Kuva: The Gaslight Anthem - The '59 Sound

The Gaslight Anthem – The ’59 Sound

1950-luvun lopulla nähtiin New Jerseyssä omituinen näky. Paikallisen työväen lempparirokkari hengasi koko kuuman kesän nuoren englantilaisen punkkarin kanssa aiheuttaen pahennusta valtaväestössä: bourbon virtasi ja sydämiä särkyi. 50 vuotta myöhemmin on maailma ja maisemat muuttuneet – kaverusten suosima diner poltettu maan tasalle ja hurjien juopotteluiltojen päätteeksi tutuksi tulleet sellikin purettu, mutta The Gaslight Anthemin kirjoittama soundtrack tälle historialliselle tapahtumasarjalle soi yhä yhtä kirkkaana.

The Gaslight Anthem on ollut kasassa vasta rapiat kolme vuotta, mutta on viimeisen reilun vuoden aikana saanut pihalle kaksi kokopitkää ja yhden EP:n. Kiirettä on siis pitänyt, varsinkin kun ottaa huomioon bändin myös suhteellisen tiukan kiertueaikataulun. Vaan mikä on takoessa kun meininki on näin luontevaa. ”The ’59 Sound” -levyltä huokuu tekemisen into, se ei perustu mahtaviin soundeihin tai viimeiseen asti tuotettuun lopputulokseen, vaan rehellisyyteen ja aitouteen.

Levy tarjoaa paitsi helposti lähestyttäviä hittejä (Great Expectations, The ’59 Sound), kuin myös salakavalasti alitajuntaan hiipiviä iskusävelmiä (Film Noir, ja levyn hienoin biisi Miles Davis & The Cool). Bändillä on tyylitaju kohdallaan, eikä The Clashin tai Springsteenin lainaamista voi pitää niinkään varasteluna kuin kunnianosoituksena hienoille rokkareille.

The Gaslight Anthem kiertää parhaillaan Valtoja Rise Againstin ja Alkaline Trion lämppärinä, eikä tarvi olla kummoinen meedio veikatakseen bändin löytyvän pian samaisilta kertueilta pääesiintyjän roolissa. Tähän tietysti vaikuttaa paljon myös se, miten bändi onnistuu täyttämään levyllä varsin ”ohkaisen” soundin turvin isommat lavat. Ensi helmikuussa tämä kannattaa tsekata Helsingin Tavastialla.