Siskot - Ilkimys

Siskot – Ilkimys

Jyväskylän Siskot edustavat niitä bändejä, joiden musiikissa on hyödynnetty suomalaisesta rock-perinteestä sitä oudompaa ja kipeämpääkin laitaa. Siskojen soundista kuuluu niin Absoluuttista Nollapistettä, YUP:tä, Tuomari Nurmiota ja Röyhkää. Lyriikat ovat puolestaan sitä ”härömpää kuin Juice” -osastoa, ettei niistä kannata spekuloida yhtään mitään ennen kuin niihin on paneutunut kunnolla.

Vaikutteiden kirjo on laaja ja linjassa bizarrin kansitaiteen kanssa, mutta samalla Siskot onnistuvat kuitenkin kuulostamaan tuoreeltakin, ja mikä tärkeintä: itseltään. Toki samalla pinnalle nousee riski kuulostaa tarkoituksettomalta erikoisuudentavoittelulta, varsinkin kun laulaja Villen ääni risteilee jossain laiskuuden ja apaattisuuden vesillä. Sekava soppa, mutta Siskoilla on kyky pitää tulkintansa kuitenkin aisoissa. Toki Siskot osaavat muutakin tehdä kuin tiputella ”Ilkimykselle” vain viitteitä sieltä sun täältä – kuten tehdä joitakin toimivia biisejäkin – mutta liian usein kappaleet tuntuvat toimivan vain yksittäisten mausteiden varassa. Oikeastaan kovinkaan moni biisi ei aidosti erotu kokonaisuudesta, jolloin ”Ilkimys” jättää vielä toivomisen varaa sillä saralla.

”Ilkimys” ei kylläkään ole millään tavalla helppo levy, ja monta kuuntelua tarvitaan siihenkin, että osaisi sanoa pitääkö Siskoista lainkaan vai ei. Tätä kirjoittaessa ”Ilkimys” on pyörinyt soittimessa jo monta kertaa, mutten vieläkään ole täysin varma olenko levystä haltioissani, kauhistunut vaiko jotain siltä väliltä.