Kuva: Deathbound - Non Compos Mentis

Deathbound – Non Compos Mentis

27.1. julkaistava Deatbound-yhtyeen viides kokopitkä, ”Non Compos Mentis”, on kerrassaan loistava albumi. Itse asiassa niin loistava, että uskallan jo näin tammikuussa julistaa sen yhdeksi vuoden 2010 kovimmista kotimaisista extreme-metal julkaisuista.

Miksi ”Non Compos Mentis” sitten on niin loistava albumi? No, levyltä ei  yksinkertaisesti löydy heikkoja vetoja. Lisäksi tämä 14 biisin kokonaisuus on onnistuttu jäsentelemään hemmetin loistavasti; tiukemmat, blastbeattiin nojaavat, kaahaukset ja rokkaavammat ns. humppakompilla operoidut biisit vuorottelevat pitäen kokonaisuuden vaihtelevana ja mielenkiintoisena. Monesti levyllinen grindcorea jättää kuulijan hengästyneenä sulattelemaan ähkyään, mutta ”Non Compos Mentisin” tapauksessa huomasin levyn päättyessä halajavani välitöntä uusintaa.

Hallitun kokonaisuuden vuoksi ”Non Compos Mentis” ei myöskään jää kuulijan mieleen yhtenäisenä harmaana könttinä; levyltä on oikeasti helppo poimia yksittäisiä biisejä jo ekalla pyöräytyksellä, mikä ei todellakaan ole itsestäänselvyys kaikkien grindiin taipuvien levyjen kohdalla. Omiksi suosikeikseni nousivat hulppealla kitarasoololla varustettu The Wave Called Misery, rokkaava A Better Tomorrow ja Autopsy-henkisesti starttaava Strain.

Tuotanto on yhdellä sanalla sanottuna täydellinen; moderni, mutta ei todellakaan liian kliininen, raskas ja säröinen, mutta silti selkeä ja sopii helvetin hyvin yhtyeen death metal/grindcore fuusioon. ”Non Compos Mentis” selvisi jopa ”paskat-autostereot” testistäni puhtain paperein. Menemättä sen kummemmin testimenetelmän yksityiskohtiin, voin todeta että ko. testi on juuri tämän tyyliselle musiikille säälimättömän armoton. Helvetin kova levy.