Blastanus - Collapse

Blastanus – Collapse

Joidenkin mielestä varmasti varsin veikeästi nimetty Blastanus julkaisi toisen täyspitkänsä ”Odd”-debyytin tavoin omakustaneena. ”Collapse”-nimeä kantava kokonaisuus osoittaa siinä määrin kasvun merkkejä ja kypsymistä, että levyn voisi yhtä hyvin kuvitella syntyneen levy-ytiön ja tuottajan valvovan silmän alla. Debyytin paikoin turhankin värikäs grind/death/black-fuusio on nimittäin korvautunut harvinaisen linjakkaalla teknisellä death metallilla.

Punainen lanka pysyy hyvin bändin hyppysissä ja biisit ovat genressään vähintäänkin hyviä. Tekninen death metal nyt ei missään tapauksessa ole mitään instant hit -kamaa, joten asiaan vihkiytymättömältä ”Collapse” vaatii kuuntelua, mutta genren ystävien olettaisin diggaavan. Etenkin kuusikielisiin perehtyneiden, on nimittäin aika maukasta riffiä tarjolla. Tekstipuolella sen sijaan liikutaan niin vahvasti maailmanparannuksen ja ihmisen alennustilan piirissä, että vähemmän tiedostavaa yksilöä alkaa ahdistamaan. Jos teksteiltä kuitenkin toivoo muutakin kuin suolenpätkiä ja eläviä kuolleita, tarjoaa ”Collapse” mukavasti pureskeltavaa.

Muuten linjakkaan kokonaisuuden rikkoo osin levyn päättävä nimibiisi Collapse; muun muassa oudohkon välikohdan sisältävä biisi muistuttaa alleviivaten, että yhtyeessä vaikuttaa myös saksofonisti! Se onko kaveri ottanut studiossa lähinnä lepoa vai eikö mies ole pitänyt puoliaan levyn miksausvaiheessa jää arvoituskeksi, mutta Collapse-biisin välikohtaa lukuunottamatta saksofoni ei levyllä kyllä kuulu lainkaan. Muuten ”Collapse” on toki hyvinkin tasavahva kokonaisuus.