Kuva: FM2000 - Volovo

FM2000 – Volovo

”FM2000 soittaa tylyä, rumaa ja sinnikkään epäystävällistä tykitystä, joka ei ole aivan kaikkien mieleen.” Tämä väite onkin varmasti aivan totta. ”Tyyli, jota parhaiten kuvaavat juuri sanat, yksinkertainen, tyly, hoocee, ruma ja epäystävällinen? Tämä ei ole tavallista vaan HC-heviä äärimmillään.” Kun tällästä tekstiä puskee koko promosaatteen ajan, on vaikea suhtautua itse bändiin ja varsinkin sen musiikkiin. Jos aloitetaan ihan ensimmäisestä kysymyksestä, mitä ihmettä on hc-hevi ja eikö promootiolapuissa lähinnä pitäisi hehkuttaa omaa bändiä ennemmin kuin kertoa, että tämä ei varmasti ole jokaisen mieleen. No enpä lähde moittimaan poikien rehellisyyttä ainakaan.
Kehissä on siis omien sanojensa mukaan vetää epäystävällisä hoosee heviä soittavan FM2000:n toinen levy, nimeltään Volovo. Onko levyn nimestä päätellen kyse rakkaudesta tähän ruotsalaiseen automerkkiin vai aivan jotain muuta, sitä en selville saanut, mutta levyn kansissa ainakin jonkinmoisesta automobiilista on kuvia. Näiden kuvien seassa on pelottava bändipotretti, jossa auton kuskin paikalla istuu kasvonsa mustalla tuhrinut herra knalli päässä. Tämän herrasmiehen seurana on rekkamies helvetistä partoineen ja laseineen, kun taas takapenkin suht normaalin näköiset heput eivät oikein tunnu kuuluvan kuvaan ollenkaan. FM2000 diskografian mukaan en oikein osannut määrittää, millä kielellä bändi musiikkiansa soittaa. Asettaessa Volovon cd-soittimeen homma kuitenkin selvisi todella nopeasti, suomenkielistä ulinaahan tämäkin oli. Ensimmäinen kappale Ei Tienneet antaa varsin sekavan kuvan siitä mitä FM:n pojat soittavat, sillä kuulostaen välillä niin Dillinger Escape Planin ja Convergen sekasotkulta lisäten siihen suomiheviä, ei kappaleesta oikein ota mitään tolkkua. Parin seuraavan biisin jälkeen meno kuitenkin tasoittuu ja alta paljastuu hevimetallia hypertaide-sanoituksilla, jotka tuovat mieleen Kotiteollisuuden ja Maj Karman ”kauniit ja helvetin hyvät” tekstit. Siinä kuudennen kappaleen kohdalla alkoi meikäläsen korviin kuitenkin sattua, sen verran aivojaraastavasti FM:n laulaja Sebü kirkuu.
Eipä siinä mitään, veikkaanpa että vaikka itselleni FM2000 on todellakin synonyymi sanalle ruma, löytynee tällekkin oma fanikuntansa. Mitään musiikillisia yhtenäisyyksiä hardcoreen päinkään FM2000:lla ei todellakaan ole.