Kuva: Memory Garden - Carnage Carnival

Memory Garden – Carnage Carnival

Vokalisti Stefan Berglundin johtama Memory Garden on perustettu Kumlassa, Ruotsissa vuonna 1992. Yhtye aloitti uransa julkaisemalla muutaman demon ja EP:n, joilla onnistui herättämään pienen ruotsalaisen levy-yhtiön, Heathendoom Musicin kiinnostuksen. Heathendoom julkaisi yhtyeen ensimmäisen virallisen julkaisun, ”Forever” -MCD:n vuonna 1995 ja ”Tides” -debyyttipitkäsoiton vuonna 1996. Pian debyytin julkaisun jälkeen yhtye kiinnitettiin Metal Blade Recordsille, joka julkaisi yhtyeen kaksi seuraavaa albumia ”Verdict Of Posterity” (1998) sekä ”Mirage” (2001). Kolmannen pitkäsoiton jälkeen Memory Garden on viettänyt hiljaiseloa levytysrintamalla, ainoastaan kaksi uutta kappaletta sisältänyt 7″ -vinyylisinkku ”Marion” julkaistiin vuonna 2004. Kunnes nyt, viime syyskuun puolessa välissä kauppoihin on saapunut uusi pitkäsoitto ”Carnage Carnival”.

Alun perin syvemmällä doom metallin karsinassa tempoillut Memory Garden on albumi albumilta rikastuttanut sointiaan perinteisestä heavysta napatuilla elementeillä. Vokalisti Stefan Berglundhan on alusta alkaen ilmaissut itseään klassisesta heavy metalistakin tutuilla puhtailla vokaaleilla. Uudella ”Carnage Carnival” -albumilla myös yhtyeen sointi ottaa jälleen askeleen kauemmas doom metallista. Eihän Memory Garden koskaan ole mitään super-hidasta laahausta edes ollut, mutta nyt yhtyeen sointi liikkuu mielestäni vieläkin enemmän perinteisen heavy metallin suunnalla. Yhtyeen edellisistä albumeista pitävien ei kannata silti säikähtää, sillä uuden albumin tunnelma ja lyyrinen anti ovat edelleenkin tuttua painostavaa ”tuomiota”. Vaikkakin albumin yleisilme on mielestäni aikaisempaa positiivisempi ja kappalerakenteet sisältävät enemmän melodioita.

”Carnage Carnival” sisältää perinteisesti tuotettua tarttuvaa metallia, jossa ”oikeat” soittimet näyttelevät pääosaa. Ja vaikka Memory Garden edelleen lokeroidaan pääasiassa doom metalliksi, kannattaa myös perinteisestä heavysta diggailevien tarkastaa yhtyeen uusi hengentuotos. Vokalisti Berglund vetää tyylikkäästi jättäen monia heavy-kurkkuja varjoonsa ja albumin kertosäevoittoiset kappaleet tarttuvat takuuvarmasti kyynisempäänkin kuuntelijaan. Albumi on yllättävän tasavahva kokonaisuus ja suosikkikappaleet vaihtelevat kuuntelukerroittain, mutta tällä hetkellä parhaiten maistuvat nimiraita Carnage Carnival, NWOBHM-tyylinen The Beast Within sekä moniulotteinen päätösraita Nameless.