Kuva: Kiljuvelka-70 - Ihmis-saastaa ja Pohjasakkaa

Kiljuvelka-70 – Ihmis-saastaa ja Pohjasakkaa

Kiljuvelka-70? Jaahas, jotenkin tästä vaan tulee sellainemielleyhtymä, että nyt pyritään samaan markkinarakoon kuin Rytmihäiriö. No, näin ei kuitenkaan ole vaikka jotain yhteistä yhtyeillä toki on. Tarkempi tarkastelu nimittäin paljastaa että Kiljuveloissa vaikuttaa sekä entisiä että nykyisiä Rytmihäiriö-jäseniä. Musiikillisesti Kiljuvelka-70 on kuitenkin selkeästi enemmän hardcore kuin muodikkaita renksuhousuhevareita kosiskeleva nyky-Rytmis. Tosin voipi olla, että puritaanisimmat HC-diggarit niputtavat myös Kiljuvelat osastoon hevarit soittaa hooceeta ja ei vois vähempää kiinnostaa (bassossa mm. ex-Amorphis Oppu Laine).

Mitä itse musiikkiin tulee, niin kyllähän ne pakolliset Discharget yms. on selkeästi tullut kuunneltua. Paikoin ”Ihmis-saastaa ja Pohjasakkaa” esitteleekin varsin mallikasta riffittelyä. Esimerkiksi sellaiset tsipaleet kuin Kauris (Jumalten Juoma) ja Jäsenkirje potkivat nivuksille todella tehokkaasti. Soitannollisesti Kiljuvelka-70 on pirun tiukkaa tavaraa, mutta tuotanto saisi mielestäni olla ehkä vieläkin räkäisempi; ei nyt välttämättä käppäisempi, mutta jollain tapaa hyökkäävämpi ja enemmän in-your-face.

Kokonaisuutena ”Ihmis-saastaa ja Pohjasakkaa” on ihan jees julkaisu, mutta voisi tosiaan olla paljon kovempikin. Lyhyestä kestostaan huolimatta levy tuntuu hitusen pidemmältä kuin mitä oikeasti on, mikä ei tietenkään ole kauhean hyvä merkki. Livenä meininki on varmasti ihan eri luokkaa ja elävänä Kiljuvelat pitäisikin päästä näkemään.