Deep Purple - Made in Japan

Deep Purple – Made in Japan

Tänä päivänä Deep Purple saattaa olla todella väsynyt eläkeläisbändi (Jon Lord on jo jättäytynyt eläkkeelle), mutta vuonna 1972 se oli uudenlaisen raskaan rockin näkyvimpiä petoja. Tällöin hotellihuoneissa ja hotellien käytävillä tehtiin nykyään legendaarisiksi määriteltyjä tekoja. Muina aikoina Deep Purple teki ”Machine Headin” kaltaisia naavapartojen muistelemia klassikkolevyjä ja niitä promotoidakseen taas laajoja maailmankiertueita, jotka saivat nuo samaiset naavaparrat orgasmin partaalle.

Karavaani pysähtyi loppukesästä 1972 Japanissa. Martin Birchin siirrettävällä studiolla taltioitu ”Made in Japan” -livepläjäys ilmestyikin saman vuoden jouluna. Alunperin neljälle vinyylinpuoliskolle jakautunut ”Made in Japan” tarjoaa dokumenttia Deep Purplen silloisesta livekunnosta. Kahdella muoviletulla oli kestoa yhteensä yli 70 minuuttia, mutta biisejä vain seitsemän kappaletta. Smoke on the Waterin, Highway Starin ja Strange Kind of Womanin kaltaisten veisujen lisäksi Deep Purple suosi myös pitkiä sooloja ja jameja, joita levyllä on itse asiassa enemmän kuin suoraa rytyyttämistä.

Kappaleet on äänitetty kolmena eri iltana, mutta hyvä kuva näiden keikkojen kulusta kyllä syntyy. ”Made in Japania” on toistuvasti sanottu yhdeksi maailman parhaimmista livelevyistä. Jotain ”Made in Japanin” tarunhohtoisuudesta kertoo myös se, että progemetallihirmu Dream Theater on tulkinnut koko hirviön kokonaisuudessaan ja julkaissut bootlegina.