The Clash - S/t

The Clash – S/t

Kun nuori sielu kerran päätyy punk rockin haitallisen vaikutuksen alaisuuteen, on hyvin todennäköistä että The Clashin debyyttialbumi on kymmenen ensimmäisen kuunnellun alan levyn joukossa. Näin kävi omalla kohdallani, ja siitä voin täysin perustellusti päätellä muiden menetelleen samoin.

London SS -esiasteesta ponnistanut The Clash oli tekemässä sitä, mikä koettiin punkin alkuperäiseksi missioksi; palauttaa rock alkutekijöihinsä ja vielä räkäistä sujuvasti progejättiläisten varpaille. Siinä The Clash onnistui loistavasti ja näytti mallia tuhansille muille punkin synnyin- ja kuolinvuotena ’77 julkaistulla eponyymillä debyytillään. Ikoninen mv-grafiikka kansissa ja yhtä primitiivinen sisältö sanelivat punkin muodon ja estetiikan siksi päiväksi ja vuosiksi eteenpäin, toki muiden aikakauden pioneerilevyjen merkitystä vähättelemättä.

The Clash ei myöskään arastellut näyttää sitä mitä nykypunkkarit kauheasti pelkäävät. Bändin jäsenistöstä ja taustavaikuttajista löytyi reggae-diggareita, mikä näkyy levylle päätyneellä Junior Murvin -laina Police & Thievesinä. Ehkei se kuulu albumin huippukohtiin, mutta haltioitunut ja hurmoksellinen huuto meinaa yhä lähteä joka kerta, kun I’m So Bored With the U.S.A., White Riot tai London’s Burning soivat. ”The Clash” on ehkä jo 35 vuotta vanha, mutta se ei ole kuitenkaan tehojaan menettänyt.