Kuva: Elenium - Caught in a Wheel

Elenium – Caught in a Wheel

Välillä tulee aika epävarmoja fiiliksiä siitä, mitä mieltä jostain jutusta pitäisi olla. Elenium aiheuttaa sellaisen fiiliksen, koska toisaalta hyvinkin tyypillisellä meiningillä starttaava ”Caught in a Wheel” heittää tiskiin heti kättelyssä myös melko sekalaisia elementtejä, kuten paikka paikoin vallan kummallista riffittelyä ja kiippareiden kiperää ulvontaa, eikä aikaakaan kun mukaan tulee mielenkiintoinen kitarasoolo ja tätä kautta pienimuotoinen hämmennys. Viimeistään tokan biisin alkaessa bändistä paljastuu enemmän kuin osasin toivoakaan.

Oikeastaan olisi hieman valheellista sanoa, että ”enemmän kuin osasin toivoakaan”, koska siksi bändiltä tuli alun perin toivoneeksi jotain, että he pystyivät livenä aikoinaan toimittamaan freesin ja hyvän kuuloista tavaraa. Myös edellä mainitsemani lause muutenkin liittyy siihen tällä hetkellä mielessäni vallitsevaan epäuskoon, etten aina oikein luota, että jollain rässimetalli-pohjaisella bändillä olisi juurikaan itselleni enää mitään annettavaa. Onnekseni olen kuitenkin aika ajoin väärässä, tai ainakin sen verran, että juuri nimenomaan sitä uskoa tällainen kirppusirkus pystyy näköjään herättämään.

Pikkuhiljaa levyn edetessä alkaa Eleniumin palikat löytämäänkin mestojansa ja bändin monenlaisia hauskoja elementtejä yhdistelevä peikko- ja rässihevin sekameteli kieroine kitarasooloineen alkaa puolustamaan paikkaansa. Vaikkei orkka mitään ihan napakymppiä kiekollaan teekään, olisi heitä mielipuolista syyttä vaikkapa mielikuvituksettomuudesta tai siitä, ettei musiikki hivelisi älynystyröitä tavallista hevanderia enemmän.

Stadilaispoikien semiouto venkoilu on Suomen kartalla selvästi oma lukunsa ja millä tahansa asteikolla mitattuna teknisesti kovaa kamaa, mutta nähtäväksi jää, onko aavistuksen verran sekavan kuuloinen matsku omiaan valloittamaan maailmaa vai jäädäänkö rannalle ruikuttamaan. Muutama ihan selvä hittitärppi parantaisi kokonaiskuvaa huomattavasti mutta ei kai tämän hankkimisesta voi sanoa paskaa saaneensa käteen kuitenkaan.