Deep Purple: Machine Head

Deep Purple – Machine Head

Kun puhe kääntyy hard rockin klassikoihin, on melko mahdotonta sivuuttaa brittiläisen Deep Purplen kuudetta, hyvinkin vaikutusvaltaista studioalbumia ”Machine Head”. ”Machine Head” saattaa tänä päivänä kuulostaa melko kesyltä ja löysältä levyltä melko yksinkertaisine riffeineen ja blues-tapailuineen, mutta vuonna 1972 nuori Deep Purple oli iskussa, valmiina valtaamaan maailman.

Montreauxissa äänitetty ”Machine Head” määritellään klassikoksi monen mutkan kautta. Ensinnäkin Mk 2 -kokoonpanon Deep Purple oli tällöin kaikkein luovimmillaan. Toisekseen se julkaistiin oikeaan aikaan, kun hard rock tarvitsi vielä kipeästi pioneerilevyjä. Kolmanneksi levyllä on tukku kuningasbiisejä. Heti kärkeen isketään speed metallin syntymään omalla osallaan vaikuttanut Highway Star, rockaava Maybe I’m a Leo, letkeämpi Lazy ja B-puolen aloittaa Smoke on the Water. Miljoonan punnan riffi, jota jokainen kitaristi on soitellut yrittäessään päästä käsiksi instrumenttinsa saloihin. Se joka muuta väittää, puhuu täyttä potaskaa.

”Machine Head” oli Deep Purplen uran kulminaatiopiste 70-luvulla. Yhtye oli kavunnut tasaisesti eteenpäin, mutta ”Machine Headin” jälkeen alkoi jo musiikillinen laatu heiketä eikä kokoonpanokaan kovin stabiilina pysynyt. ”Machine Headin” klassikkoasemaahan nuo seikat eivät horjuta, vaan omana aikanaan moderni levy sietää edelleen kuuntelemista.