Jouni Mömmö (kuva: silmienvaihtajat.com)

Kuolla elävänä – Jouni Mömmö lyhyesti

Jouni Heikki ”Joni” Mömmö syntyi joulukuun 15. päivä vuonna 1955. Pään sisäisten ongelmien riuduttama, musiikin kautta itselleen vapautusta etsinyt Mömmö on kiistattomasti suomalaisen rock-musiikin mystisimpiä hahmoja. Kukaan tuskin tarkalleen tiesi millaisena Mömmö maailman näki, mutta ajattomalla musiikillaan Mömmö loi huuruisia visioita omasta kiirastulestaan.

Mömmön ura muusikkona alkoi Sielun Veljistä. Mies nimittäin kuului hetken aikaa yhtyeen livekokoonpanoon kosketinsoittajana. Mömmö pääsi jopa levylle asti Sielun Veljien debyytillä, joka äänitettiin livenä ja julkaistiin vuonna 1983. Mömmön tehtävänä oli tuottaa ”outoja ääniä”.

[youtube url=3V2gZ29-A_k]

Mömmö ei viihtynyt Siekkareissa kauaa, mutta miehen ensimmäinen varteenotettava bändi olikin Silmienvaihtajat. Jos Mana Mana on kulttiyhtye, niin Silmienvaihtajat on sitten todellinen obskuuri helmi. Yhtye ei tosin jäänyt kovinkaan pitkäikäiseksi, vaan sen elo kesti vuodesta 1985 seuraavaan vuoteen, vaikka Mömmö tiettävästi erotettiin yhtyeestä ennen sen hajoamista. Silmienvaihtajat ei koskaan levyttänyt, mutta se ehti esittää moniakin Mömmön kirjoittamia kappaleita, jotka tulivat uudestaan esille Mömmön seuraavan bändin esittäminä, vaikkakin radikaalisti muotoaan muuttaneina. Svart Records on taannoin tehnyt kulttuuriteon ja tuonut ensimmäistä kertaa Silmienvaihtajien tuotantoa levylle painatettuna.

[youtube url=5GEsWtTQw0I]

Sitten alkoikin Mömmön elämässä se luku, jonka myötä mies edelleen varsinaisesti muistetaan. Mana Mana perustettiin toisen paikallisen muusikon, Arto ”Otra” Romppasen kanssa, joka oli kerännyt kannuksia muun muassa Outo Elämä -nimisestä yhtyeestä. Kaksikko kokosi ympärilleen nopeasti kokoonpanon, jolla se lähti äänittämään ensimmäistä singleä ”Maria Magdalena / Vaarallista” vuonna 1988.

[youtube url=bTvH0m_k8Bk]

Allekirjoittaneen mielestä muuten varsin onnistunut single ei ehkä vielä tehnyt täyttä oikeutta Mömmön huuruisille sanoituksille, tämän syvälle äänelle ja Otran sooloille. Sen sijaan ”Totuus palaa” -debyyttialbumi vuodelta 1990 on toista maata. Liki täydellisellä ja massiivisella tuotannolla kyllästetty albumi on kiistaton ja olennainen osa suomalaista rock-historiaa.

[youtube url=yYmYmtaEm5Q]

Mana Manan seuraava siirto oli singlen tekeminen. ”Raptori/Suikki” -single tosin jäi jokseenkin epäonnistuneeksi ja oudoksi luvuksi Mana Manan historiassa, yhtye kun pyrki irvailemaan esimerkiksi Raptorin kustannuksella. Singlen B-puolella oli Mana Manan tulkinta toisen joensuulaisbändin, Neljän Ruusun (!) kappaleesta Suikki. Mömmön suunnitelmiin tiettävästi kuului muidenkin covereiden levyttäminen, mutta ei ehtinyt viedä suunnitelmaansa loppuun.

[youtube url=D4iZqCke5bw]

Mana Mana alkoi kuitenkin kiinnostaa muitakin kuin vain joensuulaisia. Yhtyeen faniksi tunnustautui myös legendaarinen Jello Biafra, jota kiinnosti Mana Manan julkaisutoiminta. Bändi alkoikin äänittää ”Totuus palaa” -albumia uudestaan, tällä kertaa englanniksi. Työtahti tosin ilmeisesti muuttui Mömmölle liian rajuksi, kun jo vuosikausia skitsofreniasta kärsineen Mömmön terveydentila alkoi heittelehtiä rajusti, jonka vuoksi äänitykset piti keskeyttää. Narulle tarttui lopulta neljä keskeneräiseksi jäänyttä biisiä, jotka on sittemmin julkaistu ”Kokonaan… Complete” -kokoelmalla. Näissä sessiossa Mömmön ääni oli kaikkein hyytävimmillään.

Mömmö menehtyi 26. lokakuuta 1991 mielenterveysongelmien musertamana. Vain 36-vuotiaana menehtynyt Mömmö jätti jälkeensä kuitenkin paljon käyttökelpoista materiaalia, joista saatiin koostettua toinen Mana Mana -albumi. ”Murheen laaksolla” Mömmön tekstejä tulkitsevat Sami Tiilama ja Kimmo Kuosmanen, jotka tavoittavat allekirjoittaneen mielestä äärimmäisen onnistuneesti.

[youtube url=8N6qn7f0WIc]

Albumilla on myös Romppasen kirjoittama ja itse laulama kappale Tie Vie, jota Romppasen muutkin bändit (Terveyskeskus, Psychoplasma) olivat esittäneet. Psychoplasman versio kappaleesta oli alunperin nimeltään R.I.P.J.M.. Jokainen arvanneekin, mistä kappaleen nimi on lyhennetty. Kyseinen sanoma onkin myös tämän jutun keskeisin viesti. Mömmön perintö elää, oli kyseessä sitten Mana Manan reinkarnaation Murheen Laakson keikat tai PMMP:n jatko-osat Maria Magdalenalle.

[youtube url=l0kl9JAi3_o]