novembersoundsbetter - When Time Stood Still

novembersoundsbetter – When Time Stood Still

Vaikken emo/screamo-menon ylin ystävä olekaan, on aina ilahduttava kuulla maailmanluokan materiaalia kotimaisten artistien tekemänä. Novembersoundsbetter on julkaissut toisen albuminsa ”When Time Stood Still”, eikä levyn nimi taida ainakaan bändin kehitykseen viittaavan, sillä eteenpäin on menty muutaman emokarhun askeleen verran.

Sitten debyyttinsä hieman koukeroisempien post-alaviitteiden maailmaan hivuttautunut bändi on selvästi löytämässä omaa identiteettiään. Kovin radioystävällisiä biisirakenteita ei tarjoilla, ja kaikista tarttuvumpiakin kertosäkeitä hyvin säästeliäästi. Musiikki avautuu pikkuhiljaa, itsekin löysin oman lempikipaleen vasta kuudennella kuuntelulla, kun We Are The Variablen kaihoisa kertsi pompsahti näppäilyn ja raskaampien riffitysten muodostamasta massasta.

Toisen kitaristin liittyminen bändiin ja siten mahdollistaen Pirkka Huhtalan keskittymisen pelkästään lauluhommiin on paitsi vahvistanut vokaalipuolta huomattavasti, myös tuonut lisäosaamista ennestäänkin vahvaan kitaraosastoon. Jopa siinä määrin, että välillä kitarannäprääminen äityy turhan itsetarkoitukselliseksi, eikä laululle meinaa jäädä lainkaan tilaa. Pirkan puhtaat vokaalisuoritukset ovat jatkuvasti paranemaan päin, myös huuto-osuudet ovat saaneet lisäpotkua, mutta en vieläkään näe niitä kovin kiinnostavina tai bändin musiikin arvoa mitenkään nostavina elementteinä. Vähenevien huttolaulujen lisäksi voisin tuleville tuotoksille toivoa myös tempojen laskemista, sillä liian usein riffit tuntuvat karkaavat käsistä ja kappaleesta jää hätäinen fiilis.

Novembersoundsbetter on parhaimmillaan, kun se ei yritä kuulostaa liian amerikkalaiselta. Mewimäiset post rock -kohdat, hauraat kertosäkeet ja kaihoisasti kaikuvat melodiat punovat paljon mielenkiintoisia kuvioita, kuin suuren maailman serkkuilta opitut puhkikulutetut kikat.

PS. Bändi näemmä heittänyt viimeisen keikkansa tammikuun lopulla. Olisin kovasti toivonut kuulevani sen kolmannen, pankinräjäyttävän tuotoksen.