behexen_nightside

Behexen – Nightside Emanations

Hämeenlinnalaisperäisen, sittemmin tamperelaistuneen Behexenin kaksi ensimmäistä pitkäsoittoa ja splittilevy Hornan kanssa ovatkin suurin piirtein kovinta, mitä näin black metallin sunnuntaikuuntelijan mielestä suomalaiselle black metallille on viimeisen 15 vuoden aikana tapahtunut. Yhtyeen tinkimätön ja raaka ote ovat olleet avainasemassa, mutta tolkuttoman kovatasoisten kiekkojen jälkeen tosin tuli bändin kolmas pitkäsoitto, neljän vuoden takainen ”My Soul For His Glory”, joka ei erityisemmin lämmittänyt.

Behexenin kokoonpano on aina ollut jokseenkin tuulinen, ja nytkin ovat kitaristit vaihtuneet sitten edellisten levytysten. Ensikuulemalta ”Nightside Emanations” on jotakuinkin yhtä hankalasti avautuva kuin ”My Soul For His Glory”, ellei jopa hankalampi. Soundillisestikin Behexen on lähtenyt kiillottamaan haarniskaansa, ja yhtye on luopunut sirkkeleistä sekä Torog on vaihtanut laulutyyliään perinteisemmästä black metal -raakkumisesta enemmänkin miehiseen huutamiseen. Muutenkin ”Nightside Emanationsia” leimaa edeltäjiään rauhallisempi (lue = keskitempoinen) olemus, vaikka se ei tee Behexenistä yhtään sen säälimättömämpää kuin mitä se aiemminkin on ollut.

Kokonaisuutena ”Nightside Emanations” on edeltäjäänsä vahvempi, tasaisempi ja harkitumpi levy. Alkuun levyllä soittavan Behexenin tunnistaminen siksi samaksi bändiksi voi olla hankalaa yhtyeen läpikäymien muutosten vuoksi, ja kenties Behexeniltä on kadonnut joitakin niistä ominaisuuksista joiden vuoksi alunperin yhtyeeseen tuli tutustuttua, vaikka eipä se ole ytimestään luopunut. Behexen on edelleen julma, periksi antamaton ja perääntymätön.

[youtube url=1sZHGuHL4KY]