Famine Year - Tervetuloa tilastoihin

Famine Year – Tervetuloa tilastoihin

Vuonna 2011 MMXI-demollaan mukavasti läpsinyt helsinkiläinen grindcore-partio Famine Year on tällä ensimmäisellä omalla seiskatuumaisellaan juuri niin vakuuttava kuin odotinkin. Itse asiassa vakuuttavampikin, sillä kehitystä on tapahtunut joka osa-alueella; huuto on raaempaa ja intensiteetti aivan tapissa.

Meininki on sen verran haipakkaa, että yhdeksän biisin hujahtaessa ohi alle vartissa, jää musiikin tauottua pää nykimään pakonomaisesti, ikään kuin lisää vaatiakseen. Toisaalta tällainen paahto on ehdottomasti parhaimmillaan pienissä ja nopeissa annoksissa, ja siihen käsillä oleva formaatti tarjoaa ehdottomasti parhaat puitteet. Biisit vaihtuvat siihen tahtiin, ettei yksittäisiä vetäisyjä pysty helposti nostamaan esille, kokonaisuuteen on saatu kuitenkin mukaan erittäin maukkaita melodioita ja sovituskikkoja, jotka jäävät helposti mieleen ja tarjoavat mukavasti tarttumapintaa paahtoon. Onkin paljon luonnolisempaa pyöräyttää levy läpi uudestaan kokonaisuudessaan, kun yrittää sörkkiä neulalla oikean raidan kohdalle.

Famine Yearilla on varmasti edessään sama dilemma kuin muillakin grind-äkäilijöillä. Pidempää julkaisua tekisi varmasti mieli pistää pihalle, mutta musiikin teho vesittyy auttamatta minuuttimäärien kasvaessa. Toisaalta, Rotten Sound on osoittanut formaatin toimivuuden myös suhteellisten mittavien julkaisujen muodossa. Tuohon kastiin Famine Yearilla on kuitenkin vielä jonkin verran matkaa suhteellisen suoraviivaisen materiaalinsa kanssa, mutta eiköhän sekin päivä ”luonnollisen kehityksen” myötä nähdä, jolloin yhtye nykäisee täyslaidallisen murhaavaa mutta sopivan monipuolista paahota.