Riistetyt - Skitsofrenia

Riistetyt – Skitsofrenia

Vuonna 1983 tapahtui kaksi merkittävää asiaa. Ensinnäkin, Internetin voidaan sanoa saaneen alkunsa. Mutta sehän on vain pikkuseikka, nimittäin samana vuonna ilmestyi myös tulevaisuudessa klassikkomaineen saava Riistetyt-yhtyeen kolmas levytys nimeltään ”Skitsofrenia”. Tämä tamperelainen neljän riistetyn miehen hc-punk yhtye kasasi kaiken aggressionsa yhteentoista biisiin, jotka Propaganda Records uudelleenjulkaisi uuden sukupolven ihmeteltäväksi.

Mutta sitten itse levyyn, tähän aloittelevien punk-bändien raamattuun, joka siis sisältää yksitoista pariminuuttista aggressiivista, räkäistä ja kantaaottavaa veisua. Mielestäni äänimaailma toimii nätisti, punk-levyjen yleiseen äänimaailmaan nähden (vrt. Terveet Kädet). Kaikki soittimet, ja erityisesti basso kuuluu selvästi ja nätisti. Myös Lazzen karhea mutta jotenkin niin hieno lauluääni kuuluu hyvin, ja punkille ominaisesti sanoitukset kertovat yhteiskunnan epäkohdista.

Aluksi levyn tehokkaasti avaava Mieletöntä väkivaltaa jättää hieman sellaisen ”no menikö se jo” -fiiliksen mutta biisi biisiltä eteenpäin alkaa koko käsitys hioutua. Nimittäin kappaleista kohokohdiksi nousee osaltaan jokainen; niissä kaikissa on oma, koukuttava juttunsa, joka jättää kuulijaan jäljen. Esimerkiksi klassikkokappale Revi persees on yksi levyn parhaimmista, ja sanoituksetkin ovat täyttä kultaa. Myös nimikkokappale Skitsofrenia toimii hienosti. Propagandaa tai ei, en löydä levystä mitään huonoa, en edes kansista, sisällöstä, sanoituksista, ei mistään.

Ja näiden seikkojen yhteenvetona voi tyhmempikin todeta, että ”Skitsofrenia” on ehkä onnistuneimpia HC-punk levytyksiä ikinä. Helvettiin jäljittelijät ja poseeraajat, ja tietä Riistetyille!