Kuva: The Deep Eynde - Blackout: The Dark Years

The Deep Eynde – Blackout: The Dark Years

Deep Eynden viime vuonna ilmestynyt nelosalbumi ”Bad Blood” oli melkoisen keskinkertaista gothabillya, eikä se saanut minua kiinnostumaan kalifornialaisyhtyeen vanhemmasta materiaalista sen enempää. En tainnut myöskään olla ainoa, sillä nyt People Like You on nähnyt tarpeelliseksi julkaista kokoelman, joka keskittyy Deep Eynden kahteen ensimmäiseen kokopitkään. Mukaan on myös ympätty muutama ennenjulkaisematon raita sekä myyntiversiolta löytyvä parituntinen DVD.

Kokoelma seurailee siis kvartetin alkuvuosia (poikkeuksina tänä vuonna purkitetut My Darkest Hour sekä Scream), eikä kahden edellislevyn kappaleita kuulla laisinkaan. Billyn läpsyttelyäkin toki esiintyy siellä täällä, mutta pääosaa esittävät tumman melodinen death rock ja kolkon hypnoottinen post-punk, joilla Deep Eynde levytysuransa vuonna 1995 aloittikin ”City Lights” -albumin muodossa. Siouxsie and the Bansheesin, Bauhausin ja Joy Divisionin lisäksi Deep Eynden gramofoneissa on todennäköisesti joskus soinut myös varhainen Godflesh, sillä varsinkin Road Rash tuo vokalisointia lukuunottamatta vahvasti mieleen Justin K. Broadrickin pörisevän teollisuusmaailman.

Mukaan mahtuu myös pattonmaisesti häiriintynyttä ”Bond-tunnarointia”, kylmää goottipunkkia, tanssijalkaa kutkuttavaa new wavea, miltei EBM:mäksi taipuvaa goottielektroa ja dark ambientmaista junnausta; ”From CBGB’s to the Whiskey”, niin kuin People Like You suojattinsa tyylillisen diversiteetin kiteyttää. Kaiken kruununa keikkuu vielä perustajäsen-nokkamies-despootti Fate Fatalin danzigmainen ulosanti, joka ei aina osu ihan täysin maaliinsa (niin kuin ei musiikillinen ulosantikaan), mutta onnistuu kuitenkin välittämään kappaleen vaatiman tunnelman – hyvänä esimerkkinä käy albumin Paras kappale -tittelin pokkaava lopetusraita 444.