Kuva: Apples of Idun - Disaster Art

Apples of Idun – Disaster Art

Apples of Idun tuli aikoinaan tutuksi toisen turkulaisryhmittymän, Mesmerin, keikkakumppanina. Vaikkei Idunin omenoiden (näähän on niitä huumeomenia, heh) elektro-trippailu välitöntä kiihoitusta aiheuttanutkaan, niin nimi jäi mieleen ja yhtyeen esikoisalbumiinkin tuli myöhemmin tutustuttua – tosin ”Widow’n” (2005) aikaan Apples of Idun oli enemmänkin nokkamiehensä Eetu Moision sooloprojekti kuin varsinainen yhtye.

Tällä kakkoslevyllään viisikoksi kasvanut pumppu luo nahkansa ja heittää debyytillä vallinneen maalailevamman ja kokeellisemman äänimaailman hiuksista vit… roskakoriin. Ei ”Disaster Art” vieläkään perinteisen radiopopin määreitä täytä, mutta kyllä näitä kappaleita radiossa voisi aivan hyvin soittaa, sillä sen verta kuulijaystävällisestä materiaalista on kyse – ainakin verrattuna edeltäjäänsä.

Apples of Idunin ääripäiden, eli trip hop -viipyilyjen sekä EBM-junttausten välinen silta on lyhentynyt huomattavasti, ja ”Disaster Artin” voisikin sanoa kulkevan kultaista keskitietä. Elektronista ja industrialistahan bändin ulosanti vieläkin on, mutta yhä isommassa roolissa ovat myös sellaiset underground genret kuten rock ja pop – ja saadaanhan sitä suomalaisten rakastamaa metalliakin mukaan, varsinkin ”väkisin rankoissa” huutokohdissa. Albumilta on helppo bongailla tuttuja elementtejä mm. Marilyn Mansonin, Nine Inch Nailsin, Depeche Moden ja Suburban Triben tuotannoista, joten mistään kovin vaihtoehtoisesta ei siis enää puhuta. Varsinaisia hittejä albumilta ei löydy, mutta hudeista on esille nostettava ainakin Mansonin ja Kornin yhdistävä DT sekä ärhentelevä Melee, josta voi vedellä viivoja jopa Rammsteinin suuntaan. Onko ”Disaster Art” sitten tanssimusiikkia gootahtaville metallitypyille vaiko kaljanjuonti-soundtrack äijäileville industrial-rokkareille? Ehkä kumpaakin, ehkä ei kumpaakaan, mutta minä kutsun tätä pettymykseksi.

Apples of Idunin ”nykykunnosta” kertoo paljon se, että ennen Mesmerin hullujen tiedemiesten kanssa kiertänyt orkesteri jakaa lavan tätä nykyä mieluummin Cold Cold Groundin kaltaisten indu-poppareiden kanssa. Päätä sinä tarkoittaako se, että Idunin omenat ovat valmiita poimittavaksi vaiko sitä, että madot ovat turmelleet sadon.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs1/0/chambers/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Yksi vastaus artikkeliin ”Apples of Idun – Disaster Art”

  1. Ei se Mesmerikään ny ihan kauhean tieteellistä kamaa enää ollut Henry’s Pubin keikan perusteella. Poppivaikutteet on ilmeisesti lammaszinen listalla automaattisesti huono asia, näiden kyseisten bändien osalta olen iloinen, että niitä löytyy. Ihan hassu arvostelu kuitenkin omalla sarallaan!

Kommentointi on suljettu.