Consciousness Removal Project - The Last Season

Consciousness Removal Project – The Last Season

Antti Loposen sooloprojekti on ennättänyt jo neljänteen tuotokseensa. Loponen vastaa edelleen suurilta osin materiaalin tuotannosta levyn kansitaiteesta lähtien, mutta tällä kertaa mukana on vakirumpalin lisäksi paljon muitakin muusikoita jousisoittajista vieraileviin laulajiin. Kenties Consciousness Removal Project on kasvamassa yhden miehen sooloilusta eräänlaiseksi Tampere-scenen metallikollektiiviksi?

Lupauksia herättäneeseen ”Do You Ever Think It’s the End of the World?” -eepeeseen verrattuna ”The Last Season” on kypsempi ja kaikin puolin valmiimpi tapaus. Pienissä yksityiskohdissa on skarpattu entisestään, ja lopputulos on harkitun mutta eläväisen kuuloinen. Avauskappaleessa Soil Sacrifice kuullaan riipaisevia, joskin melko tyypillisiä post rock -sävyjä, joskin yleisilme levyllä on edelleen enemmän metalliin kallellaan. Itse hieman vierastan örinävokaaleita tällaisessa musiikissa, sillä ne tuppaavat hajottamaan hienosti rakennetun tunnelman. Tuollekin suuntaukselle on kuitenkin todistetusti oma kannattajakuntansa, joten mikä minä olen sanomaan.

Itse musiikissa jäin kaipaamaan edellliseltä EP:ltä tuttuja, vähän rohkeampia ratkaisuja esim. saksofonin ja vocoderin käytön suhteen. Nyt kuullut runsaahkot jousisovitukset toki istuvat hyvin musiikkiin, mutta ovat vähän ennalta-arvattavempia, tylsempiä. Salonkikelpoista post metalliahan tämä silti on, vaikka omaan makuuni ”progressiivista” otetta ja kevyempää laulua (rääkymisen kustannuksella) voisi olla enemmänkin. Tarjotaan edelleen huippupisteitä, eikä vähiten todellisesta diy-meiningistä.