Kuva: Deadmarch - The Project Hate MCMXCIX: Initiation Of Blaphemy

Deadmarch – The Project Hate MCMXCIX: Initiation Of Blaphemy

Deadmarch on ilmeisesti The Project Hate MCMXCIX -yhtyeen esiaste ja hyvin pitkälti Project Hate -pääjehu Lord K Phillipsonin soolotuotos, Mia Ståhlin ja Mikael Ökbergin avustaessa laulu/örinäpuolella. Alunperin vuonna 1998 nauhoitetun levyn masternauhat katosivat aikoinaan jo ennen levyn viimeistelyä, joten julkaisuaikataulu niin sanotusti hieman venähti. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan; nauhat on vihdoin löydetty ja Dan Swanön suorittaman masteroinnin jälkeen levy saatettu viimein kauppojen hyllyille.

Itse en ole The Project Hate MCMXCIX -yhtyeeseen tutustunut, joten en tiennyt mitä oli luvassa. Oletin levyn olevan ehtaa vanhan koulukunnan Ruotsalaista death metallia, mutta petyin pahemman kerran. Koskettimet ovat erittäin suuressa osassa tällä lätyllä ja melodinen ulosanti tuokin paikoin mieleen ”Elegyn” aikaisen Amorphiksen. Ja siitähän minä en hirveästi innostunut.

Toinen harmittava piirre levyssä on, että siitä kuulee hyvin selkeästi sen että se on nauhoitettu jo 1998; sisältö ei ole välttänyt ajan hammasta, muttei myöskään herätä nostalgisia mielikuvia menneiden vuosien musiikkitarjonnasta. Tosin tähän seikkaan varmasti vaikuttaa myös se, millaista musiikkia sattui ’98 kieppeillä kuuntelemaan; minä en välitä tällaisesta musiikista nyt, enkä välittänyt myöskään vuonna ’98. Niille jotka aikoinaan diggailivat melodisesta koskettimin ja naislauluin väritetystä death metallista tämä levy voi tarjota upeita hetkiä. Itse keskityn mieluummin vaikkapa Jörgen Sandströmin (myös Project Haten jäsenistöä) ja Phillipsonin loistavaan ja brutaalimpaan Torture Division yhtyeeseen.