Freddie Mercury Wembleyllä 1986

Love is all you need, sanoi Freddie Mercury

Farrokh Bulsaran syntymästä tulee kuluneeksi tänään 65 vuotta. Freddie Mercuryna paremmin tunnettu artisti toimi Queenin solistina vuodesta 1970 kuolemaansa asti, vuoteen 1991. Yhdeksi maailman parhaista vokalisteista noteerattu Mercury sävelsi lukemattomia listahittiä, mutta löytyypä katalogista myös vähemmän tunnettuja, mutta vähintään yhtä kovia biisejä.

[spotify uri=spotify:user:lammaszine:playlist:6onzvvnPONm7fFG5oNQcNG width=460 height=80 style=center]

Liar (1973)

Queenin ajan henkeä melko uskollisesti toistava debyytti ”Queen” julkaistiin 1973. Liar on levyn raskaimpia kappaleita, ja tuo ainakin pitkän intron osalta mieleen The Whon ”Won’t Get Fooled Againin”. Ehkä tällöin mentiin vielä vähän muiden vanavedessä?

[youtube url=tAiApIjMHQU]

Ogre Battle (1974)

1974 julkastu kakkosalbumi ”Queen II” sisältää sekin suhteellisen paljon heavy rock -vaikutteita, ainakin sen ajan mittapuun mukaan. Ogre Battle on varmaan rankinta mitä Queenilta koskaan kuultiin, ja kyllähän tätä jollain tapaa voidaan pitää rässin esi-isänä?

[youtube url=f-SMOsXCc0c]

Killer Queen (1974)

”Sheer Heart Attack” oli toinen vuoden 1974 aikana julkastu Queen-albumi ja Killer Queen yhtyeen ensimmäinen varsinainen hitti, joka on jäänyt myöhempien rallatusten jalkoihin (löytyy toki Greatest Hits ykköseltä). Mukavaa kabaree-tunnelmaa (tässäkin).

[youtube url=BAf2S6ij2gk]

Love of My Life (1975)

Neljäs ”A Night at the Opera” -albumi, ja eritoten Bohemian Rhapsody -kappale, joka ainakin omissa kirjoissa on ehkä rock-historian merkittävin biisi, räjäytti bankin lopullisesti. Levyltä löytyy myös kaunis balladi Love of My Life, jonka Mercury sävelsi silloiselle tyttöystävälleen Mary Austinille.

[youtube url=v3xwCkhmies]

Get Down, Make Love (1977)

”News of the World” muistetaan ennenkaikkea nykyajan urheilu-standardeista We Will Rock You ja We Are the Champions. ”Progressiivisempaa” osastoa edustaa mm. ”seksikäs” Get Down, Make Love, joka tuo vähän erilaista väriä Queenin tässä vaiheessa jo melko pianovetoiselle materiaalille. Biisi on tullut tutuksi myös Nine Inch Nailsin koveroimana.

[youtube url=Tf3m9gKT7tg]

Bicycle Race (1978)

Yksi omista Queen-feivöriteistä Bicycle Race löytyy vuoden 1978 ”Jazz”-albumilta. Hyvä osoitus Mercuryn uskomattomista säveltäjän lahjoista; löytyy useita modulaatioita, kummallisia sointuja ja tahtilajin muutoksia. Kappaleesta on nähtävillä YouTubessa myös kirjautumisen vaativa ”sensuroimaton” versio, tämä on tällänen ”lame”…

[youtube url=kpy4xNAnWzM]

Cool Cat (1982)

Vuonna 1982 julkaistulla ”Hot Space” -albumilla vierailee David Bowie melkoiseksi hitiksi nousseella Under Pressure -kappaleella. Mercuryn falsetto ja basisti John Deaconin (jonka säveltämä Under Pressure kuuluu Queen-eliittiin) ainutkertainen ”peukutusbasso” tekevät Cool Catista letkeän ja melko erilaisen palan.

[youtube url=4V4968VfCkw]

Man on the Prowl (1984)

”The Works” palaa osittain yhtyeen rock-juurille, mutta enemmän levyltä löytyy sitä tuttua pianoballadiosastoa. Man on the Prowl on siinä suhteessa melkoinen poikkeus, montaa muuta rockabilly-biisiä en bändin katalogista muista? Tähän on myös hyvä lopettaa tämänkertainen katsauksemme, ehkä marraskuussa uudestaan Freddien kuoleman 20-vuotispäivän kunniaksi.

[youtube url=Vtsntp7Z3HE]