Kuva: Merauder - God Is I

Merauder – God Is I

Ensi vuonna 20 vuotta täyttävä Merauder on kiistatta yksi tärkeimmistä yhtyeistä, mitä tulee nykyisin metalcorena tunnetun genren syntymiseen. Vuosina 1996 ja 1999 julkaistut ”Masterkiller” ja ”Five Deadly Venoms” näyttivät suuntaa uudelle vuosituhannelle. Reilussa vuosikymmenessä on kuitenkin menty sen verran metsään, että hiljakseen elellyt bändi päätti julkaista neljännen täyspitkänsä näyttääksen, mitä ”brutaali” oikeasti tarkoittaa.

”God Is I” on vasta yhtyeen neljäs täyspitkä, mutta pitäytyessään erossa perinteisestä parin vuoden julkaisusyklistä, tuntuu bändillä vielä olevan paljonkin annettavaa, mitä ei välttämättä jokaisesta yhtä pitkäikäisestä kokoonpanosta voi sanoa. Menoa on varmasti hillinnyt myös alkuperäisen kitaristin Javier Carpion menehtyminen muutama vuosi sitten, mutta varsinaisesti bändi soundiin se ei näytä vaikuttaneen. Hiljaa kypsyneenä yhtyeen musiikkiin eivät ole myöskään kulloinkin vallitsevat trendit päässeet liikaa vaikuttamaan, mistä kertoo myös se, että yhtyeen debyytti on edelleen erittäin tuoreen kuuloinen, siinä missä tämä uutukainenkin.

Vahvasta kappalemateriaalista pitää nostaa esiin näppärillä kitarriffeillä ja iskevillä kertseillä varustetut Gangsta ja God Is I, sekä Jorge Rosadon (laulu) Rag Men -aikoja muistuttava Perdona Me. Toivomisen varaa bändi jättää oikeastaan vain soundipuolelle, joka kitaroiden osalta on ehkä aavistuksen tukkoinen. Myös pari täytebiisin oloista siivua on kolmevarttisen sekaan mahtunut.

Muutaman kuuntelukerran jälkeen on selvää, että Merauder on onnistunut yhdistämään tasapainoisesti ja lähes täydellisesti hardcore- ja metallielementit. Jykeviä riffejä ja mehukkaita kitaraleadeja, sekä breakdowneja, joiden jäljiltä kovempikin luu on mustelmilla. Pitkään aikaan en ole ollut mistään albumista näin innoissani.