Somberaeon - Broken

Somberaeon – Broken

Kotimaisen Sombaraeon-yhtyeen debyttilevyä on kyspsytelty pitkään ja hartaasti. 90-luvun loppupuolella perustettu bändi on ehtinyt mm. viettämään 8 vuotta hiljaiseloa ennen debyytin kahden vuoden ajalle jakautuneita äänityksiä. Ei siis todellakaan mikään kivuton synnytys, olettaisin.

Yhtyeen juuret kuuluvat ”Broken”-nimeä kantavala debyytillä melko selkeästi; tunnelmiltaan levy nimittäin vie Moonspellin kultakauteen (”Wolfheart”, ”Irreligious”) tai esim. Paradise Lostin ”Draconian Times” -aikoihin. Melodinen melankolisuus 90-luvun lopun tyyliin on siis sangen suuripiirteisesti kiteytettynä ”Broken”-levyn anti. Ja täytyy sanoa, että hienostihan Sombaraeon asiansa osaa. Jopa kotikutoinen, semilegendaarista Tico Tico -soundia jäljittelevä basarinapsutus on kuin suoraan tuon aikakauden levyiltä. Eivätkä yhtäläisyydet rajoitu ainoastaan soundimaailmaan. Yhtyeen ulosanti kuulostaa kuitenkin siinä määrin aidolta, että minkään näköiseksi nostalgia-aktiksi en Sombaraeonia niputtaisi.

Kokonaisuutena ”Broken” on suhteellisen tasavahva; kenties jopa tasapaksu. Biisit ovat turhan kaavamaisia ja jokseenkin samasta puusta veistetyn oloisia. Tempo pysyy lähes samana läpi levyn ja dynamiikkaa sävellyksistä ei löydy ihan toivotuissa määrin. Jos kyseisen seikan kanssa pystyy elämään on Sombaraeonin ”Broken” kuitenkin varsin varteenotettava uusi tuttavuus. Vaihtelu toki virkistää, mutta toisinaan lähes saksalainen kaavamaisuus pieksee joka suuntaan poukkoilevan sillisalaatin. Etenkin Moonspellistä diggaavien kannattaa tsekata levy.