Kuva: Cipher System - Central Tunnel 8

Cipher System – Central Tunnel 8

Cipher System vaikutti pikaisella tarkastuskuuntelulla niin miljoonaan kertaan kuullulta ja tehdyltä ruotsiheviltä á la In flames, Soilwork ja Dark Tranquillity, joita on jo hetken aikaa kopioitu oikein olan takaa erittäin vaihtelevin menestyksin. Innottomana kuitenkin otin levyn tarkempaan kuunteluun ja huomasin innottomuuteni kadonneen alta aikayksikön. Cipher System tarjoaa asteen verran raaemman vaihtoehdon näiden uusien lässyjen ja mahdollisimman paljon tuotettujen julkaisujen sekaan, vaikka hieman vanhojen kliseiden kierrätys käryääkin siellä täällä. Kappaleiden sovitukset ovat erittäin hyviä, joskin välillä liiankin tutun oloisia, ja soitto on tyyliin kuuluvasti virheetöntä. Mielikuvitusta olisi ehkä voinut hiukan käyttää enemmän, mutta en valita.

Levyn saundi on, ehkä isoveljiään pienemmästä budjetista johtuen, vähemmän konemainen ja kylmä. Tämä seikka mielestäni vain lisää levyn arvoa ja raaempi saundi tuo lisää tiettyä maanläheisyyttä ja jopa hitusen uskottavuutta.

Biisit tukeutuvat vahvasti perinteisiin, eli synapohjiin, melodisiin mutta raskaisiin riffeihin, sekä raakaan vokaalirevittelyyn. Laulajan tosin vaikuttaa hieman persoonattomalta rääkymisen jatkuessa koko ajan lähes samalla korkeudella. Suffersteam-nimisessä kappaleessa kuultava puhdas pätkä toimi kohtuullisen hyvin, ja samanlaiset olisivat voineet hieman värittää ja piristää muitakin kappaleita. Kappaleiden ideat ovat kiitettäviä eikä aina olla menty siitä missä on kuivinta, vaan lahkeet on reippaasti lyöty mutaan ja katsottu mitä tapahtuu.

Tämä on oiva hankinta melodisen deathmetallin (mitä sekin nykyyään sitten mahtaa tarkoittaa) kuluttajille ja yleensäkin hevimiehille ja -naisille.