burzum_from_the_depths

Burzum – From The Depths Of Darkness

Minulle Burzum oli jokseenkin pyhä asia, kun nökötin omassa huoneessani vanhempieni talossa ja vihasin maailmaa. Nykyään olen entistä vihaisempi, mutta Burzum ei ole minulle enää elämän ja kuoleman kysymys. Silti minullakin oli vaikeuksia sulattaa tätä Varg Vikernesin uusinta älynväläystä, varsinkin ennen koko vanhojen biisien uusintaäänityksistä koostuvan ”From The Depths Of Darkness” -levytyksen kuulemista. Puristit eivät taatusti kuin vain korkeintaan sylkäise levyyn päin.

Eniten mukaan on valikoitunut nimettömän debyyttilevyn biisejä, ”Aske” EP:llä mukana ollut A Lost Forgotten Sad Spirit sekä muutama veto kakkosalbumilta ”Det Som Engang Var”. Näiden lisäksi Vikernes on iskenyt mukaan parit uudet (ambientit) raidat. Vikernesin ristiretki ”Tältä niiden alunperinkin piti kuulostaa” -mantran puolesta on tuonut kappaleisiin vain joitakin kosmeettisia muutoksia. Heti ensimmäiseksi huomaa soundien siistiytyneen, vaikka ne ovat silti säilyttäneet ominaisen raakuutensa. Äänittäjänä oli originaalitkin taltioinut Pytten ja äänityspaikkana taas oli Grieghallen, joten kappaleet eivät ole vaeltaneet kauas alkuperäisten tekijöiden hyppysistä. Toisekseen Vikernesin laulusuoritukset ovat vaihtuneet alkuaikojen ”hullu erakko” -tyylin raakkumisesta lähemmäksi herran nykytyyliä.

Tunnelma on säilynyt jokseenkin samana, mistä pitää antaa Vikernesille pisteitä, mutta täysin kaikkia vetoja ei voi onnistuneiksi kehua. Pahiten on kärsinyt My Journey to the Stars, josta on tullut verraten tylsä ja mielenkiinnoton veto, eikä Vikernes ole saanut puhallettua muihinkaan kappaleisiin juurikaan uutta henkeä. ”From The Depths Of Darkness” ei ole silti epäonnistunut, vaikkakin Vikernesin motiivit tämän tekemiselle voidaan helposti kyseenalaistaa, oli hänestä sitten ihmisenä mitä mieltä tahansa. Ei oikeastaan hullumpi tekele, mutta pysyttelen silti alkuperäisten levytysten parissa.