Better Not Born / Cause a Riot - Split

Better Not Born / Cause a Riot – Split

Vaihteeksi vähän monipuolisempaan otteeseen splittikaverien valinnan suhteen ovat nyt ajautuneet Better Not Born ja Cause A Riot. En varsinaisesti arvannut että juuri nämä kaksi bändiä tekisivät kimppalevyn johtuen niiden hyvin erilaisista musiikillisista linjoista, mutta onhan se aiemminkin havaittu moisen poikkeavuuden olevan nimenomaan rikkaus. Kummaltakin bändiltä on mukana kaksi uutta biisiä.

Metallisävytteistä crustia murjovan Better Not Bornin edellinen seiskatuumainen jätti hieman toivomisen varaa soundipoliittisista syistä, vaikka musiikillisesti olikin ihan mainio äänite. Nyt ovat ainakin soundit kunnossa, ja niin ovat kyllä biisitkin. Better Not Born on selvästi kehittynyt ja saanut sävellyksistään monisyisempiä ja syvempiä, vaikka yhtye ei ole mustasta linjastaan tinkinyt rahtuakaan. Erittäin hyvä kehityssuunta.

Cause a Riot on melodisen punkkinsa kanssa sekin vanha tuttu. Toisin kuin ensimmäisen kasettinsa, ei CAR:n ensiseiska räjäyttänyt samalla tavalla pankkia. ”Se jokin” jäi saavuttamatta, mutta nyt näyttäisivät järvenpääläiset olevan taas jutun juonessa mukana. Rima jopa nousee parhaimman tähän mennessä kuullun CAR-biisi Swan Songin myötä, eikä oikeastaan reippaampi Disheartened jää siitä juuri kauemmaksi. Molemmat sävellykset ovat erittäin tyylitajuisia ja viimeisen päälle harkittuja, vaikka mitenkään sliipatuiksi tai nynnyiksi niitä ei voisi kuvailla.

Levyn molemmat bändit ovat ainakin näillä biiseillä todella kovassa vedossa. Yhtyeet ovat pysyneet juurilleen uskollisina, mutta ottaneet tarpeeksi ratkaisevia askelia jotta kuulijalle ei synny mielikuvaa siitä että olisi kuullut nämä biisit jo aiemminkin. Tätä splittiä kuuntelevat hiekkalaatikon kovimmat jätkät, muilla on suu täynnä hiekkaa.