Kuva: Brüssel Kaupallinen – BK20 Live

Brüssel Kaupallinen – BK20 Live

Suomeksi lauletun metallin pioneeriyhtye Brüssel Kaupallinen otti ja täytti 20 vuotta. Juhlan kunniaksi on sitten julkaistu livelevy, joka on nimetty lyhyesti ja ytimekkäästi ”BK20 Live”. Biisit on nauhoitettu kahdella keikalla viime syksynä: Kemin Koodissa ja Oulun Nuclear Nightclubissa, eli osittain bändin kotiyleisön edessä. Kuulija ei tosin erota, kummalla keikalla biisit on taltioitu.

Brüssel Kaupallisen livesetti on ehkä yllätyksetöntä, mutta tasaista kautta linjan. Aggressiota on kymmenen biisin verran ja setin pääpaino on uudella materiaalilla, mutta mukana on neljä biisiä 90-luvultakin. Nämä kappaleet on laitettu heti ensimmäisiksi, en tiedä ovatko ne keikoillakin soitettu tässä järjestyksessä vai onko biisilista myöhemmin ruuvattu uuteen uskoon. Yhtye ei ole tehnyt uransa aikana ensimmäistäkään suoranaista hittiä, joten eipä niitä ole tarjota tällä livelläkään. Rumpukomppi pysyy samana suunnilleen koko setin ajan, joten BK:n tasaisen raskas murhaaminen saattaa pelottaa herkimmät takaisin Kotiteollisuuden pariin.

Helttusen jämäkkä ja persoonallinen ääni on ollut Brüssel Kaupallisen tunnistettavin elementti vuosien aikana lyijynraskaan kitarasoundin ohella. ”BK20 Livelle” onkin saatu oikein mehevät, mutta livemäiset ja rosoiset soundit. Napakka dokumentti BK:n keikkakunnosta.