.45 Stainless - O.G.B.D.

.45 Stainless – O.G.B.D.

”Oriketo on kaupunginosa Turun koillisosassa noin viisi kilometriä kaupungin keskustasta. Sen asukasluku on 122 (2007). Alueen vähäinen asukasluku selittyy sille sijoittuneella pienteollisuudella ja liiketiloilla. Asuinrakennuskanta koostuu lähinnä 1950-luvulla rakennetuista omakotitaloista.” Ei kuulosta kovinkaan vaaralliselta, mutta mikäli .45 Stainlessia on uskominen, on kyseessä Suomen vaarallisin lähiö. Luodit viuhuu ja jengi delaa. Ottaen huomioon millaisia gangstereita bändissä soittaa, voitaneen puheet ghetto-meiningistä tulkita kieli poskella heitetyksi huumoriksi. Musiikkinsa suhteen bändi on kuitenkin tosissaan, mistä ”O.G.B.D.” -debyyttimini on oivallinen todiste.

2000-luvun puolivälissä suvantovaihetta elänyt Turun perinteikäs hardcore-scene on parin viime vuoden aikana saanut uutta virtaa tuoreemman sukupolven ottaessa homman haltuun uusien bändien (Ill Omen, Anvils Drop, Alley Gods jne) sekä aktiivien (Poolside Records, KTL) johdolla. .45 Stainlessia voitaneen pitää tämän porukan all stars -kokoonpanona, jossa paikallinen hardcore-osaaminen tiivistyy 20 intensiiviseen minuuttiin.

Kuten siis todettua, beatdownistahan tässä on kyse, ja alan kliseet onkin tuotu kappaleisiin sellaisella pieteetillä, ettei ole Suomessa ennen nähty. Melkeinhän tässä shatteredrealmit ja bulldozet kalpenee! Yksinkertaisen tylyt riffit, temmon vaihtelut, kahden laulajan vuorottelu – kaikki löytyy. Ihan täysin en alan uusimmista kuvioista ole selvillä, mutta jotenkin on sellainen kutina, että .45 Stainless hoitaa hommat perisuomalaiseen tapaan keskimäärin mielenkiintoisemmin kuin virkaveljensä Keski-Euroopassa. Sovitukset toimivat hyvin, ja laulupuolella varsinkin Markuksen vokaaleista löytyy hyvin variaatiota, myös parit vierailijat (Max ja Jere [joka muuten kuulostaa ihan Kickbackin Stepheniltä]) pitävät hyvää meininkiä yllä. Sanoituspuolella on taasen perinteisen luodin lennätyksen ohella myös syvällisempää sanomaa (Endless), hauskanpitoa unohtamatta (Violence For Violence). Tuntuukin ehkä oudolta sanoa tällaisesta musiikista, mutta kyllähän tästä hyvälle tuulelle tulee!