Nancy - Au Revoir Les Enfants

Nancy – Au Revoir Les Enfants

Jyväskyläläisen Nancyn uudella ”Au Revoir Les Enfants” -EP:llä on lopullisuuden tuntua. Nimensä vuonna 1987 ensi-iltansa saaneesta elokuvasta omaksunut EP käsittelee Louis Mallen klassikon teemoja viattomuuden (lapsuuden) loppumisesta hiljalleen rakentuvan indiepop keinoin.

Aiemmin perinteisempiin pop-kaavoihin luottanut orkesteri on siis haastavan tehtävän edessä, kun se yrittää visuaalisesti ja sanoituksellisesti saada kasaan kokonaisvaltaisen teoksen. Viisi näennäisesti itsenäistä kappaletta lainailevat keskenään paljon samoja aihioita, muodostaen vahvan kuvan yhdestä EP:n mittaisesta kappaleesta, vähän kuin elokuvasta. Uudemman Radioheadin, Coldplayn ja Mogwain yhdistelmästä löytyy kuitenkin mukavasti tarttumapintaa myös malttamattomimmille kuulijoillekin, vaikka yksittäisten ”hittien” esiin nostaminen on arvatenkin tästä kokonaisuudsta melko vaikeaa.

Teemallisuuden liika alleviivaaminen käsinkirjoitettuine saatekirjoineen ja kulahtaneine kuvakollaaseineen on kuitenkin vähällä kääntyä itseään vastaan, ja – ironista kyllä – EP toimii (musiikillisesti ainakin) paremmin digitaalisessa formaatissa, jolloin näihin asioihin ei tule liiaksi kiinnitettyä huomiota. Teemaan palataksemme; en jaksa uskoa, että ”Au Revoir Les Enfants” merkitsisi myös Nancyn loppua, sillä bändin kehitys kohti vielä saavuttamatonta lakipistettä jatkuu edelleen tasaisen varmana. Kysymyksen se kuitenkin herättää; mihin tästä?