisinteossa. Ja osoitus siitä, että biisit kannattaa ainakin jonku pisteen ylitettyä tehdä valmiiksi ja miettiä sen jälkeen miltä tuntuu.

Laura: ”Uinutaan tahmeiden ajatusten kyllästämällä matolla, kun aika karkaa kilpikonnan lailla voittoon.”

Silver Heel

Olli: Lähtee sonicyouth-osaston kitaralla ja jotenkin alkaa kallistua shoegazemaiseen, kaikuisaan maalailuun ja tunnelmanrakenteluun.

Jari: Biisin eteneminen syntyy äänimattojen kerrostumisesta kun basso lähtee luomaan sointupohjaa, joka alkaa nivomaan hommaa kasaan laulun kanssa. Tämä on tavallaan soitettujen juttujen osalta todella yksinkertainen biisi, itse taidan käyttää kokonaista kolmea säveltä koko biisin aikana, mutta kokonaisuus syntyy kun noita yksinkertaisia elementtejä kasaillaan eri järjestyksiin biisin edetessä.

Laura: ”Anteeksi. Kiitos.”

Robots In The Attic

Jari: Sumacin ohella tässä on eniten rähinää, säröä ei säästelty, laulua myöten. Tämän biisin äänittämisen vaikeus tuli vähän yllätyksenä koska oltiin totuttu, että lähtee aina livenä. Jouduttiin tahkoamaan läpi lukemattomia kertoja ja maitohapoille rupesi menemään. Aika myöhäisessä vaiheessa päätettiin vielä käyttää eri ottoa biisistä kuin mihin oltiin alunperin päädytty – lopulta käytetty otto on tietenkin sieltä ensimmäisten joukosta. Venyttää ainakin oman soittotaitoni rajoja. Tuplattu ”kitarasoolo” tuntui vaan sen verran härskiltä ajatukselta että pakkohan se oli tehdä.

Jaakko: Kai tää on tämän levyn se oudosti nykivä tyyppi diskossa joka hajotti pallon, mut ehti jo lähteä ennen kuin kukaan huomas.

Laura: ”Polttakaa pöytälaatikot!”

Blink Your Loveless Eye

Olli: Biisin työnimi oli Slowgaze, mikä kertonee jotain. Aika puhdas shoegaze-biisi ja itselle tulee jotain assosiaatioita Slowdiveen. Laura improvisoi vokaalit studiossa. Vokaalit ovat tässä puhtaasti instrumentin asemassa. Studiossa alkoi yhtäkkiä tuntua siltä, että biisi on ihan liian kaunis ja maailmaasyleilevä, joten tehdääs sille jotain mitä sille ei missään nimessä saisi ja raiskataan se. Onneksi jätettiin pahimmat ylilyönnit pois, älyttömin ajatus oli pilkkoa se keskeltä jollain radiokanavanvaihto-tyyppisellä todella häiritsevällä editillä. Mutta kyllä sinne on upotettu vaikka mitä ääniä suorasta huudosta lähtien. Ja tässä biisissä lapset taas leikkii efekteillään.

Jaakko: Tän kanssa oli henkilökohtaisesti taistelua tekemisvaiheessa saada siihen yksinkertaista, mut kantavaa fiilistä. Lopulta studiossa oli oivallinen tilanne tehdä siihen omaa tuntua käyttämällä rikkinäisiä suuria symbaaleja ja ketjuja, jotka muiden rumpujen ohella vedettiin vanhan todella massiivisen saksalaisen kaikulaitteen läpi. Biisin lopullinen rakentuminen miksausvaiheessa lisänauhoituksineen teki sille lopulliset silaukset ja lopputulos tuntui yllättävältä ja hienolta alun empimisten jälkeen.

Laura: ”Joku on laittanut vaahtokarkkiini lasinsirpaleita!?”

Moth

Olli: Ainoa vanha biisi levyllä, jossa ei oikeastaan mikään muu kuin bassolinja ole ennallaan. Moth on nähnyt niin monta versiota ja sovitusta biisistä kuin Murmanskissa on ollut erilaisia kokoonpanoja, tämä tehtiin alunperin jo 2004 ja se on kuopattu ja kaivettu uudelleen haudastaan ties kuinka monta kertaa. Tuo kielikuva istuu tähän aika osuvasti — kieltämättä aika hiton ahdistava ja tukehduttava kappale. Kun tämän sovitus yhtäkkiä naksahti kohdalleen, tuli itsellekin tosi kuristunut olo ja todettiin, et nythän tää toimii. Senpä takia tästä olikin pakko tehdä ihan video. Tässä biisissä on paljon sellaista pidäteltyä raivontunnetta.

Jaakko: Tää on biisi, jossa oon joutunu todellakin kääntämään takkini. Kesti pitkään ennenkuin olin kovinkaan kiinnostunut biisin uudelleentekemisestä. Onneksi muiden jatkuvasta painostuksesta, jota luulin virheelliseksi, tehtiin biisille lopulta uudet kasvot ja soitin alunperin rummut ”toisella kädellä” ensimmäiselle demolle, kunnes laulujen valmistuttua tuli todella vahva uskonmuutos biisiä kohtaan. Yksi levyn suosikeista.

Laura: ”Pörröinen allegoria.”

The Wishing Machine

Jari: Melko poppia mutta kovasti ulisevalla stoner-henkisellä toteutuksella, monikerroksista Big Muff-feedbackia sekä bassossa että kitarassa. Uskaltaisiko tätä nyt sanoa musiikillisesti paikoin jopa lähes duurisävyillä flirttailuksi?

Jaakko: Kevyt biisi, jossa kitarat kuitenkin viimeistään huolehtii nyrjähtäneisyydestä.

Laura: ”Tyytymättömyyteni on ikävällä tavalla oma syyni, mutta voisiko joku muu ystävällisesti ottaa siitä vastuun?”

Before Kitchen Knives

Jari: Tämä syntyi ensimmäisenä Eleven Eyesin biiseistä, jonkinlainen esiaste tästä kehittyi jo alkuvuodesta 2008, ennen kuin Chinese Locks oli vielä ilmestynyt. Tavallaan biisi, joka sisältää kaikki tämän bändin puolet: säkeistön maalailu, kertsin rytinä, c-osan hieman happoinen aukeaminen, väliosan jumitus ja kehittyminen silkaksi noiseksi ja hc-huudoksi ja paluu maalailuun. Äskeinen varmaan kertoo miten tämä tuntuu myös sisältävän tunneskaalan kaikki puolet.

Olli: Mä rämpyttelin tämän biisin runkoa akustisella bassolla joskus 2007 puolella ja kaveri kysyi et mitä sä soitat, Foo Fightersia? Eihän tollasesta kommentista voinut kuin suuttua, ja siitä lähtien mulla oli pieni pelko hetken aikaa siitä, että tämä biisi tosissaan alkais kuulostamaan Foo Fightersilta. Ihmettelen kyllä helvetisti, jos joku tuon tästä kaivaa ja nimeää ”vaikutteeksi”.

Jaakko: Mä aloin voida fyysisesti pahoin ja vähän sekavasti tätä nauhotettaessa. Siitä johtuen oli nauhotuksissa mulle vaikein biisi saada äänitettyä. Ei välttämättä vaikein soitannollisesti, mut haastava siltäkin osin. Livenä äänitettäessä saattaa mikkipiuhat irrota tai kapulat katketa, minkä takia otettiin niissä tapauksissa biisit kokonaan uudestaan. Tätä nauhoitettaessa alkoi tulla myös useampia ottoja ja alkoi välillä mennä pahasti maitohapoille ja studioajan loppu häämöttämään. Pienen taukoilun ja nollauksen jälkeen saatiin kuitenkin purkkiin ja tuntui mahtavalta. Omasta mielestä kaikki onnistunut tässä todella hyvin. Auennut itselle aikoinaan entistä enemmän useampien kuunteluiden jälkeen.

Laura: ”Rakas, paiskataanko kättä ja käännytään eri suuntiin, kun vielä ollaan molemmat elossa?”