Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändi - Käkkyrällään

Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändi – Käkkyrällään

”Käkkyrällään?” Täh? Kyseisen termin merkitys saati etymologia ei aivan avaudu ainakaan länsisuomalaiselle kuulijalle, mutta jos ja kun sillä kuvataan Tuomas Henrikin Jeesuksen Kristuksen Bändin musiikillista iloittelua ja joukkion elämänasennetta, voi sen mieltää hyvinkin kuvaavaksi asiasta sen enempää ymmärtämättä.

Ensimmäisen kuulostelun jälkeen on vaikea sanoa oikeastaan yhtään mitään, sen verran hämmentävä kalabaliikki Raksilan poikien albumi on, mutta kuitenkin jää halu kuunnella se uudestaan. Jotenkin tuntuu, että tässä on haluttu vetää kaikki asiat oikein kunnolla överiksi. Tosin tuntuu, että tuo edellä sanottu hipoo jo lähes itsetarkoituksellisuutta, mutta onhan se hyväksi koettu tapa erottua ja herättää huomiota. Vaikea tästä silti on olla pitämättäkään.

THJKB:n musiikillista tyylisuuntaa on lähes mahdoton määritellä. ”Äkkiväärä vaihtoehtorock, elektronis-psykedeelinen post-muniinpuhaltelu-sludge-jazz doom-punkpop” sanoo kaikkitietävä wikipedia. No niin. Hyvä. Siinähän se tuli. Lievää sukulaissieluisuutta voisi löytää vaikka sellaisista artisteista kuin YUP tai CMX, eikä vertaus Frank Zappaankaan punkbändissä olisi turhan kaukaa haettu.

Punk-popissa harvemmin suositun pasuunan käyttö tuo levylle juuri tuota ”äkkivääryyden” tunnetta ja usein varsin nokkelat musiikilliset ideat on kuorrutettu halvankuuloisilla lo-fi keyboard-soundeilla, mikä osaltaan lisää hauskojen sanoitusten aikaansaamaa huumori-popmaisuutta. Eivätkä nämä vitsinikkarit idioottimaisista taiteilijanimistäänkään huolimatta ihan tyhjähousuja ole biisintekijöinäkään. Rakenteet, sointukulut ja melodiat ovat nimittäin useinkin hyvin omintakeisen kuuloisia. Levyltä löytyy Jauhelihan ja Lapsuusmuistojen hittipoprallatusten lisäksi vakavampaakin asiaa kuten vaikkapa slovarin muotoon puetut Saatanan Beibi ja Rakkaus Voittaa tai järkälemäinen Oksat Pois. Hitsi soikoon, tästähän huomaa tykkäävänsä joka kuuntelulla aina pikkuisen enemmän. Koukuttivat, perhanat, vanhankin ketun…

[youtube url=J0MxnBGiHPo]