Riistetyt - Raiskattu tulevaisuus

Riistetyt – Raiskattu tulevaisuus

Riistetyt on legendabändi, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Pelkkää kultaa tamperelaisbändi ei ole kuitenkaan aina suoltanut, siitä on esimerkkinä alunperin vuonna 1984 julkaistu pitkäsoitto ”Raiskattu tulevaisuus”. Albumi osui bändin historiassa hieman arkaan paikkaan, ja Riistettyjen diskografiassa se onkin melko vähälle huomiolle jäänyt levytys. Osittain aika ilmeisistä syistä.

Riistettyjen ja Bastardsin hybridistä olisi voinut odottaa jotain todella timanttista ja veretseisauttavaa, mutta käytännössä ”Raiskattu tulevaisuus” ei kyennyt yhdistämään bändien parhaita puolia. Tyylillisesti – oli kyseessä sitten sanoitukset tai biisit – ”Raiskattu tulevaisuus” on vielä aika selvää hardcorea, mutta sen raidoilta alkoi kuulua jo Riistettyjen linjankevennys ja siirtymä kohti The Lords of the New Church -henkisiä sävyjä. Ei ollut puhettakaan ”Valtion vankina” -levyn ultraväkivaltaisista soundeista tai edes ”Skitsofrenian” selkeästä mutta aggressivisesta maailmasta. Sekä biiseistä, soundeista että Laterin/Lazzen/Vivianin äänestä huomaa, että bändi oli muutenkin lipumassa kevyempiin suuntiin, kohti Pyhiä Nukkeja. Jotain levyn alleviivauksista kertonee sekin, että kansitaiteissa on nähty myös ”Holy Dolls” -tekstinpätkä.

Riistettyjen kokoonpano ei koskaan 80-luvulla ollut erityisen stabiili, ja ennen kaikkea sekä kasvava musiikillinen kunnianhimo sekä uusien jäsenten bändiin tuomat vaikutteet vaikuttivat Riistettyjen soundiin. Varsinkin Bastardsissa alunperin soittanut kitaristi Rike Jokela vei soittotyylillään (joka oli lähempänä oikeaa soittamista kuin vain kuusikielisen käyttämistä lyömäsoittimena) bändiä eteenpäin, vaikkakin sellaisiin suuntiin mistä yhtyeen ystävät eivät liiemmin perustaneet. Melko munaton tuotanto vie albumista myös paljon terää. Levyllä on varsinkin aikansa muihin alan levytyksiin nähden hyvinkin siistit soundit, ehkä turhankin siistit sellaiset. Soittimet kyllä erottaa vaivatta toisistaan, mutta esimerkiksi kaiun runsas määrä on hieman erikoinen ratkaisu.

”Raiskattu tulevaisuus” ei ole millään tasolla klassikko, vaikka onkin ihan hauska kuriositeetti. Levyhän ei ole mikään täysi katastrofi, sillä onhan sillä hyviäkin biisejä, ja ajankuvana ”Raiskattu tulevaisuus” on omiaan. Nykyään yhtyeen vedot tuntuvat paikoin jopa käsittämättömiltä, mutta aikanaan Riistetyt teki sitä minkä parhaaksi näki, mutta ”Raiskatulla tulevaisuudella” ainakin Riistettyjen tulevaisuus oli raiskattu. Loppu onkin historiaa.