Ahma - Crooked Issue

Ahma – Crooked Issue

Vuonna 1995 perustettu helsinkiläiskvartetti Ahma ei ole kuudentoista elinvuotensa aikana pitänyt liikaa ääntä itsestään. Ennen esikoispitkäsoittoa ”Crooked Issue” yhtye julkaisi ”Slothful & Vile” -EP:n vuonna 2007. Nyt on kuitenkin käsissä tiukasti groovaava ja paskaisilla soundeilla varustettu debyytti.

Ahma saalistaa metallin ja rockin hämärillä rajamailla. Voisi kuitenkin olettaa, että bändin tyyli uppoaa enemmän metalli-ilmaisun ystäville. Vertailukohtaa voisi hakea vaikka Pohjanlahden takaa The Crownista tai Entombedista. The Crowniin verrattuna Ahma on enemmän rokkiin kallellaan.

Grooven ja metallin yhdistäminen on vaikea laji, mutta tällä kertaa siinä onnistutaan. Soitossa on tarpeellista tiukkuutta mutta myös nyansseja. Ahman lajityypilliseen käytökseen tuntuisi kuuluvan myös mustanpuoleinen huumori. Diktaattorien sanomisia lainaavat lyiikat ovat piristävää vaihtelua ainaiselle vakavuudelle ja väkisin kaivellulle synkkyydelle ja vakavuudelle.

Karkkipaketin kruunaa muun muassa Mokoman kansista tutun Ville Pirisen tekemä kansi. Vaikka meillä Suomessa Pirisen kannet ovatkin kovin tuttuja, toivottavasti hänen tyylinsä leviää hieman ulkomaillekin. Kokonaisuutta verottaa hieman se, että levy on pidemmän päälle puuduttava. Oikeastaan ainoa tapa kuunnella sitä tuntui olevan kohtuuttomalla volyymillä ja autossa.