Kuva: The Exploited - Fuck the System

The Exploited – Fuck the System

Varoitus! Arviossa on lapsellinen ja kuvottava läppä.

The Exploited oli niitä ensimmäisiä bändejä mistä aloin diggailemaan kun punk-musiikki alkoi todenteolla kiinnostamaan. Olen vain kerran bändin nähnyt lauteilla Saksassa With Full Force -festareilla, mutta sen verran kaukaa jouduin bändiä fiilistelemään, etten päässyt kovinkaan mainioihin tunnelmiin. Tosin vieressä törröttänyt roska-astia toi tuhdin lemun, jolloin suljettuani silmäni pystyin kuvittelemaan itseni kommuuniin, jossa musiikki raikasi, paska haisi ja jossa pystyi helposti tekemään tuttavuutta vapaamieliseen hippityttöön. Heräsin unelmista kun minua vedettiin lätärillä naamaan. Olin unelmoinnin ohessa tunkenut sormia vieressä istuneen tytön sillipurkkiin. Refleksit toimii!
Skotlannin Edinburghista maailmalle kammennut bändi on vuodesta 1980 säikytellyt viranomaisia ja ainoana jäsenenä noista alkuvuosista on jäljellä kiitelty ja kiistelty Watti Bucham. Bändi räjäytti punkpankin vuonna 1981 levyllä ”Punk’s Not Dead”, ja siitä asti suoltanut ties kuinka monta levyä pihalle. Yhdeksänkymmentä luvulla tahti hieman hiljentyi. ”Beat The Bastard” täyspitkä sentään ilmestyi vuonna 1996. Nyt on seitsemän vuoden ”tauon” jälkeen käyty studiossa nauhoittamassa uutta materiaalia ja tälle uusimmalle on annettu niinkin omaperäinen nimi kuin ”Fuck The System”. Heheh. Mikään ei ole siis muuttunut. No, ehkä sen verran, että poliittiset sanoitukset ovat saaneet väistyä enemmän henkilökohtaisten aiheiden tieltä. Silti sanoma on edelleen aika selvä: ”Haistakaa vittu”. Yksinkertaista, nopeaa, likaista punkrockia, mutta kuitenkin rosoisuudesta huolimatta hyvin tuotettu setti. Korvia vihlovat kitarasoolot ryydittävät matkantekoa tutunomaisesti, vaikka niistä en olekaan aina niin innoissani.
Yli puoli tuntia punkmesoamista, kolmetoista biisiä ja koko paketti on pakattu pelkistetyn tyylikkääseen digipakiin, jonka kannessa koreilevat tutut pääkallo hahmot. Tämän mainion levyn myötä The Exploited tullee saamaan lukuisia uusia faneja ympäri maailmaa.