Kuva: Therapy? - Crooked Timber

Therapy? – Crooked Timber

Vuonna 1994 ilmestynyt ”Troublegum” oli yksi niistä käänteentekevistä albumeista, joka muutaman muun ohella muovasi häriintynyttä ja herkkää mieltäni teini-iässä. Nyt, muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen (2000-luvalla ei ole tullutkaan kuin 5 albumia ennen tätä…),  Therapy? on tehnyt paluun. Ainakin kuvainnollisesti.

Hiljaiseloon viittaan nyt sillä, etten ole bändistä tai bändiä kuullut sitten ”Infernal Loven” (1995) ja vuosituhannen alussa nähdyn festarikeikan. Siinä mielessä ”Crooked Timber” kuulostaa melko tuoreelta ja ”erilaiselta” Therapylta, vaikka se voi hyvinkin edustaa yhtyeen nykysaundia kaikessa kieroudessaan. Sittemminhän yhtye on yrittänyt laajentaa musiikiansa taiteellisesti kunnianhimoisempaan suuntaan värväämällä mm. vakiojäseneksi sellistin. ”Croocked Timber” palaa kuitenkin perusasioiden ja perinteisen trio-kokoonpanon äärelle, ja samalla musiikkikin on perus (pohjois)irkkupunkista (enkä siis todellakaan tarkoita mitään hilipalitippaa pillipiiparipunkkia, vaan synkeämmän puoleista, grungevivahteista riivintää) kehittynyt kunnianhimoisempaan suuntaan. Välillä väännetään hevisti, toisinaan taas post-rockin kevyesti. Myös muunlaisia tuulahduksia on havaittavissa, mutta kai näin ansioituneen uran tehneen bändin kohdalla on kohtuullista sanoa, että ”Crooked Timber” kuulostaa ennen kaikkea Therapylta itseltään.

Uuuta ”Troublegumia” odottavat tulevat siis pettymään, ja hyvä niin. Tuskin kukaan, edes bändi itse, pystyisi moista levyä enää paremmaksi pistämään. ”Crooked Timber” ei ehkä saavuta samanlaista klassikon asemaa, mutta toimii omassa kastissaan oikein mainiosti.