Kuva: Blanket - This Is the New Wave of Political Rock

Blanket – This Is the New Wave of Political Rock

”This Is the New Wave of Political Rock” on, kuten levyn nimestäkin voi päätellä, poliittisen rock-yhtyeen nimeltä Blanket debyyttialbumi. Albumi sai julkaisunsa jo keväällä 2007, mutta saapui tuntemattomista syistä arvostelun kohteeksi vasta nyt, melkein kaksi vuotta ilmestymisensä jälkeen. Yhtye on julkaissut albuminsa oman Independent Fruit Comapany –levymerkkinsä kautta. Levy-yhtiö toteuttaa kehittämäänsä ”Copy Encouraged” -konseptia, joka rohkaisee musiikin vapaata kopiointia ei-kaupalliseen käyttöön. ”Copy Encouraged” -konseptinsa mukaisesti albumin mukana tulee toinen kappale levystä ja albumin kappaleet ovat myös ladattavissa ilmaiseksi yhtyeen kotisivuilta. Konseptin pointtia tukee levyn komea digipak-ulkoasu ja taiteellinen kansivihko, jotka varmasti houkuttelevat yhtyeen ulosannista pitäviä ostamaan virallisen julkaisun.

Blanketin debyyttialbumi on vahva kokonaisuus alternative-vivahteista kitararockia. Albumille on saatu aikaiseksi mehevä soundimaailma, mutta eritoten tanakat kitarat ansaitsevat erityiskiitosta. Myös vokalisti Ville Könösen tulkinta on voimakasta ja herran itsevarmuus kasvattaa merkityksellisten sanoitusten painoarvoa. Taustalauluista vastaavan basisti Simo Särkän panosta ei myöskään voi väheksyä, sillä kertosäkeet suorastaan lähtevät lentoon loistavien stemmalaulujen ansiosta. Koska Blanket avoimesti tunnustautuu poliittiseksi rock-yhtyeeksi, niin on syytä mainita jotain myös sanoituksista. Arvostelijan silmin ja korvin on huomattavissa yhtyeen sarkastinen lähestymistapa maailman epäkohtiin, mielestäni eniten kiinnitetään huomiota Irakin tilanteeseen. Kenenkään on kuitenkaan turha pelästyä, sillä yhtye panostaa vähintään yhtä paljon sävellys- kuin sanoituspuoleenkin.

”This Is the New Wave of Political Rock” sisältää esitelmän menevää kitararockia, joka on miellyttävää kuunneltavaa kauttaaltaan, vaikka muutama raita onnistuu kuitenkin erottumaan kokonaisuudesta. Blanketilla on taito tehdä tarttuvia kertosäkeitä, ja kappaleissa jotka tottelevat nimiä Eyes Wide Shut ja Action on levyn parhaimmistoon kuuluvat kertosäkeet. Trumpetilla koristeltu Bulletproof ja levyn linjassa rouheinta laitaa edustava I Don’t Want To Be A Software Developer osoittautuvat myös ehdottomiksi kohokohdiksi. Loppupäätelmissä on siis todettava, että Blanket on jo debyyttialbumillaan saanut aikaiseksi pelottavan kovaa jälkeä.