Kuva: Slipknot – Voliminal: Inside the Nine

Slipknot – Voliminal: Inside the Nine

Sliparit on pumppu mitä usein joko ihastellaan tai vihastellaan, eikä syyttä, sillä he toimivat vedenjakajana monelle metallimusiikista pitävälle ihmiselle, edustaen joko sietämätöntä nu metal -nytkytystä tai rankkaa tylytystä. Objektiivisesti arvioiden sanoisin, että kumpikin kuvaus osuu tavallaan oikeaan mutta samalla se tekee bändistä myös jollain tavalla mielenkiintoisen. Varsinkin omaperäisen ”Vol. 3: (The Subliminal Verses)” -albumin jälkeen olin kiinnostunut ennen inhoamastani orkesterista enemmän kuin koskaan, koska bändin erikoisen julkisuuskuvan ylläpitämisen lisäksi he tuntuivat osaavan tehdä hyvää musiikkiakin. Arvosteltavan DVD:n kiinnostus oli pääasiassa dokumenttielokuvassa minkä paketti sisälsi, mutta se mitä todellisuudessa sain, ei aivan vastannut odotuksia.

Paketti sisältää kaksi kappaletta DVD-levykkeitä, joista toinen on kokonaan pyhitetty edellä mainitulle dokumenttifilmatisoinnille orkesterin meiningistä ja toinen sisältää musavideota sun muuta härpäkettä. Ekan levyn kuvaus lupaa vapaasti suomennettuna ”raakaa, sensuroimatonta, leikkaamatonta ja ennennäkemätöntä materiaalia, eli katsaus kahden vuoden ajalta kaaokseen, mikä myös Slipknottina tunnetaan”. Kyseessä on siinä mielessä totuudenmukainen kuvaus, että filmimateriaali on todella kaaottista eikä siinä ole mitään, mikä kaipaisi ainakaan yhtään enempää leikkausta tai sensurointia. Kyseinen leffa koostuu käsivaralla kuvatusta videokameramatskusta ilman päätä tai häntää. 2-15 sekunnin järjettömät pätkät seuraavat toistaan täysin vailla järkeä tahi järjestystä ja leffan syvin olemus tai anti jäävät mysteeriksi. Tällainen julkaisu ei toimi edes huonona vitsinä.

Toinen kiekko sisältää viisi musavideota, yhdeksän livepoimintaa sieltä sun täältä ja jokaisen bändin jäsenen maskittoman haastattelun. Musavideot ovat ehdottomasti tämän koko paketin parasta antia. Viimeisimmältä kokopitkältä poimitut 4 varsinaista videota ja yksi keikkatallenteista kuvattu pätkä edustavat Slipknottia musiikillisesti ja visuaalisesti parhaimmillaan. Haastispätkät ovat vaihtelevia kiinnostavuudeltaan, eikä kohtalaisen pöljistä bändin jäsenistä kostu juurikaan muuta mielenkiintoista kun paljaat pärstävärkit ja joitain pikkukivoja nice-to-know-juttuja. Liveotokset ovat myös ihan ok ja niistä välittyy orkan innokas ja reipas livemeininki, mutta samaan aikaan ne ovat bändin imagon, lavahabituksen ja pikkaisen teennäisen rankkuuden takia aika kornia katsottavaa. Se seikka, että ne ovat kaikki irrallisia otoksia eri paikoista, tekee koko hommasta nauttimisen myös vähän hankalaksi; mielummin olisin katsellut reilusti kokopitkää liveä mutta niitä taitaa olla bändillä plakkarissa jo pari DVD-julkaisua ennestään.

Kaiken kaikkiaan aika turha julkaisu, eikä tässä ole oikein mitään nähtävää tai koettavaa. Jos musavideot kiinnostaa, ne voi aina katsella Youtubesta tai haastikset ladata netistä tai jostain, mutta kaikki muu tässä on sellaista kerran katsottavaa osastoa. Varsinkin koko ykköslevykkeen nielaiseva ”dokumentti” on sellaista paskaa etten katsoisi sitä uudestaan varmaan edes tuhannen pöllyssä. En suosittele kenenkään maksavan tästä tuotoksesta mitään, nimittäin jos Slipknot DVD kiinnostaa sijoituksena, valitsisin ehdottomasti jomman kumman liven.